تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۳۹۷ - ۱۶:۴۹

تهران- ایرنا- رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی كشور گفت: 31 درصد كودكان كار و خیابان ایرانی و بقیه جزو اتباع خارجی به ویژه از افغانستان و پاكستان هستند و به تازگی نیز اتباع كشورهای دیگر به آنها اضافه شده اند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، رضا جعفری در نشست خبری به مناسبت هفته كودكان (14 تا 20 مهرماه جاری) افزود: 74 درصد كودكان كار و خیابان خارجی، فاقد اسناد هویتی و اوراق معتبر هستند كه ارائه خدمت از سوی بهزیستی به آنان را دچار مشكل می كند و بسیاری از آنان از ادامه تحصیل بازمی مانند كه البته برای آنان كلاس های جبرانی و تقویتی می گذاریم.
وی افزود: این كودكان از خانواده های فقیر هستند و فقر اقتصادی و معیشتی موجب كار آنان می شود. رویكرد بهزیستی این است كه ساعات كار كودكان كار را كاهش دهد. در حال حاضر 33.8 درصد آنان بین یك تا چهار ساعت ، 13.7 درصد بیش از هشت ساعت و 51.2 درصد چهار تا هشت ساعت در روز كار می كنند.
جعفری گفت: حضور كودكان در خیابان فی نفسه كودك آزاری به شمار می رود و بررسی ها نشان می دهد تعداد قابل توجهی از این كودكان مورد خشونت های كلامی، تحقیر، بی توجهی و حتی خشونت های جسمی قرار می گیرند.
رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی كشور اظهار داشت: در حال حاضر به 12 هزار كودك كار و خیابان در مراكز شبانه روزی و همچنین مراكز روزانه حمایتی آموزشی دولتی، خدمات پزشكی، تحصیلی، حقوقی و مالی ارائه می شود.

* 31 درصد والدین كودكان كار، بیكار هستند
رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی گفت: بر اساس آمارها 31 درصد والدین كودكان كار بیكار، 40 درصد كارگر و دستفروش و هفت درصد دارای مشاغل فصلی هستند و پنج درصد كودكان كار و خیابان، بی سرپرست هستند.
جعفری افزود: اورژانس اجتماعی در سال گذشته از طریق خط تلفن 123، مراكز مداخله در بحران اجتماعی، تیم های سیار و پایگاه های خدمات اجتماعی یك میلیون و 100 نفر را در سكونتگاه های غیررسمی پذیرش داشته است كه 30 درصد این موارد مربوط به خشونت های خانگی شامل كودك آزاری، همسر آزاری، معلول آزاری، والد آزاری و سالمند آزاری بوده است. 40 درصد از 30 درصد خشونت های خانگی مربوط به كودك آزاری است.
وی افزود: در حوزه كودك آزاری، 50 درصد از خشونت و آزاری كه متوجه كودكان می شود مربوط به غفلت و بی توجهی در زمینه هایی مانند آموزش، بهداشت، درمان و پوشاك، 30 درصد مربوط به آزارهای جسمی، 16 درصد مربوط به آزارهای روانی و عاطفی و چهار درصد مربوط به آزارهای جنسی است.
رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی كشور تصریح كرد: هرچه سن كودك كمتر باشد، خطرپذیری او در مقابل كودك آزاری ها بیشتر است؛ 8.7 درصد كودك آزاری ها در سن كمتر از یك سال و 16 درصد در سن 2 تا چهار سال است كه در مجموع حدود 25 درصد كودك آزاری ها مربوط به گروه سنی چهار سال می شود.
جعفری افزود: 60 درصد كودك آزاری های گزارش شده به اورژانس اجتماعی در سن پنج تا 13 سالگی و 15 درصد نیز در سن 14 تا 18 سالگی رخ داده است.
وی گفت: 57 درصد عاملان خشونت كودك آزاری را پدران، 26 درصد را مادران، 8.5 درصد ناپدری و نامادری، 1.3 درصد را خواهران و برادران و یك و نیم درصد را افراد غریبه تشكیل می دهند كه در مجموع حدود 98.5 درصد عاملان خشونت كودك آزاری را اقوام و خویشاوندان كودك تشكیل می دهند.
جعفری تصریح كرد: 52 درصد كودكان خشونت دیده را دختران و 48 درصد را پسران تشكیل می دهند؛ علت كودك آزاری عاملان خشونت، 51.5 درصد مربوط به مصرف مواد و الكل (الكل یك درصد)، هفت درصد مربوط به اختلال روانی و 5.1 درصد بیكاری بود؛ بنابراین بیكاری و مسائل اقتصادی عامل اصلی كودك آزاری نیست.
رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی كشور گفت: 16 درصد علت كودك آزاری عاملان خشونت نیز ناشی از كودكان سخت به معنای كودك عقب مانده ذهنی و بیش فعال و 84 درصد نیز ناشی از انتظارات بی چون و چرا از كودك است.
جعفری افزود: در سال 96، 31 درصد مداخلات اورژانس اجتماعی برای خودكشی مربوط به كودكان زیر 18 سال بوده است كه مداخلاتی داشته تا خودكشی منجر به مرگ صورت نگیرد.
وی تاكید كرد: اوژانس اجتماعی به عنوان یك زنجیره حمایتی برای كودكان عمل می كند و اكنون در خانه های امن زنان را با فرزندان كمتر از 12 سال تا چهار ماه نگهداری می كنیم.
جعفری گفت: 95 درصد كودكان كار و خیابان دارای خانواده هستند بنابراین رویكرد ما درباره كودكان كار و خیابان باید توانمندسازی خانواده باشد.

* لایحه حمایت از حقوق كودكان هنوز از مجلس رد نشده است
رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی كشور گفت: حمایت های خوبی در لایحه حمایت از حقوق كودكان و نوجوانان مانند گزارش اجباری كودك آزاری پیش بینی شده كه نقطه قوت آن است.
جعفری افزود: افزایش هزینه ارتكاب كودك آزاری به عنوان عامل بازدارنده در این لایحه پیش بینی شدده است كه البته این لایحه هنوز از مجلس رد نشده است.
وی گفت: كودكی به اندازه ای كه امروز در جامعه مدرن اهمیت دارد در جامعه سنتی پیش از انقلاب اهمیت نداشت چراكه امروز كارشناسان بر این نكته تاكید دارند كه كودكان عامل توسعه هستند.
جعفری ادامه داد: هر چه كودكان سالم و برخوردارتری داشته باشیم، افق خوبی از توسعه می توانیم ترسیم كنیم. حضور اورژانس اجتماعی در شهرها می تواند پارادایم فكری جامعه سنتی را دچار تغییر كند.
رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی كشور اضافه كرد: اورژانس اجتماعی نمی تواند معجزه كند و در هر خانواده ای برای پیشگیری از كودك آزاری حضور داشته باشد.
جعفری در ادامه به مراكز اورژانس اجتماعی اشاره كرد و گفت: تا سال 96 فقط 97 مركز اورژانس اجتماعی داشتیم اما امروز شمار آنها به 360 مركز رسیده و تمام شهرهای بالای 50 هزار نفر دارای اورژانس اجتماعی هستند و نسبت به قبل آمار این مراكز 82 درصد رشد داشته است.
اجتمام**9185*1834