قيمت گوجه فرنگي و سيب زميني دو محصول پر مصرف سبد خانوارها چندي پيش و به بهانه بالا رفتن دلار و ارز و مطلوب بودن بازار هدف صادراتي روند افزايشي به خود گرفت و در كنار آن ارزش يك قوطي 900 گرمي رب گوجه فرنگي نيز يك شبه از رقم حدود 6 هزار به 18 هزار رسيد هر چند مسئولان ذيربط از ممنوعيت صادرات محصولاتي كشاورزي خبر مي دهند كه از اواخر شهريورماه ابلاغ شده است اما همچنان عده اي معتقد هستند كه صادرات زياد محصولاتي همچون گوجه فرنگي و سيب زميني به كشورهاي همسايه كه استقبال خوبي از ورود محصولات ايراني دارند سبب شده است تا به يكباره و نجومي اين دو محصول در صدر قيمت گذاري ميوه ها قرار گيرند و از سوي ديگر با پايين آمدن قيمت دلار و ارز و سكه در طي دو روز گذشته نيز ميل رها شدن از قيمت هاي حبابي را ندارند و همچنان مصرف كنندگان نرخ هاي غير متعارف را مي پردازند.
واسطه ها محصول را به قيمت بالاتر مي خرند
يكي از موضوعات مطرح شده درباره قيمت بالاي گوجه فرنگي و سيب زميني در بازار مصرفي استان با وجود حجم زياد توليد، صادرات قاچاقي اين دو محصول پر مصرف به كشور عراق است كه هر روزه واسطه ها از ميدان ميوه و تره بار خريداري كرده و با حمل به استانهاي مرزي همچون كردستان، سنندج و كرمانشاه به صورت قاچاق از كشور خارج مي شود.
در اين باره سيد مرتضي هاشمي رئيس اتحاديه ميوه و تره بار استان وجود واسطه ها براي خريد سيب زميني و گوجه فرنگي را تاييد كرده و ابراز كرد: نزديك چهل روز است كه واسطه ها با ورود محصولات از باغات آنها را به قيمتهاي بالاتر و عمده خريداري كرده و بار كاميون مي كنند و مقصد نيز شهرهاي كردستان، سنندج و كرمانشاه است كه متاسفانه در اين باره بارها با مسئولان صحبت شده اما بازرسي و نظارتي وجود ندارد.
رئيس اتحاديه فروشندگان ميوه و تره بار استان اضافه كرد: واسطه ها محصولي مانند سيب زميني را به قيمت 3 هزار و 200 تومان خريداري مي كنند و باغداران نيز ترجيح مي دهند تا محصول خود را به اين واسطه ها و نه ميوه فروشان سطح شهر بفروشند كه اينكار باعث شده است محصول بلافاصله بعد از ورود به بازار خريداري شده و در نتيجه در بازار داخلي كم شود و قيمت ها براي عرضه به خرده فروشان نيز بالا رود.
اين فعال بازار ميوه و ترهبار با ابراز اينكه بايستي نظارتها جدي تر شده و خريد دلالان و واسطه ها مديريت شود، اذعان كرد: اگر محصولي در بازار كم شود قيمت آن گران خواهد شد و اين يك امر بديهي است و كار واسطه ها در ميدان باعث شده تا ميوه فروشان قيمت بالاتري را براي خريد بپردازند و در نهايت مصرف كننده نيز مجبور است قيمت بالاتري را بپردازد.
وي قيمت فروش اقلام گوجه و سيب زميني به مغازه داران و ميوه فروشان را متغيير دانست و گفت: در روزهاي گذشته قيمت براي خريد ميوه فروشان بين 2هزار و 400 تا 3هزار و 200 تومان بوده اين در حالي است كه دلالان بين 3هزار تا 3 هزار و 200 براي آن محصول ميپردازند.
