همدان- ايرنا- پايتخت شيره پزي انگور ايران براي نهمين بار ميزبان گردشگراني بود كه سفر در مذاق آنها شيرين و با گذر از تاكستان هاي زرخير، از نزديك شاهد قطعه اي بهشت خداوند بودند.

به گزارش ايرنا در شهري كه قرار است بزودي شهر جهاني انگور شود، روستايي در آن قرار دارد كه قدمتش به دوران مادها است و عنوان روستاي هدف گردشگري را يدك مي كشد.
مانيزان را مي گويم؛ روستايي كه حالا شيره پزي سنتي اش آوازه هر شهر و ديار شده و هر مسافر و گردشگري به شوق حضور در اين جشنواره آئيني دل به جاده مي زند تا به پايتخت شيره پزي انگور ايران برسد.
امسال نهمين آئين شيره پزي سنتي مانيزان نيز با حضور شمار زيادي از مسافران و گردشگران در روستايي كه مهد شيره پزي و وجود موزارهاي انگور است و رازها از تاريخ در سينه دارد و معماري روستا با زمان قاجاريان همخواني دارد، با شكوه تمام برگزار شد.
امسال اما دست اندكاران برگزاري اين آئين دستي به روستاي مانيزان كشيده بودند، جايگاه برگزاري مراسم متفاوت بود، در كنار غرفه هاي فروش سوغات و صنايع دستي روستا، پخت آش هاي محلي، چاي داغ ذغالي، شيره و باسلق و انواع مشتقات انگور پر بود از انواع خوراكي هايي كه زنان روستا با سليقه هاي سرشار خود براي گردشگران آماده كرده بودند.
ناگفته نماند حرمت ايام محرم و عزاداري سيدالشهداء(ع) نيز با اجراي نمايش آئيني تعزيه، نقالي از شاهنامه فردوسي و شعرخواني با گويش محلي حفظ شده بود.
روستاي هدف گردشگري مانيزان از توابع بخش مركزي ملاير، يكي از روستاهاي پلكاتي با معماري سنگ و گل و كاهگل است كه هر ساله از اواسط شهريورماه انگور چيني اهالي شروع مي شود و با خشك كردن انگور شايد رويايي ترين چهره اين منطقه را مي تواني نظاره گر باشي، زمين يكدست قطعه قطعه رنگي است، قطعه هايي مخملين كه چشم هر ببيننده و خوش ذوقي را مي نوازد.
شيره پزي سنتي مانيزان البته ثبت ملي شده است و كسب اين نشان اهالي روستا را هر سال بيشتر سر ذوق مي آورد تا فرش قرمز خود را زير پاي گردشگران بگسترانند و آنها را براي حضور در كارگاه هاي سنتي پخت شيره و ديدن آداب و رسوم اين خطه از ايران كهن دعوت كنند، تا جايي كه اهالي در فكر برپايي اقامتگاه بوم گردي افتاده اند و به محض ورود به استقبالت مي آيند.
معاون استاندار همدان و فرماندار ويژه ملاير در نهمين آئين شيره پزي سنتي مانيزان كه عصر روز پنجشنبه در فضايي بسيار بكر و زيباي روستا برگزار شد، اين آئين سنتي را فرصتي براي جذب بيشتر گردشگران و تبادل فرهنگي دانست.
باب الله فتحي بيان كرد: برگزاري اينگونه جشنواره ها و آئين ها مي تواند رونق اقتصادي و اشتغالزايي را به همراه داشته باشد و بايد از تمام توان خود در اين راستا استفاده كنيم.
وي با اشاره به استقبال بسيار خوب مسافران و گردشگران از اين آئين سنتي براي نهمين سال پياپي گفت: دست اندركاران برگزاري اين مراسم ها بايد براي حفظ سنت ها، آئين ها، ميراث گذشتگان و جلوگيري از مهاجرت روستائيان نهايت تلاش خود را بكار گيرند.

