همدان- ايرنا- معاون استاندار همدان و فرماندار ويژه ملاير گفت: پرونده ثبت انگور دره جوزان ملاير در سازمان خواروبار و كشاورزي ملل متحد (فائو) در مراحل پاياني قرار دارد و ثبت نهايي آن برندي جهاني براي اين شهرستان، استان و كشور است.

به گزارش ايرنا، باب الله فتحي دوشنبه شب پس از بازديد تور رسانه اي استان همدان از تاكستان هاي ملاير در جمع خبرنگاران اظهار داشت: موضوع ثبت جهاني انگور ملاير در سازمان فائو از سال 95 آغاز شد كه اميدواريم با بازديد نمايندگان فائو به تاييد نهايي برسد.
وي افزود: نمايندگان فائو 25 و 26 مهر ماه جاري به منظور بررسي نهايي پرونده ثبت جهاني انگور ملاير به اين شهرستان سفر مي كنند كه تمامي مستندات و گزارش هاي مورد نياز تهيه شده است.
فرماندار ويژه ملاير خواستار تامين اعتبارات مورد نياز در اين راستا شد و بيان كرد: اميدواريم با تخصيص اعتبارات، پشتوانه استاني و حمايت‌هاي استاندار همدان براي ثبت جهاني انگور، بتوانيم آخرين مرحله را نيز با موفقيت پشت سر بگذاريم.
فتحي ادامه داد: به طور قطع با ثبت جهاني انگور، ساير مشكلات اين حوزه همچون پرورش ارقام تازه خوري، ارتقاي كيفيت و بهره بروري، استفاده از سيستم هاي نوين آبياري و اجراي طرح فراز رفع مي شود و درهاي توسعه و پيشرفت به روي اين محصول باز خواهد شد.
وي با بيان اينكه براي ثبت جهاني انگور در سازمان فائو رقبايي در داخل و خارج از كشور داريم، اظهار داشت: براي رسيدن به اين عنوان مهم، نيازمند كمك و همراهي تمامي ارگان ها و نهادهاي مربوطه هستيم.
معاون استاندار همدان وجود 10 هزار و 600 هكتار باغ انگور و توليد سالانه بيش از 240 هزار تن انگور در اين شهرستان را مزيتي ويژه برشمرد و گفت: از اين ميزان توليد بيش از 70 درصد به كشمش و ما بقي به ساير مشتقات تبديل مي‌ شود.
فتحي به برگزاري آيين سنتي شيره پزي مانيزان در 12 مهر ماه اشاره و بيان كرد: صنعت انگور و كشمش ملاير ظرفيتي ويژه براي توسعه و رونق گردشگري به شمار مي رود كه با ثبت جهاني آن، صنعت گردشگري نيز رونق بيش از پيش مي يابد.
وي به مشكلات حمل و نقل واحدهاي فرآوري كشمش در ملاير اشاره كرد و افزود: در اين راستا با پيگيري‌ هاي انجام شده اين مشكل در استان همدان حل شد و اميدواريم مشكلات ارزي اين واحدهاي نيز براي صادرات بزودي حل شود.

