به گزارش ایرنا اداره كل هواشناسی گیلان هفته گذشته با صدور اطلاعیه ای از ورود جبهه هوای سرد و بارش زا به سواحل خزر خبر داد و بر ضرورت انجام تمهیدات لازم برای مدیریت بحران احتمالی ناشی از بارش های سیل آسا و وقوع سیلاب تاكید كرد.
در همین زمینه جلسه های ستاد مدیریت بحران در شهرستان های مختلف استان گیلان تشكیل شد و نهادها و دستگاه های خدمات رسانی، آماده مقابله با بحران احتمالی شدند.
گیلان طی سال های اخیر در كنار فرسودگی زیرساخت های ارتباطی، برداشت های غیراصولی خاك و ساخت و سازهای نامناسب ، از اواسط شهریورماه تا نیمه مهرماه، شاهد وقوع سیلاب هایی ناشی از بارش های رگباری بوده است. شهریورماه سال گذشته شهرستان های لاهیجان و لنگرود در شرق گیلان شاهد وقوع سیلاب بودند و اوایل مهرماه جاری نیز، بارش باران و طغیان رودخانه ها در شهرستان های رضوانشهر و تالش در غرب استان، خسارت هایی به بار آورد.
** رودسر، ركورددار بیشترین بارش باران در گیلان
طبق اعلام اداره كل هواشناسی گیلان، طی 24 ساعت گذشته (در بازه زمانی ساعت 9:30 جمعه تا 9:30 امروز) ، 301 میلیمتر باران در رودسر باریده است. بنا به اظهار علی وارسته بهمدانی سرپرست فرمانداری رودسر این میزان بارندگی طی 50 سال اخیر بی سابقه بوده و از شهر انزلی كه شهر باران خیز گیلان بوده و بیشترین بارندگی را دارد نیز پیشی گرفته است.
همچنین میزان بارندگی طی 24 ساعت گذشته در لاهیجان 145 میلیمتر، تالش 91 میلیمتر، آستارا 88 میلیمتر ، انزلی 64 میلیمتر و رشت 71 میلیمتر به ثبت رسیده است.
** تعطیلی مدارس برخی شهرهای گیلان در ماه مدرسه
بارش شدید باران و جاری شدن سیلاب امروز (شنبه) موجب تعطیلی مدارس در شهر صومعه سرا، دو روستای این شهرستان و مدارس روستایی اطاقور لنگرود در شرق استان گیلان شد. همچنین تمامی مدارس ابتدایی شهر املش به علت بارش شدید باران و آبگرفتگی معابر شهری تعطیل و تعطیلی مدارس متوسطه اول و متوسطه دوم این شهرستان با توجه به آبگرفتگی مسیر عبور دانش آموزان این مدارس، منوط به تشخیص مدیر مدرسه و نیز شورای دبیران اعلام شد.
** قطعی راه های ارتباطی روستایی لنگرود و آبگرفتگی مناطق شهری رودسر
رضا جوادپور فرماندار لنگرود در گفت وگو با ایرنا از مسدود شدن راه ارتباطی 10 روستای این شهرستان در منطقه اتاقور خبر داد و گفت كه تخریب پل بتنی كیازینیك بر اثر طغیان رودخانه در روستای كیاگاهان بخش كومله، ارتباط این بخش با دو شهرستان لنگرود و املش را قطع كرده است.
وی با اشاره به حضور نیروهای امدادی برای بازگشایی معابر شهری لنگرود نظیر میدان امام حسین ، میدان هلال احمر و جاده چمخاله اظهار داشت: در این بارندگی خسارت جانی نداشته ایم و خسارت به سردهنه های كشاورزی و انهار بر اثر طغیان رودخانه ها اتفاق افتاده ولی به جاده ، پل، تاسیسات و واحدهای تجاری اشخاص خسارت هایی وارد آمده است.
وارسته سرپرست فرمانداری رودسر نیز تصریح كرد: ورودی و خروجی شهر رودسر، روستاهای احمدآباد، میان پشته، گواسرا و چاف جیر در بخش مركزی و خیابان 72تن رودسر، كوچه شهید عباس پور، منطقه باقرآباد، حسین آباد و خیابان گلسار در شهر رودسر دچار آبگرفتگی شده و رفت و آمد در برخی از روستاهای كوهستانی رحیم آباد مانند گذربان به كندی صورت می گیرد.
وی اظهار داشت: شهر چابكسر هم به علت طغیان رودخانه ها ازجمله رودخانه آچین رود دچار آبگرفتگی منازل و خیابان ها شده و ریزش دیواره رودحانه های سیاهكلرود، اوشیان و میانده نیز مشكلاتی برای رفت و آمد اهالی ایجاد كرده كه این ریزش ها تردد روستاییان این مناطق را با كندی مواجه كرده است.
به گفته وارسته ، جاده شیرمحله كه كریدور اصلی مسیر رودسر به كلاچای است و همیشه هنگام بارندگی ها دچارآبگرفتگی می شد، به دلیل لایروبی سه روز قبل، دچار آبگرفتگی نشد و با توجه به برنامه ریزی های اخیر ستاد مدیریت بحران شهرستان و اقدامات پیشگیرانه ای كه به موقع انجام شد؛ برغم بیشترین بارندگی در رودسر، میزان خسارت آبگرفتگی و طغیان رودخانه ها به حداقل رسیده است.
