بيگمان پرحاشيهترين كار مجلس دهم، تصويب يا عدم تصويب لوايح چهارگانه مربوط به پيوستن جمهوري اسلامي ايران به گروه ويژه اقدام مالي يا همان FATF است. گروه ويژه اقدام مالي يك سازمان بين دولتي است كه در سال 1989 به منظور مبارزه با پولشويي تاسيس شد. قرار است پس از حدود دو ماه، يكي از مهمترين لوايح مورد نظر اين سازمان در مجلس به رأي گذاشته شود.
عقلاي هر دو جناح سياسي كشور، تصويب اين لايحه را به نفع منافع ملي كشور ميدانند كه راه جديدي را براي همكاري بانكها و موسسات مالي و تجاري جهان با ايران باز ميكند. عبدالرضا هاشمزايي نماينده اصلاحطلب تهران در راستاي اين موضوعات با «آرمان» به گفتوگو پرداخته است كه در ادامه ميخوانيد.
**جو مجلس براي تصويب لايحه الحاق به كنوانسيون منع تامين مالي تروريسم چگونه است؟
همانطور كه مطلعيد 4 كنوانسيون است كه بايد در مجلس تصويب شود كه مهمترين آن همين CFT است كه قرار شده در مجلس به تصويب برسد كه از جمله مقدمات ورود به «گروه ويژه اقدام مالي» يا همان FATF است. اكنون براي تصويب كنوانسيون منع تامين مالي تروريسم، جو كلي مجلس مثبت است، اما در ايران زياد نميشود به اين جوها دل بست! گاهي تصميمات در همين جو گم ميشود. دو ماه قبل قرار بود CFT در مجلس به رأي گذاشته شود كه عقب افتاد.
اگر دوستان در مجلس توجه داشتند و به سخنان كارشناسي گوش ميدادند ديگر اين عقب ماندن و عدم تصويب را اكنون نداشتيم. اگر تصويب نشود در ليست سياه قرار خواهيم گرفت و آمريكاييها با جوسازي رسانهاي خود، مردم جهان و منطقه را از ايران خواهند ترساند و جو منفي عليه ما به راه خواهند انداخت. ايران كه از همه بيشتر در مبارزه با تروريسم هزينه داده و از تروريستها آسيب زيادي ديدهايم. بنابراين چه دليلي دارد كه در اين كنوانسيون بينالمللي «منع تامين مالي تروريسم» عضو نشويم؟
اكنون چند كشور كوچك مثل سودان جنوبي عضو اين كنوانسيون نيستند. همه كشورهاي جهان عضو اين كنوانسيون هستند. به نظرم همه عقلاي كشور و مجلس، خواستار تصويب اين لايحه هستند به غير از چند نماينده طيف خاص كه آنها هم البته نگرانند با تصويب CFT دست و پاي ايران بسته شود. اما چون حاميان تصويب اين لايحه در اكثريت هستند اميدوارم اين لايحه در صحن علني مجلس رأي خوبي بياورد.
**آقاي فلاحت پيشه رئيس كميسيون امنيت ملي مجلس در نطق اخير خود كاملا از لوايح مد نظر براي پيوستن به FATF حمايت كردند و نسبت به عدم تصويب اين لوايح و عواقب آن هشدار دادند. آيا نيروهاي آگاه و عاقل جناح اصولگرا هم خواستار پيوستن ايران به اين كنوانسيونها هستند؟
در برابر واقعيات نميتوان جناحبندي و اصولگرا و اصلاحطلب را مطرح كرد. اين جا بحث بر سر منافع ملي است. مساله جناحي مطرح نيست. آقاي فلاحت پيشه هم شخصيت مستقلي دارند و بنده با ايشان دوست هستم و مطمئنم ايشان از نگاه منافع ملي نطق خود را در دفاع از لوايح مذكور ايراد كردند. در واقع به تصويب رسيدن اين لوايح و پيوستن ايران به FATF، خواست عقلاي هر دو جناح كشور است و بحث منافع ملي ما در ميان است.
