به گزارش ايرنا، اگر چه ايجاد كمربندسبز در حفظ و تقويت محيط زيست و جلوگيري از آلودگي به ويژه ريزگردها بسيار موثر است اما اهميت خاصي در ممانعت از ساخت و سازهاي بي رويه و غيرمجاط در حاشيه شهر دارد.
همدان به عنوان هفتادمين شهر سبز پايدار جهان درصدد است تا با ايجاد كمربند سبز، رويش بهشت را در حاشيه اين شهر تاريخي تجلي بخشد.
مرداد سال 93 بود كه دبيرخانه مجمع جهاني شهرهاي اسلامي، همدان را به عنوان نخستين شهر سبز پايدار در ميان كشورهاي اسلامي انتخاب كرد.
توسعه فضاي سبز و تدوين اطلس زيست محيطي در همدان منجر به انتخاب اين شهر به عنوان هفتادمين شهر سبز پايدار جهان شد.
اسفند سال 95 نيز با موافقت معصومه ابتكار معاون رئيس جمهوري و رئيس سازمان محيط زيست وقت، تفاهم نامه شهر سبز پايدار همدان به مدت سه سال ديگر تمديد شد.
شهري كه قرار است با افزايش سرانه فضاي سبز خود نه تنها به كاهش آلودگي كمك كند، بلكه به لحاظ زيست محيطي به تبيين سياست هاي مجلس شوراي اسلامي مبني بر حفظ و احياي نوار سبز در حومه يا رينگ پاياني شهرها پرداخته و شرايط مناسب را براي جلوگيري از هرگونه ساخت و ساز غير مجاز در اطراف شهر مهيا سازد.
** ايجاد حريم سبز طرح اجباري مجلس
مجلس شوراي اسلامي فروردين سال گذشته ايجاد حريم سبز و كمربند سبز شهري و افزايش سرانه فضاي سبز حداقل 15 متر در شهرهاي بالاي 50 هزار نفر را تصويب كرد.
اين دو مصوبه در واقع تلاشي است براي كاهش آلودگيهاي محيطي و هوا و زيست پذيرتر كردن شهرهاي كشور كه امروزه با جديت در شهر همدان در حال پيگيري و عملي شدن است.
هم اينك از بين يكهزار و 240 شهرداري كشور نزديك به 300 شهر بالاي 50 هزار تن جمعيت دارند و در اين بين بيش از 60 شهر نيز جمعيت آنها بالاي 150 هزار تن است.
در بند 27 لايحه هواي پاك وزارتخانههاي جهاد كشاورزي (سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري) و راه و شهرسازي، از محل اعتبارات مندرج در رديفهاي بودجهاي، شهرداريها و دهياريها از محل منابع مالي در اختيار اعم از عوارض و وجوه عمومي مكلفند طي برنامهاي پنجساله كه به تاييد سازمان ميرسد، حريم سبز بزرگراهها و كمربند سبز شهرها و روستاهاي تحت تاثير رخدادهاي گردوغبار را با روش آبياري مدرن و اولويت استفاده از پسابهاي شهري و روستايي ايجاد كنند.
تبصره 2 اين بند نيز وزارت كشور (سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور) را مكلف كرده تا دست كم 20 درصد از منابع در اختيار خود را به توسعه كمربند سبز موضوع اين ماده اختصاص دهد و به شهرداري و دهياريها پرداخت كند.
** توسعه فضاي سبز شهري
اما ديگر مصوبه مهم مجلس شوراي اسلامي در جريان رسيدگي به لايحه هواي پاك، توسعه سرانه فضاي سبز شهري در شهرهاي بالاي 50 هزار تن بود.
براساس اين مصوبه اينگونه شهرداريها موظف هستند سرانه فضاي سبز خود را دست كم به 15 مترمربع افزايش دهند و گفته مي شود تهران در اين حوزه شاهد پيشرفتهاي بزرگي بوده و سرانه فضاي سبز درون شهري آن به حدود 16.5مترمربع رسيده است.