** بازدید استاندار گیلان از مناطق سیل گرفته و دستور معاون اول رئیس جمهوری
مصطفی سالاری استاندار گیلان غروب جمعه از همان دقایق اولیه بارش باران، در خیابان های شهر رشت كه دچار آبگرفتگی شده بودند، حضور یافت. وی همچنین با سفر به لاهیجان، لنگرود و رودسر، به صورت میدانی وضعیت شهرستان های یادشده كه درگیر آب گرفتگی شده بودند را پیگیری كرد.
وی صبح امروز (شنبه) نیز با حضور در شهرستان های شفت و فومن میزان خسارت سیل در این مناطق را از نزدیك بررسی كرد و از مسئولان استانی و شهرستانی خواست تا در اسرع وقت نسبت به رفع مشكلات پیش آمده ، تلاش كنند.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری نیز در تماس تلفنی با استانداران گیلان و مازندران، بر لزوم بسیج همگانی و بكارگیری همه امكانات و نیروهای ستاد مدیریت بحران در استانهای یادشده به منظور كمكرسانی و جلوگیری از بروز خسارت به زیرساختها و شبكه خدمات شهری تاكید كرد.
** خسارت به تأسیسات زیربنایی گیلان
علی اوسط اكبری مقدم سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری گیلان با اشاره به شدت بارش ها و وقوع سیلاب در بعضی نقاط استان گفت كه سیلاب به شماری از تاسیسات زیربنایی خسارت وارد كرده و بیشترین بارندگی ها و خسارت ها مربوط به شهرستان های ماسال، فومن، تالش، املش ، شفت، لنگرود و رودسر بوده است.
وی خاطرنشان كرد كه وقوع سیلاب موجب تخریب چند دهنه پل در فومن و املش و تخریب خطوط گاز و برق در شهرستان های فومن ، املش و تالش شده با این حال؛ همكاران ما در دستگاه های مربوطه در حال شناسایی مشكلات و برآورد خسارت ها هستند تا با فروكش كردن آب رودخانه ها ، امكان دسترسی مسئولان به این نقاط فراهم شود.
رئیس پلیس راه فرماندهی انتظامی گیلان نیز گفت كه سیلاب و آبگرفتگی موجب بسته شدن برخی راه های استان شده ضمن اینكه ریزش آب از كوه به داخل جاده موجب آبگرفتگی سطحی در محور اسالم - خلخال محدوده قبل از خرجگیل شده و دشواری هایی را برای تردد در این مسیر بوجود آورده است.
سرهنگ حسین محمدپور اضافه كرد كه در محدوده طولارود تالش سمت محور پونل - خلخال سقوط درخت و رانش كوه موجب بسته شدن مسیر پونل - خلخال شده و همچنین بر اثر آبگرفتگی در محدوده كتم جان از توابع صومعه سرا حوالی اسپند بدلیل بالا آمدن آب رودخانه محور پیر بازار - ضیابر بسته شده كه جایگزین آن محور ضیابر به صومعه سرا تعیین شده است.
مهدی ولی پور مدیرعامل هلال احمر گیلان نیز گفت كه در پی بارندگی شدید و سیلاب در استان از روز گذشته تاكنون، 400 خانوار گرفتار در سیلاب از سوی نجاتگران این جمعیت امدادرسانی شده اند ضمن اینكه تیم های امدادی جمعیت هلال احمر استان برای امدادرسانی در سیلاب افزایش یافته و در زمان حاضر 65 تیم این جمعیت با 47 خودروی كمك دار، آمبولانس و سه قایق در حال امدادرسانی به آسیب دیدگان هستند.
** تجربه پیشین، به یاری آمد
اگرچه سیلاب روز گذشته در برخی مناطق گیلان خسارت هایی به بار آورد و دشواری های در زندگی شهروندان ایجاد كرد اما بنا به اذعان مسئولان؛ برگزاری جلسه های ستاد مدیریت بحران، لایروبی به موقع انهار، جلوگیری از مسدود شدن آبراهه ها و برنامه ریزی های دقیق و اصولی قبل از آغاز بارش های سیل آسا در كنار بهره گیری از تجربه های قبلی سیلاب در استان، زمینه ساز كاهش خسارت ها در سیلاب اخیر گیلان شد و اگر اقدامات پیشگیرانه نبود، به طور قطع؛ خسارت هایی فزون تر به بار می آمد.
7296/2007
تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۳۹۷ - ۱۶:۴۴
رشت - ایرنا - تجربه های قبلی وقوع سیلاب ناشی از بارش های شدید باران در گیلان، این بار به مدد مردم استان آمد و دستگاه ها و نهادهای امدادی و خدمات رسان، با برنامه ریزی قبلی و اتخاذ تدابیر اصولی، زمینه ساز وارد آمدن خسارت هایی كمتر از سیلاب های پیشین شدند.