برداشت بالغ بر 281 هزار تن گوجه فرنگي از مزارع استان
كمبود محصول سيب زميني و گوجه فرنگي در بازار بدليل خريد دلالان در حالي است كه روز هاي گذشته حسين عامري مدير امور زراعت سازمان جهاد كشاورزي استان در جمع خبرنگاران استان از برداشت بالغ بر 281 هزار تن گوجه فرنگي از مزارع استان خبر داده و گفته بود: متوسط عملكرد محصول گوجه فرنگي در استان 54 تن در هر هكتار بوده و برداشت طبق روال سال هاي گذشته از تير ماه آغاز شده و تا اواخر مهر و اوايل آبان ماه ادامه دارد.
وي خاطرنشان كرد: همه ساله كشت گوجه فرنگي در استان زنجان كلا به صورت نشايي انجام مي گيرد و غالب مزارع استان به روشهاي نوين آبياري مي شود كه همين امر سبب شده تا ميزان برداشت محصولات بالاتر شود.
اين مقام مسئول با اذعان به اينكه امسال كشاورزان زنجاني بالغ بر 211 هزار تن سيب زميني برداشت مي كنند، ابراز كرد: از سطح 6 هزار و 200 هكتار مزارع سيب زميني استان بالغ بر 211 هزار و 500 تن محصول برداشت مي شود كه خرداد و تير ماه زمان عرضه سيب زميني طارم بوده و كشاورزان ساير شهرستان هاي استان نيز عمدتا از شهريور ماه تا اوايل آبان سيب زميني توليدي خود را به بازار عرضه مي كنند.
وي با بيان اينكه استان زنجان جزو استان هاي مهم توليد كننده سيب زميني در كشور محسوب مي شود، افزود: بخشي اعظمي از محصول توليدي به بازار ديگر شهرها ارسال مي شود.
مدير امور زراعت سازمان جهاد كشاورزي استان به آمار برداشت محصول پياز نيز اشاره داشته و تصريح كرد: 3 هزار و 480 هكتار از اراضي زراعي استان به كشت محصول پياز تصريح كرد: امسال برداشت 187 هزار و 500 تن پياز از مزارع استان زنجان برآورد شده است كه كشاورزان استان امسال به طور متوسط از هر هك
تار 56 تن محصول پياز برداشت مي كنند و برداشت پياز در استان عمدتا از مرداد ماه در شهرستان طارم آغاز شده و تا اواخر مهر در ساير شهرستان ها ادامه پيدا مي كند.
سود جويي دلالان و واسطه ها قيمت ها را بالا نگه داشته است
با وجود آمار ارائه شده از برداشت محصول در استان كه عمدتا بسيار بالاتر از نياز استان است همچنان قيمت براي مصرف كننده بالاتر است كه در اين باره جعفري مدير توسعه بازرگاني سازمان جهاد كشاورزي استان زنجان با اذعان به اينكه گراني بوجود آمده در محصولاتي همچون گوجه فرنگي و سيب زميني ارتباط مستقيم با سود جويي واسطه ها و دلالان دارد،تاكيد كرد: در كل كشور اين محصولات به اندازه و نياز بازار مصرفي توليد شده و هيچگونه كمبود توليد نداريم و بر اساس آمار در سالجاري حدود280 هزار تن گوجه فرنگي در زنجان توليد مي شود كه 60هزار تن آن در استان مصرف شده و 220 هزار تن مابقي به ساير استانها و صنايع فرآوري ارسال مي شود.
مدير توسعه بازرگاني سازمان جهاد كشاورزي استان زنجان با علام اينكه براساس برآوردها در سالجاري در كشور بيش از 5 ميليون تن گوجه فرنگي توليد شده است، تصريح كرد: در استان مقدار بيش از 220 هزارتن سيب زميني در ارقام مختلف و براي مصارف گوناگون توليد شده كه بخش عمده آن مازد بر نياز است ،و در اين زمينه كمبودي نداريم .
