تهران- ایرنا- سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در بسیاری از نقاط دنیا خشونت بی محابایی را شاهدیم كه دامن زنان و كودكان بی گناه را گرفته است. اندیشه خشونت پرهیزی گاندی دقیقا همان چیزی است كه امروز به آن نیازمندیم.

به گزارش سه شنبه شب خبرنگار فرهنگی ایرنا، بهرام قاسمی این مطلب را در مراسم رونمایی از كتاب های «گاندی رهبر بی همتا»، «اسطوره ماهاتما گاندی» و «ویژه نامه مجله بخارا به مناسبت یكصدو پنجاهمین سالگرد تولد گاندی» بیان كرد.
كتاب گاندی رهبری بی همتا نوشته پاسكال آلن نازارات محقق هندی كه به فارسی منتشر شده است.همچنین كتاب اسطوره ماهاتما گاندی گردآوری و ترجمه فرزانه قوجلو است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: حملات تروریستی در بسیاری از نقاط جهان، مردم بی گناه را به كام مرگ می كشاند و برخی نیز با حمله نامشروع به سایر كشورها و تجاوز نظامی به بی گناهان، از طریق جنگ و تحریم، جان هزاران نفر را گرفته و جان بسیاری را هم تهدید می كنند.
بهرام قاسمی اظهار داشت: این در حالی است كه كمتر از یك قرن پیش ملت هند حتی برای نیل به هدف مشروع خود برای استقلال كشورش حاضر به استفاده از خشونت نشد و تنها بر راهكارهای صلح آمیز تاكید كرد.
وی یادآور شد: این تردید اقبال به نقش خشونت گاندی گره گشای بسیاری از فجایعی خواهد بود كه جامعه بشری با آن مواجه است.
قاسمی تصریح كرد: اندیشه های این مرد بزرگ یكی از بهترین راه های درمان دردهای عمیق كنونی جوامع بشری است و نظام برخواسته از آرای این رهایی بخش بزرگ هند، جامعه مبتنی بر اخلاق، صلح، راستی و البته عدم خشونت خواهد بود.