**وزارت جهاد كشاورزي پشتيبان ثبت جهاني انگور ملاير
رئيس سازمان جهاد كشاورزي همدان نيز در اين جلسه ثبت جهاني انگور ملاير را از اولويت هاي مهم اين نهاد برشمرد و افزود: وزارت جهاد كشاورزي پشتيباني لازم را از اين امر دارد و اميدواريم پشتوانه مادي را نيز براي پيشبرد كار داشته باشيم.
منصور رضواني جلال بيان كرد: موسسه تحقيقات و پژوهش وزارت جهاد كشاورزي مشاور و مسئول پيگيري ثبت جهاني انگور ملاير است و تاكنون اقدامات با همكاري ساير دستگاه هاي اجرايي مربوطه به خوبي اجرا شده است.
وي ادامه داد: سالانه 77 ميليون تن انگور در جهان توليد مي‌شود كه از اين ميزان 400 هزار تن سهم استان همدان و 240 هزار تن سهم ملاير است.
رضواني جلال اظهار داشت: سرانه توليد انگور براي هر نفر در جهان 10 كيلوگرم، در ايران 45 كيلوگرم، در استان همدان 240 كيلوگرم و در ملاير 830 كيلوگرم است كه اين امر نشان مي دهد درجه اهميت ثبت جهاني انگور ملاير تا چه اندازه بالا است.
وي ميزان صادرات كشمش در ايران را 96 هزار تن عنوان كرد و گفت: اين در حاليست كه در بدترين حالت بيش از 30 هزار تن كشمش از شهرستان ملاير صادر مي شود و 35 درصد از صادرات استان همدان را اين محصول به خود اختصاص مي دهد.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي همدان با بيان اينكه با ثبت جهاني انگور ملاير اتفاق هاي بسيار خوبي رقم مي خورد، افزود: در حال حاضر 60 واحد فرآوري كشمش با ظرفيت بيش از 80 هزار تن در اين شهرستان فعال هستند كه توليد سالانه اين واحدها بين 40 تا 50 هزار تن است.
رضواني جلال استفاده اين واحدهاي از روش هاي نوين فرآوري را گامي مهم در توسعه صادرات برشمرد و بيان كرد: 2.5 برابر ميانگين كشوري در ملاير كشمش توليد مي شود.
وي اجراي طرح فراز يا داربستي كردن باغ هاي انگور را از اولويت هاي جهاد كشاورزي بيان كرد و گفت: تاكنون در 32 هكتار از تاكستان هاي ملاير طرح فراز اجرا شده است و اين طرح در مابقي باغ هاي انگور نيز در دست اجرا است.
رضواني جلال با تاكيد بر اينكه طرح فراز بايد در بين باغداران الگوسازي شود ادامه داد: «محمد غفاري» يكي از باغداران نمونه كشوري است كه با داربستي كردن تاكستان خود امسال از هر هكتار 117 تن انگور برداشت كرد.
وي به توزيع 48 هزار سبد و بيش از 2 هزار متر زير انداز يارانه اي طي سال هاي گذشته بين باغداران ملايري اشاره و تاكيد كرد: براي اجراي آبياري نوين در سطح باغ هاي انگور نيز آماده ارائه تسهيلات به متقاضيان هستيم.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي همدان همچنين ارزش صادراتي انگور تازه خوري را بيشتر از كشمش دانست و افزود: در اين زمينه با همكاري پژوهشكده انگور و كشممش ملاير به دنبال كشت ارقام جديد تازه خوري هستيم كه احداث گلخانه هاي كشت انگور بهترين گزينه است.
رضواني جلال در باره اجراي سيستم نوين آبياري نيز اظهار داشت: در حال حاضر 147 هزار هكتار از اراضي استان همدان داراي سيستم نوين آبياري است كه اين ميزان در ملاير 90 هزار هكتار است.
وي با بيان اينكه ملاير در كشت محصولات كم آب بر موفق عمل كرده است، ادامه داد: هم اكنون 80 هكتار از اراضي اين شهرستان زير كشت گل محمدي، 58 هكتار زير كشت زعفران و 110 هكتار زير كشت پسته است كه درصد بالايي از توليد اين محصولات در استان مختص ملاير است.
رضواني جلال نقش رسانه ها را در ترويج و توسعه الگوي كشت محصولات كشاورزي و امنيت غذايي مهم برشمرد و بيان كرد: سالانه پنج ميليون تن انواع محصولات كشاورزي در اين استان توليد مي شود كه 4.5 درصد از توليدات كشاورزي كشور را شامل مي شود.
وي با اشاره به فعاليت 117 هزار بهره بردار در استان همدان گفت: در حال حاضر 500 هزار تن سيب زميني از مزارع استان همدان در حال برداشت است كه با توجه به اين برداشت قيمت‌ها متعادل مي‌ شود.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي همدان همچنين به خريد 628 هزار تن گندم در استان اشاره و بيان كرد: با توليد 90 هزار تن گوجه فرنگي در استان و منع صادرات، قيمت اين محصول كاهش پيدا كرد.

**ثبت ملي شيره و باسلق ملاير
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ملاير نيز در اين جلسه با اشاره به ظرفيت بالاي توليد انگور و مشتقات آن در اين شهرستان گفت: در همين رابطه طي سال هاي گذشته شيره و باسلق ملاير به عنوان مشتقات انگور در فهرست آثار ناملموس كشور به ثبت رسيد.
ابراهيم جليلي ادامه داد: آيين شيره پزي سنتي مانيزان نيز ثبت ملي شده است و امسال نهمين دورهن آن در تاريخ 12 مهرماه در مانيزان برگزار مي شود.
وي با بيان اينكه آيين شيره پزي از سال 89 در روستاي هدف گردشگري مانيزان در حال برگزاري است، ادامه داد: امسال 6 ميليارد ريال اعتبار براي تجهيز زير ساخت‌ها و آماده سازي اين آيين هزينه شد.
به گزارش ايرنا، در تور رسانه اي جهاد كشاورزي استان همدان خبرنگاران از باغ داربستي «محمد غفاري» به عنوان باغدار نمونه كشوري، باغ هاي تحقيقاتي پژوهشكده انگور و كشمش دانشگاه ملاير و واحد فرآوري كشمش «بهرام حاتمي» با عنوان «تيزاب تاك» بازديد كردند.
بيش از 2 سال است كه پرونده ثبت جهاني انگور دره جوزان ملاير تكميل و به سازمان جهاني فائو ارسال شده است و هم اكنون پس از پيگيري هاي مستمر و طولاني مرحله نخست اين پرونده به تاييد اين سازمان جهاني رسيده و در مرحله سوم تكميل قرار دارد.
7528/2090