شيراز- ايرنا- مدير نظارت بر فرآورده هاي غذايي و بهداشتي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي فسا گفت: سرانه مصرف چربي ها به شدت افزايش يافته است كه همين امر در ايجاد بيماري هاي مختلف به ويژه قلبي - عروقي تاثيرگذار است و سلامت جامعه را تهديد مي كند.

زهرا مجدي، دوشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: با توجه به تاثير مستقيم مصرف چربي ها بر ميزان دريافت كالري اضافه و نقش اين موضوع در بروز بيماري ها، آينده نامناسبي را پيش روي سلامت جامعه قرار مي‌دهد.
وي بيان داشت: در مقايسه روغن هاي مايع و جامد، روغن‌هاي مايع براي كاهش خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و عروقي و پايين آوردن چربي هاي بد و كلسترول خون مناسب تر هستند اما در اثر حرارت بالا براي سرخ كردن، تغيير ماهيت مي‌دهند و تبديل به اسيدهاي چرب ترانس‌دار مي‌شوند.
مجدي ادامه داد: مصرف روغن‌هاي با اسيد چرب ترانس بالا براي سلامت قلب و عروق مفيد نيستند به همين سبب توصيه مي شود در هنگام سرخ كردن از روغن هاي مخصوص سرخ كردني استفاده شود زيرا تحمل اين روغن‌ها در برابر حرارت بالاتر است و خيلي ديرتر از روغن‌هاي مايع معمولي تغيير ماهيت مي‌دهند.
او گفت: روغن‌هاي سرخ‌كردني از نظر تغذيه‌اي، كيفيت پايين‌تري نسبت به روغن‌هاي مايع عادي دارند و بهتر است براي پخت و پز استفاده نشوند، اما به هر حال روغن‌هاي سرخ‌كردني به لحاظ تغذيه اي نسبت به روغن‌هاي جامد در جايگاه بهتري قرار دارند
مجدي اظهار داشت: ️براي سرخ كردن مواد غذايي، روغن هايي مناسب هستند كه داراي نقطه دود بالا باشند تا بتوانند درجات بالاي سرخ كردن را تحمل كنند به عنوان مثال، روغن زيتون و روغن كنجد براي سرخ كردن مناسب نيستند زيرا داراي نقطه دود پايين هستند.
اين كارشناس تغذيه اضافه كرد: نكته قابل توجه در مورد روغن زيتون، وجود چربي‌هاي غير اشباع (MUFA) است كه باعث اتساع سرخرگ‌ها شده و از اين طريق سبب كنترل بيماري‌هاي قلبي عروقي و كاهش ابتلا به فشار خون بالا مي‌شود و سبب اين ويژگي، يكي از بهترين گزينه‌ها براي پخت و پز با حرارت پايين به شمار مي‌رود.
به گفته مجدي، روغن زيتون به دليل دارا بودن 2 آنتي اكسيدان مهم به نام هاي پلي‌فنول‌ها و فلاونوييدها يكي از بهترين تركيب‌ها براي كاهش استرس‌هاي اكسيداتيو و پيشگيري از سرطان‌هاست.
مدير نظارت بر فرآورده هاي غذايي و بهداشتي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي فسا گفت: امروزه روغن هاي سرخ كردني از تركيب روغن گياهان مختلف، افزودن برخي ويتامين ها و آنتي اكسيدان ها به دست مي آيند به نحوي كه مقاومت حرارتي روغن توليدي در برابر اكسيداسيون افزايش مي يابد و درجه دود آن به تنهايي از درجه دود هر يك از روغن هاي اوليه بالاتر است و مي تواند دماي بالا و مدت زمان 2 تا 4 ساعت سرخ كردن را تحمل كنند.
وي توصيه كرد: تا حد امكان از مصرف غذاهاي سرخ كرده اجتناب شود و در صورت لزوم بهتر است از روغن هاي مخصوص سرخ كردني استفاده شود.
9653 /6118