**از نظر و تصميم شوراي نگهبان در اين زمينه مطلع هستيد؟
آن چه كه بنده شنيدهام احتمالا شوراي نگهبان با آن مخالفت كند و رد خواهد كرد و پس از تصويب آن در مجلس كه بنده احتمال قوي ميدهم كه تصويب شود، به مجمع تشخيص مصلحت نظام ارجاع خواهد شد تا آنجا تصميم نهايي اتخاذ شود.
**آقاي مطهري نايب رئيس مجلس هم خبري دادند مبني بر اينكه «رهبر انقلاب تصميمگيري براي پيوستن به FATF را بر عهده مجلس گذاشتهاند» آيا شما از اين امر اطلاعي داريد؟
بله؛ رهبر انقلاب هم نظر خود را ابراز داشتهاند و قبلا هم گزارشي به نمايندگان داده شد كه بحث پيوستن ايران و تصويب لوايح مد نظر در شوراي عالي امنيت ملي مطرح شده است و گزارش به رهبر معظم انقلاب داده شده و ايشان فرمودند كه در اين باره هر چه مجلس شوراي اسلامي تصميم بگيرد و هر چه كه تصويب كنند، بنده هم قبول دارم. البته يكسري نگرانيهايي هم وجود دارد كه مجلس هم اين نگرانيها را مد نظر دارد، اما با توجه به جميع جهات معتقدم كه هم در مجلس و نهايتا در مجمع تشخيص مصلحت نظام اين لايحهCFT)) رأي خواهد آورد.
**تجمعي هم روز يكشنبه در مقابل مجلس از سوي طيف خاصي از معترضان را شاهد بوديم كه بعضا از شهرهاي ديگر از جمله مشهد، به مقابل مجلس آمده بودند. چند نماينده عضو جبهه پايداري از اين تجمع اعتراضي حمايت كرده بودند. آيا نمايندهها تحت تاثير چنين جوي قرار ميگيرند؟
خير؛ چنين نيست. اساسا رأي نمايندگان كه اصولگرا يا اصلاحطلب فرقي نميكند، به تشخيص خودشان است. به هر حال ما مسلمانيم و در برابر اين مسائل مسئوليم. نمايندهاي اگر به تشخيصي برسد، رأي خود را تغيير نخواهد داد. معتقدم كه اكثريت نمايندگان به اين تشخيص رسيدهاند كه پيوستن جمهوري اسلامي ايران به كنوانسيونهاي مذكور و نهايتا به «گروه ويژه اقدام مالي» به نفع كشور و منافع ملي ماست و در صحن علني هم با يك رأي قاطع به تصويب خواهد رسيد زيرا تشخيص مجلس به تصويب رساندن اين لوايح است.
**طي ماههاي اخير به نمايندگان موافق پيوستن به FATF پيامكهايي ارسال شده است. آيا قرار است در اين باره اقدامي شود؟
بله همانطور است؛ پيامكهاي زيادي ارسال شده و حتي به صورت خصوصي به بنده فحشهاي ناموسي و ركيك هم داده شده است. پس از مصاحبهاي كه درباره همين لوايح و پيوستن به FATF با يكي از خبرگزاريها داشتهام، در اينستاگرام بنده شديدترين فحاشيها به بنده شد كه برخي از فحشها را اصلا نميشود خواند! طي اين چند ماه توهينهاي بسيار شرمآوري به ما شده است. اما حقيقتا اگر بخواهيم در اين باره پيگيري هم كنيم تصور نميكنم به نتيجهاي برسيم. البته تاكنون به دليل مشغله زياد به فكر پيگيري هم نبوديم. اما ببينيد، اصل ماجرا مهم است. يعني بايد منافعملي كشور تامين شود و در اين مسير ايرادي هم ندارد ما فحش بخوريم.
منبع: روزنامه آرمان؛ 1397.7.11
گروه اطلاع رساني**9370**2002
تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۳۹۷ - ۰۸:۲۴
همه عقلاي كشور و مجلس، خواستار تصويب اين لايحه هستند به غير از چند نماينده طيف خاص كه آنها هم البته نگرانند با تصويب CFT دست و پاي ايران بسته شود. اما چون حاميان تصويب اين لايحه در اكثريت هستند اميدوارم اين لايحه در صحن علني مجلس رأي خوبي بياورد.