تهران- ایرنا- رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی كشور تولید آرتمیا در استخرهای خاكی و آبهای شور به سبب مشكلات دریاچه ارومیه را راهی برای تامین غذای زنده آبزیان دانست؛ طرحی كه اكنون بخش خصوصی در استان كرمان آغاز كرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمد پوركاظمی» امروز (سه شنبه) در حاشیه همایش ملی «تغذیه آبزیان با غذای زنده» افزود: غذای زنده آبزیان همچون آرتمیا و لارو پشه شیرونومید از زمان لاروی در صنعت میگو استفاده می شود.
آرتمیا یا میگوی آب شور، موجود ظریف و كوچكی از رده سخت پوستان است كه به زندگی در آب های شور عادت دارد اما پارسال اعلام شد به دلیل بالا رفتن غلظت نمك دریاچه ارومیه همه نمونه های زنده در این دریاچه از بین رفته اند.
خوشبختانه خردادماه امسال رییس مركز تحقیقات آرتمیای كشور به ایرنا اعلام كرد در چند نقطه این دریاچه آرتمیای زنده دیده شده است.

** اهمیت تولید غذای زنده در زنجیره تولید محصولات شیلاتی
رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی كشور یادآوری كرد: بخشی از غذای آبزیان در داخل تولید می شود و اما عمده محصولات مورد استفاده صنعت میگو و ماهیان زینتی همچون آرتمیا به صورت كپسول منجمد خشك شده از محل واردات تامین می شود.
پوركاظمی تولید غذای زنده را یكی از مهمترین صنعت ها در زنجیره تولید محصولات شیلاتی همچون آبزی پروری و حفظ ذخایر ژنتیك دانست و افزود: غذای زنده تضمین كننده رشد، استقامت و ایمنی لارو و بچه ماهیان همچون ماهیان سفید، ماهیان خاویاری و برخی كپورماهیان رهاسازی شده در دریای خزر و همه گونه های ماهیان در خلیج فارس است.
وی تولید میگوی كشور را بیش از 32 هزار تن در سال عنوان كرد.

** پرورش ماهیان خاویاری دریای خزر در قفس
رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی كشور اعلام كرد: سازمان حفاظت از محیط زیست با تولید تیلاپیا در چهار استان یزد، سمنان، خراسان جنوبی و قم كه به آبهای طبیعی كشور راه ندارند، موافقت كرده كه بخش خصوصی در حال دریافت موافقت های اولیه و پروانه بهره برداری است.
پوركاظمی اضافه كرد: موسسه تحقیقات علوم شیلاتی كشور نیز به دنبال واگذاری دانش فنی برای تكثیر ماهی تیلاپیا به بخش خصوصی است و تلاش داریم در استان سمنان با همكاری سازمان شیلات ایران و بخش خصوصی و شركت های دانش بنیان پایگاهی را برای مولدسازی و اصلاح نژاد تیلاپیا راه اندازی كنیم.
به گفته وی، سازمان شیلات ایران در مرحله نخست برنامه دو ساله تولید 20 هزار تا 30 هزار تن گوشت تیلاپیا را در دستور كار دارد.
رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی كشور تصریح كرد: یكی از گزینه های اصلی ما برای دریای خزر پرورش ماهیان خاویاری از جمله فیل ماهی ها در قفس است.
وی كمبود بچه ماهیان خاویاری برای پرورش ماهی در قفس را یكی از مشكلات كنونی دانست و ادامه داد: امیدواریم سازمان شیلات ایران و موسسه تاس ماهیان این مشكل را رفع كنند.

** تولید سالیانه بیش از 400 هزار تن محصولات آبزی و 2 میلیون قطعه ماهیان زینتی
معاون ترویج موسسه تحقیقات علوم شیلاتی كشور گفت: با توجه به تولید بیش از 400 هزار تن محصولات آبزی و 2 میلیون قطعه ماهیان زینتی تامین غذای زنده نیاز است.
«همایون حسین زاده صحافی» افزود: امروزه یك صنعت جدید و حاشیه ای به عنوان صنعت پرورش غذای زنده در كشور شكل گرفته است كه می تواند اشتغال مناسبی ایجاد كند.
به گفته وی، صنعت میگو و ماهیان زینتی وابسته به غذای زنده آبزیان است.

** استان تهران؛ در رتبه دوم پرورش ماهیان زینتی
رییس جهاد كشاورزی استان تهران نیز گفت: در استان تهران برای تولید ماهیان زینتی سرمایه‌گذاری سنگینی شده و رتبه دوم تولید این گروه از آبزیان را در كشور داراست.
«كریم ذوالفقاری» اعلام كرد: بیش از هفت هزار نفر در تهران در صنعت آبزی‌پروری كار می‌كنند و بیش از ۳۰ میلیون قطعه بچه ماهی تولید می‌شود اما با توجه به محدودیت منابع آبی، به دنبال افزایش تولید آبزی پروری در واحد سطح هستیم.
به گفته وی، زمین كشاورزی استان تهران به ۲۴۰ هزار هكتار می رسد كه ۱۸۷ هزار هكتار اراضی آبی و زیركشت است و پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصول كشاورزی با ارزش بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان تولید می‌ شود كه بیش از هشت درصد صادرات كشور در محصولات زراعی، آبزیان، باغی و غیره را به خود اختصاص می دهد و شرایط تولید آرتمیا و میكروجلبك ها نیز در فضای گلخانه ای مهیاست.
ذوالفقاری مجموع مساحت گلخانه‌های كشور را ۱۲ هزار هكتار دانست و افزود: ۳۰ درصد گلخانه های كشور در استان تهران واقع شده و از این رو بسیاری از تولیدات این استان، صادرات محور است.
این مسوول متوسط تولید در هكتار به ازای هر كیلومتر مكعب آب در استان تهران را ۲.۵ كیلوگرم اعلام كرد و افزود: متوسط تولید كشوری به ازای هر كیلومتر مكعب آب ۱.۶ كیلوگرم است.
به گزارش ایرنا، امروز (دهم مهرماه) همایش ملی «تغذیه آبزیان با غذای زنده» با محور نقش غنی سازی غذاهای زنده مانند آرتمیا در تغذیه آبزیان، كاربرد غذاهای زنده در تغذیه و افزایش سیستم ایمنی آبزیان، اقتصاد تولید غذاهای زنده، اكولوژی و بیولوژی غذاهای زنده و روش های تكثیر و پرورش آنها در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی برگزار شد.
غذای زنده آبزیان شامل آرتمیا، روتیفر، جلبك ها (میكروجلبك ها)، كرم سفید، كرم خاكی، كرم فرمیش و كرم توبیفیكس است.

اقتصام**9186*1961*