طبق آخرين آمارهاي اعلام شده، در حال حاضر سرانه فضاي سبز به ازاي هر شهروند همداني 11 مترمربع است كه نسبت به استانداردهاي جهاني فاصله بسيار كمي وجود دارد.
در حال حاضر نيز 132 پارك در شهر همدان وجود دارد كه شامل پارك هاي اصلي و حاشيه شهر است.
معاون خدمات شهري شهرداري همدان در اين باره مي گويد: اين شهر از نظر توسعه متوازن فضاي سبز با ميزان استاندارد فاصله بسيار جزيي دارد و افزايش و گسترش فضاي سبز در اولويت است.
وحيد علي ضمير با بيان اينكه هم اكنون 620 هكتار ميزان مساحت فضاي سبزي است كه در تملك شهرداري همدان قرار دارد، افزود: با توجه به برنامهريزيهاي انجام شده، طرح تفصيلي و بر اساس قانون حفظ و توسعه فضاي سبز شهري، تعريف پارك ها، بوستان هاي جديد و فضاي سبز نواري و حاشيه اي شهري در دستور كار سالانه شهرداري و سازمان سيما، منظر و فضاي سبز شهري قرار ميگيرد.
وي خاطرنشان كرد: در اين پارك ها انواع گونههاي درختان شهر با توجه به سازگاري اقليم شهر همدان كاشته شده است كه بيشتر شامل نارون، ايلان، چنار، صنوبر، سرو و اقاقيا هستند.
** جلوگيري از رشد مناطق حاشيه نشين شهري
اعضاي شوراي اسلامي شهر همدان نيز معتقدند: جدا شدن محدوده خدماتي با حريم شهر، جلوگيري از گسترش بيرويه و بدون برنامهريزي ساخت و سازهاي غيرمجاز، تفكيك تمامي ساخت و سازها و محدودههاي شهري از جمله كاربردهاي اجراي طرح كمبرند سبز است.
سخنگوي شوراي اسلامي شهر همدان نيز در اين باره مي گويد: ايجاد كمربند سبز يكي از بهترين راهكارها براي جلوگيري از رشد بي رويه مناطق حاشيه شهر و ساخت و سازهاي غيرمجاز به شمار مي رود.
ابراهيم مولوي افزود: اين طرح ضمن حفظ محيط زيست و پيشگيري از تخريب باغ هاي حاشيه اي، باعث تعيين محدوده موقعيت شهر از اراضي و فضاهاي خارج از اين منطقه مي شود.
وي با اشاره به اينكه همدان نخستين شهر سبز پايدار خاورميانه ثبت شده است، يادآور شد: بر اساس مصوبه باغات كه مورد تاييد كميسيون ماده پنج استان و شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران قرار گرفت، حدود يكهزار و 500 هكتار از فضاي توسعه اي شهر همدان به عنوان فضاي حفاظت باغات شد كه بر اساس آن هرگونه ساخت و ساز، احداث بنا و تغيير كاربري در داخل اين محدوده ممنوع است.
** لزوم توسعه طبيعت بكر همدان
يك عضو شوراي اسلامي شهر همدان نيز از هرگونه تغيير كاربري مغاير با اصول زيست محيطي در مناطق داراي طبيعت بكر همدان انتقاد كرد و از اعضاي شورا خواست مخالف اين اقدام باشند.
علي رحيمي فر با انتقاد از درخواست هاي مطرح شده نسبت به ايجاد هتل، كانون هاي فرهنگي و ساير مراكز در مناطق داراي طبيعت بكر همدان گفت: اينكه همه به دنبال ايجاد فضاي جديد در اين مناطق بكر آب و هوايي هستند، درست نيست.
وي اضافه كرد: ملك برخي متقاضيان سرمايه گذاري هر چند در مناطق منتهي به بلوار ارم و مسير منطقه عباس آباد قرار گرفته است، اما اين دليل نمي شود كه براي ايجاد فضاي جديد نظير هتل استفاده شود.
