مهاباد- ایرنا- رییس اداره حفاظت محیط زیست میاندوآب گفت: ورود پساب آلوده كارخانه قند این شهرستان به داخل رودخانه زرینه رود و عدم اختصاص حق آبه اكولوژیستی رودخانه از سوی امور منابع آب عامل مرگ و میر هزاران ماهی در این رودخانه است.

علیرضا بقالی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: گروه های نظارت و پایش اداره كل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با همكاری مسوولان محلی پس از مشاهده مرگ و میر صدها هزار ماهی در رودخانه زرینه رود بلافاصله در محل حادثه حاضر شدند.
وی گفت: این گروه ها به منظور بررسی میدانی از محل مرگ و میر ماهی ها از رودخانه و منابع آلاینده احتمالی آن بازدید كردند و نمونه برداری های لازم را انجام دادند.
بقالی افزود: آنالیزهای تخصصی انجام گرفته توسط آزمایشگاه اداره كل حفاظت محیط زیست استان مشخص كرد كه ورود پساب آلوده كارخانه قند میاندوآب به داخل آب این رودخانه موجب افزایش بار آلی و كاهش میزان اكسیژن محلول آب آن شده و تلفات گسترده ماهی ها و انواع آبزیان را به دنبال داشته است.
وی بیان كرد: بررسی های لازم همچنین مشخص كرد كه در این حادثه امور منابع آب میاندوآب نیز به علت آنكه حق آبه زیست محیطی رودخانه زرینه رود را اختصاص نداده، مقصر است.
بقالی اضافه كرد: یك هفته قبل از این حادثه به مدیریت امور منابع آب این شهرستان هشدار داده شده بود كه در صورت عدم رهاسازی حق آبه رودخانه، ممكن است شاهد فاجعه زیست محیطی در آن باشیم ولی توجهی از طرف مسوولان این اداره به این قضیه نشد.
وی بیان كرد: در حالی كه طبق مصوبه، پنج مترمكعب در ثانیه حق آبه اكولوژیستی زرینه رود از سد 'نوروزلو' است، مسوولان امور منابع آب این حق آبه را اختصاص ندادند و با توجه به پایان فصل آبیاری، آبی از دریچه های سد نوروزلو به داخل رودخانه رها نشد.
بقالی یادآور شد: هم اكنون با توجه به پیگیری های انجام گرفته و افزایش حجم آب در بستر این رودخانه، مرگ و میر ماهی ها نیز متوقف شده است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست میاندوآب گفت: كارخانه قند و امور منابع آب این شهرستان در این رابطه مقصر هستند و با تشكیل پرونده به مراجع قضایی معرفی می شوند.
به گزارش ایرنا، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان میاندوآب به عنوان مدعی العموم به این حادثه ورود پیدا كرده و پرونده ای نیز در این زمینه در دستگاه قضایی این شهرستان تشكیل شده است.
آلوده شدن آب رودخانه زرینه رود میاندوآب به علت ورود پساب كارخانه قند این شهرستان برای چندمین بار تكرار شده و در سال های اخیر موجب مرگ هزاران قطعه ماهی و آبزیان این رودخانه شده است.
كارخانه قند میاندوآب در سال 1393 نیز در حادثه ای مشابه به علت وارد كردن پساب خود به داخل این رودخانه و مرگ هزاران قطعه ماهی، مقصر شناخته و به پرداخت 800 میلیون ریال جریمه نقدی محكوم شد.
رودخانه زرینه رود در جنوب شرقی آذربایجان غربی قرار دارد و 80 كیلومتر از آن در داخل میاندوآب جاری است.
این رودخانه با 230 كیلومتری درازا، طولانی ترین رود استان است كه طول شهرستان های شاهین دژ و میاندوآب را طی می كند و به دریاچه ارومیه می ریزد.
این رود از كوه های 'چهل چشمه' شهرستان سقز از توابع استان كردستان سرچشمه می گیرد و رودخانه های خورخوره و ساروق در تكاب، هولاسو، هاچه سو، محمودآباد و آجرلوچای در شاهین دژ و لیلان چای در میاندوآب به آن می پیوندند.
بر روی این رودخانه سد بوكان قرار دارد كه میزان آب خروجی را تنظیم می كند.
شهرستان میاندوآب با بیش از 277 هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی قرار دارد.
9871/6185/3072