**گاندی شخصیتی محبوب در میان مسلمان است
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر از سخنانش گفت: گاندی از آغاز به میراث مشترك شبه قاره كه حاصل تعاملی به درازای چند صده میان مسلمانان و هندوها بود علاقه داشت و از مساعی مشترك برای همزیستی مسالمت آمیز میان این دو سرچشمه تمدن های آسیایی یعنی اسلام و هند دفاع و پشتیبانی می كرد. اگرچه تقسیم شبه قاره در سال های بعد از جنگ جهانی دوم رویكردی اساسا مخالف با باورها و اندیشه او بود.
قاسمی افزود: قرابت گاندی با افكار اسلامی از وی شخصیتی موثر و محبوب در میان مسلمانان دنیا ساخت ضمن آنكه نفوذ وی در میان مسلمانان هند نیز بی بدیل بود.
وی با یادآوری اینكه اندیشه های این مرد بزرگ تا حد بسیار زیادی در سطح دنیا شناخته شده است، افزود: اما آنچه مهم است لزوم بازگشت به این اندیشه هاست؛ برخلاف برخی كه معتقدند مشی گاندی در زندگی و مبارزه با عصر كنونی سازگار نیست معتقدم اندیشه های وی نسخه ای شفابخش در جهان مدرن امروزی است.
قاسمی ادامه داد: نه تنها در سطح بین الملل كه حتی در زمینه اصلاح اجتماعی و اقتصادی نیز، دیدگاه گاندی می تواند بسیار راهگشا باشد. در زمینه اجتماعی ، اصل آزادی ادیان كه همواره در كشور ما هم مورد توجه بوده است از اصول اندیشه وی محسوب می شده و مبارزه با فرقه گرایی را به عنوان امری اساسی برای حفظ انسجام جامعه همواره مدنظر داشت.
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه شاید بتوان مهترین پیام این رهبر بزرگ را توجه به اصل مدارا، تسامح و تساهل در تعامل با ملت ها، ادیان، گروه ها و جوامع مختلف دانست.
قاسمی به این موضوع نیز اشاره كرد كه در حوزه اقتصاد، مبارزه گاندی، با منسوحات انگلیسی و توصیه به استفاده از محصولات و پارچه های تولید هند نشان از نگاه بنیادین وی به موضوع تولید ملی داشت.
وی یادآور شد: در واقع ارزش هایی كه در گاندی متبلور بود یعنی باور به هندی خودكفا و روستایی و پرهیز از ثروت اندوزی، هر چند به باور برخی منسوخ شده اما قدری تامل، اهمیت آنها در دوران كنونی را آشكار می كند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینكه اندیشه های گاندی در عرصه بین المللی نیز راهگشاست بیان كرد: صداقت و راستی در اندیشه وی جایگاهی منحصر به فرد دارد. گاندی همیشه به پیروانش توصیه می كرد كه در مسیر راستی گام بردارند.
رهبر فقید هند تمام زندگی خود را وقف هدف بزرگ جست و جوی حقیقت كرد همه اینها در شرایطی است كه اكنون با جهانی مواجهیم كه صداقت، صلح و دوستی حلقه مفقوده آن است.
وی ادامه داد: ما با سیاستمدارانی مواجهیم كه نه اندیشه های گاندی بلكه فلسفه ماكیاولیستی را نصب العین خود قرار داده اند و بی بهره از هرگونه صداقت، تعهدات مالی و بین المللی را مقابل چشمان جامعه جهانی به صورت یكپارچه نقض كرده و حتی دیگران را هم به نقض تعهداتشان تشویق می كنند.
در مراسم رونمایی از كتاب های گاندی رهبری بی همتا، اسطوره ماهاتما گاندی و ویژه نامه مجله بخارا به مناسبت یكصدوپنجمین سالگرد تولد این مرد بزرگ كه در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد «سائوراب كومار» سفیر هند در ایران، «علی دهباشی» مدیر نشریه بخارا، «احمد نقیب زاده» استاد دانشگاه تهران ، «فرمان فتحعلیان» خواننده ایرانی به عنوان میهمانان ویژه حضور داشتند.
فتحعلیان با همكاری بخش فرهنگی سفارت هند ویدئو كلیپی به مناسبت یكصدوپنجاهمین سالگرد تولد ماهاتما گاندی به نام «باجان» را كه ساخته بود نمایش داد. باجان سرود مذهبی یا نیایش به زبان گجورات است و گاندی به این قطعه علاقه مند بوده و همواره به آن گوش فرا می داده است.

**از امام حسین (ه) آموختم چگونه برای آزادی بجنگم
سائوراب كومار سفیر هند در تهران نیز در این مراسم گفت: ما از طریق رهبری گاندی به استقلال رسیدیم و توانستیم حاكمیت انگلیسی ها را كنار بزنیم و هند را آزاد كنیم.
وی با بیان اینكه گاندی سمبل عشق، صلح و عدم خشونت بود، اظهار داشت: او از طریق همین اصول مردم هند را رهبری كرد و توانست استقلال كشور را به دست آورد.
كومار ادامه داد: گاندی یك سیاستمدار بزرگ و فردی اجتماعی و باجنبه های مختلف بود كه توانست از ابعاد گوناگون مردم را رهبری كند.
وی همچنین بر این نكته اشاره كرد كه رهبر فقید هند حساسیت ویژه ای به محیط زیست داشت و به همین خاطر نهال درختی را در محوطه خانه اندیشمندان علوم انسانی غرس كردیم.
كومار گفت: هند قرار است سال آینده به مناسبت یكصدوپنجاهمین سالگرد تولد گاندی مراسم ویژه ای را تدارك ببیند.
سفیر هند در تهران تاكید كرد: اگر به اندیشه های گاندی رجوع كنیم می توانیم از آن برای توسعه پایدار و محیط زیست كمك بگیریم.
كومار همچنین به قرابت اندیشه های گاندی با اسلام اشاره كرد و گفت: گاندی گفته من از امام حسین (ع) یاد گرفته ام چگونه برای آزادی بجنگیم.
در این مراسم پس از رونمایی سه كتاب ذكر شده تمبر یكصدوپنجاهمین سالگرد تولد این رهبر فقید هند رونمایی شد.
فراهنگ*9012*3061*1418