وي در پاسخ به سوال صداي زنجان در خصوص افزايش قيمتها بدليل خريد عمده توسط دلالان براي انجام صادرات به كشورهاي همسايه ، با اشاره به ابلاغيه 27 شهريورماه وزارت صنعت، معدن و تجارت كه صادرات گوجه فرنگي ممنوع اعلام شده است، عنوان كرد: قبل از ابلاغ اين موضوع نيز ميزان صادرات كم بود و تا اندازه اي نبوده است كه مشكل ساز شده و قيمتها را بالا ببرد چرا كه افزايش قيمت اتفاق افتاده، كاذب و حبابي و متاثر از افزايش قيمت ارز است.
مدير توسعه بازرگاني سازمان جهاد كشاورزي استان دليل اصلي اين را امر سودجويي دلال ها و تعميم قيمت صادرات با نرخ ارز خارجي به بازار داخل و دانست و گفت: افزايش قيمت ارز انگيزه تجار و دلال و واسطه ها براي صادرات محصولات كشاورزي را افزايش داده بود، كه همين امر سبب شده است تا قيمت صادراتي توسط واسطه ها مبناي توزيع محصول در داخل كشور قرار داده شود .
جعفري اين شيوه تعيين قيمت براي محصولات پر مصرف و مورد نياز بازار داخلي را غير قابل قبول دانست و اظهار كرد: قيمت سيب زميني و گوجه فرنگي صادراتي متمايز از قيمتي است كه به مصرف كننده داخلي ارائه ميشود و مسلما قيمت داخلي پايين تر بايستي باشد و در اين باره تشديد نظارتها براي جلوگيري از سود جويي واسطه ها از جمله راهكارهايي است كه مي تواند به تعديل قيمتها كمك كند .
همراهي مردم در خريد منطقي و خريد به مقدار نياز كمك كننده و تسهيل گر اجراي سياست ها است
وي خبر از كاهش قيمت اين محصولات داده و ابراز كرد: در روزهاي اخير روند رشد قيمتها متوقف و تا حدودي كاهش پيدا كرده و پيش بيني اين است كه اين روند بر اساس سياستهاي اتخاذ شده در كشور در طي روزهاي آينده نيز ادامه يابد و قطعا همراهي مردم در خريد منطقي و خريد به مقدار نياز كمك كننده و تسهيل گر اجراي سياست ها و موثر در پايين آمدن قيمتها خواهد بود.
اين مقام مسئول در پاسخ به سوال صداي زنجان در خصوص استفاده از ظرفيتهاي صادراتي و ارائه راهكارها در اين زمينه، گفت: در زمينه صادرات محصولات كشاورزي استاندارد كشورها، متفاوت بوده و با لحاظ اين استانداردها صادرات به بسياري از كشورها صورت مي گيرد و اينكه گفته مي شود محصولات كشاورزي داخلي استانداردهاي لازم را ندارند حرف درستي نيست و روند صادرات نيز اين موضوع را رد ميكند
مدير توسعه بازرگاني سازمان جهاد كشاورزي استان اضافه كرد: در شرايط فعلي و باتوجه به الويتهاي دولت كه تامين نياز داخلي است هدف گذاري صادرات براي مازاد محصولات بوده و در صورت تامين نياز داخل و وجود مازاد، طبق روال قبل صادرات بويژه به كشورهاي حوزه خليج فارس و آسياي ميانه و... انجام خواهد شد.
* روزنامه صداي زنجان، هاجر كشاورزي، 1397،7،12.
3088/8068
تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۵
يكي از موضوعات مطرح شده درباره قيمت بالاي گوجه فرنگي و سيب زميني در بازار مصرفي استان با وجود حجم زياد توليد، صادرات قاچاقي اين دو محصول پر مصرف به كشور عراق است كه هر روزه واسطه ها از ميدان ميوه و تره بار خريداري كرده و با حمل به استانهاي مرزي همچون كردستان، سنندج و كرمانشاه به صورت قاچاق از كشور خارج مي شود.