رحيمي فر خاطرنشان كرد: طيبعت همدان بايد دست نخورده باقي بماند چراكه جزو مناطق خوش آب و هوا و مورد گردشگري عموم مردم به شمار مي رود.
وي افزود: دليل اصلي اين مخالفت در واقع مباحث زيست محيطي است و معتقدم براي ايجاد فضاهاي سرمايه گذاري از ديگر مناطق شهر مي توان استفاده كرد.
اين عضو شوراي اسلامي شهر همدان تاكيد كرد: بي ترديد اجراي راهبرد ياد شده و حفظ طبيعت بكر اين منطقه، به توسعه و آباداني شهر كمك شاياني مي كند.
رحيمي فر با استقبال از اجراي طرح كمربند سبز در همدان گفت: اين طرح نياز به بودجه مورد نياز دارد كه البته از توان شورا و شهرداري خارج است و مسئولان ارشد استان بايد نسبت به تامين اعتبار مورد نياز كمك هاي لازم را داشته باشند.
* ايجاد رينگ سوم، بسترساز كمربند سبز
شهردار همدان نيز در اين زمينه گفت: در راستاي توسعه فضاي شهري به ويژه كمربند سبز، همچنان معتقد به اجراي رينگ سوم هستم و اين طرح را با رعايت تمامي قوانين و ضوابط موجود اجرايي مي كنيم.
عباس صوفي افزود: اجراي رينگ سوم در قالب كمربند سبز از ساخت و سازهاي غيرمجاز نيز جلوگيري مي كند.
وي اضافه كرد: زمانيكه باغ هاي همدان از محدوده قانوني شهر حذف و به حريم شهر اضافه شد، جهاد كشاورزي و شهرداري متولي آن شدند كه بايد ساماندهي و يكپارچه سازي شود.
صوفي با تاكيد بر اينكه توسعه فضاي سبز شهري به عنوان يكي از رويكردهاي اصلي شهرداري همدان در طرح كمربند سبز ديده شده است، گفت: بر همين اساس به زودي عمليات اجرايي 25 پارك در نقاط مختلف شهر آغاز مي شود.
وي، پارك 100 هكتاري ولايت و 250 هكتاري اكباتان را 2 طرح بزرگ در توسعه فضاي سبز شهري دانست كه قرار است به زودي عمليات احداث آن آغاز شود.
صوفي يادآور شد: همچنين با آغاز عمليات اجرايي 25 پارك در مناطق مختلف شهر، 2 متر مربع بر سرانه فضاي سبز پارك هاي شهر همدان افزوده مي شود.
** ويلاسازي باغ هاي همدان را تهديد مي كند
نماينده مردم همدان و فامنين در مجلس شوراي اسلامي نيز در اين باره گفت: ويلاسازي تهديدي جدي براي اراضي و باغ هاي حاشيه شهر همدان است و اين موضوع بايد توسط منابع طبيعي و امور اراضي جهاد كشاورزي نظارت شود.
حميدرضا حاجي بابايي افزود: برخي از صاحبان اينگونه اراضي، اقدام به تكه تكه كردن باغ هاي شهرستان همدان و فروش آنها مي كنند.
نماينده مردم همدان و فامنين در مجلس شوراي اسلامي تاكيد كرد: از بين بردن زمين هاي كشاورزي و باغي علاوه بر مشكلات اقتصادي، چالش هاي زيست محيطي را نيز براي استان به دنبال دارد كه جبران آنها دشوار است.
حاجي بابايي ادامه داد: اگر جلوي اين كار گرفته نشود چيزي از باغ هاي همدان باقي نخواهد ماند و متاسفانه قطعه كردن باغ ها در اين شهر به يك اپيدمي تبديل شده است.
7520/2090
تاریخ انتشار: ۹ مهر ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۷
همدان- ايرنا- در بازار داغ و پرهياهوي ساخت و سازهاي غيرمجاز در حاشيه شهرها، ايجاد كمربند سبز بدون ترديد بهترين راهكار و طرح اثرگذار در جلوگيري از اين معضل است.