**مانيزان نگين ارزشمند ملاير
نماينده مردم ملاير در مجلس شوراي اسلامي نيز روستاي مانيزان را نگين ارزشمند و فاخر اين شهرستان دانست و افزود: ظرفيت گردشگري اين روستا بايد با تمام توان در بستر رويداد همدان 2018 موجب رونق اقتصادي منطقه شود.
محمد كاظمي اختصاص 10 ميليارد ريال اعتباري براي بهسازي روستا و آماده سازي برگزاري مراسم شيره پزي مانيزان را نشان از اهميت اين آئين عنوان كرد و گفت: تداوم اين اقدامات براي جذب بيشتر گردشگران و رونق اقتصاد منطقه ضروري است.
وي ابراز اميدواري كرد: با برگزاري مداوم اين آئين ها و رويدادها، زمينه رشد و توسعه هر چه بيشتر اين شهرستان شود.
نائب رئيس كميسيون حقوقي و قضايي مجلس دهم با بيان اينكه ملاير امروز بيش از هر زماني در عرصه ملي مطرح شده است ادامه داد: ملاير عنوان پايتخت ملي را از آن خود كرد و بزودي نيز انگور دره جوزه اين شهرستان ثبت جهاني مي شود.
كاظمي ثبت جهاني انگور ملاير را در سازمان فائو منطبق بر شاخص هاي تعيين شده جياس و حاصل زحمات باغداران اين منطقه دانست و اظهار داشت: ثبت جهاني انگور ملاير در مراحل پاياني است.
وي آئين شيره پزي سنتي مانيزان را ميراث فرهنگي منطقه برشمرد كه از گذشتگان به يادگار مانده و نشانه اي از غناي فرهنگي ديار زرخيز ملاير است.

**ثبت جهاني انگور برند بين المللي براي ملاير است
ديگر نماينده مردم ملاير در مجلس شوراي اسلامي نيز ثبت جهاني انگور دره جوزان ملاير را برندي براي اين استان و شهرستان دانست و گفت: از استاندار همدان انتظار داريم براي به نتيجه رسيدن اين اقدام مهم همه بايد پاي كار باشند.
حجت الاسلام احد آزاديخواه با اشاره به حضور نمايندگان فائو در 25 و 26 مهرماه به ملاير بيان كرد: با نهايي شدن ثبت جهاني انگور، ملاير صاحب برند بين المللي مي شود.
وي همچنين آئين سنتي شيره پزي مانيزان را زمينه اي مساعد براي توسعه گردشگري عنوان كرد و افزود: ملاير به واسطه برگزاري جشنواره هاي مختلف بويژه مبل و منبت روي آنتن رسانه ملي بود.
سخنگوي كميسيون فرهنگي مجلس دهم خاطرنشان كرد: با توجه به مهيا بودن زيرساخت هاي لازم اين آئين ها، نياز است آمار گردشگران و گردش مالي حاصل از برگزاري آئين سنتي شيره پزي مانيزان احصا و از اين آمار برنامه ريزي بهتري براي سال هاي بعد صورت گيرد.

**مانيزان مستعد رونق گردشگري است
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همدان نيز روستاي هدف گردشگري مانيزان را مستعد جذب گردشگران و توسعه صنعت گردشگري دانست و گفت: مانيزان در نهمين سال برگزاري آئين شيره پزي در توسعه گردشگري موفق عمل كرده است.
علي مالمير برگزاري اين رويدادها را يكي از مهمترين راهبردهاي توسعه گردشگري عنوان و برگزاري جشنواره شيره پزي، جشنواره آلو در اسدآباد و جشنواره گردوي تويسركان را در اين راستا برشمرد.
وي به برگزاري چهلمين اجلاس سازمان گردشگري جهان آبان ماه امسال در همدان اشاره و بيان كرد: در راستاي رويداد همدان 2018 اين استان ميزبان همايش دستكندها است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همدان ابراز اميدواري كرد: به واسطه برگزاري رويداد بين المللي همدان 2018 و آئين هاي سنتي بتوانيم بيش از گذشته ظرفيت هاي گردشگري استان همدان را معرفي كنيم.
به گزارش ايرنا، در نهمين آئين شيره پزي سنتي مانيزان، سيدهادي شوبيري، يزدان بيات و ميلاد بيات به ترتيب عنوان اول تا سوم شيره برتر را كسب كردند.
2087/7528