بجنورد- ايرنا- دغدغه مند است و دلواپسي هايش حتي روي كلماتي كه به كار مي برد نشسته است، همراهش كتابي است كه مي خواند و براي برطرف كردن ضعف فرهنگ گفت و گو در خانواده ها، از يار مهربان مدد گرفته است.

وي را نخستين بار در كارگاه آموزشي باشگاه هاي كتابخواني كودك و نوجوان بجنورد ديده بودم، از طرحش گفت، از سختي ها و نيز اتفاقات خوبي كه هم نشيني با كتاب براي كودكان و نوجوانان محروم بخش مرزي جرگلان رقم زده است.
اين جا هم پاي جوانان در ميان است، همان هايي كه دغدغه كار فرهنگي آنان را بر آن داشت تا اقدام به تربيت كتابخوان و بعد هم راه اندازي كتابخانه هاي خانوادگي و محله اي كنند.
«رحمت الله دهش» مي گويد: اواسط سال 95 بود كه با تعدادي از كودكان و نوجوانان بخش جرگلان آشنا شده و جاي خالي خيلي چيزها و به خصوص كتاب را در بين آنها احساس كرديم.
وي مي افزايد: در ابتداي راه به ساده ترين كار، كه تامين كتاب و تحويل آن به معلمان مدارس براي ايجاد ساعت مطالعه در كلاس بود، فكر كرديم؛ پس در فضاي مجازي فراخوان درخواست كتاب داديم و 100تا 200 عنوان كتاب و مبالغي نقدي به دستمان رسيد.
اين فعال فرهنگي گفت: كتاب ها را به معلمان 6 مدرسه با ذكر هدفمان تحويل داده و چند روزي از اين حركت خود خرسند بوديم، اما مدتي نگذشت كه به بي فايده بودن آن و خاك خوردن كتابها در مدارس پي برديم.
دهش گفت: تصميم گرفتيم حركت خود را اصلاح كنيم، مجمعي با پيش بيني برنامه ها در جغرافياي استان تشكيل داديم كه بخش مرزي جرگلان هم به عنوان نقطه آغاز فعاليت ها تعيين شد.

* از فضاي مجازي كمك گرفتيم
اين فعال فرهنگي با اشاره به اينكه اين بار درخواست هايمان در فضاي مجازي هدفگذاري شده بود، گفت: فعاليت ها با درخواست كتاب در رشته هاي مورد نياز به تناسب شرايط بخش جرگلان آغاز و از سوي مردم هم استقبال خوبي از آن شد.
دهش گفت: در ابتداي اجراي طرح، كتاب هاي زيادي مي رسيد و نياز به كتابدار و تسهيل گر بيشتر مي شد، شرايطي كه امروز عكس آن رقم خورده است.
وي با اشاره به اينكه اين دغدغه به راه اندازي 20 باب كتابخانه خانگي، مدرسه اي، مغازه اي و مسجدي منجر شد، گفت: در تابستان 96، نخستين كتابخانه را راه انداخته و تلاش كرديم با رفع نقاط ضعف و تقويت نقاط قوت، به اهداف خود نزديك تر شويم.
وي با تاكيد بر نگاه توسعه اي اين طرح افزود: ناآشنايي با مهارت هاي گفت و گو، همفكري و تحمل يكديگر، كمرنگ شدن سرمايه هاي اجتماعي، كاهش مشاركت، اعتماد و همدلي از مشكلات روستاها است كه بر اين اساس فعاليت هايي برنامه ريزي شد.
وي عمده بار كاري اين طرح را بر دوش كتابداران دانست و گفت: تامين فضايي براي راه اندازي كتابخانه، ديدار با والدين و جلب رضايت آنان براي مشاركت فرزندانشان در برنامه ها، اطلاع رساني در خصوص راه اندازي كتابخانه از وظايف كتابداران است.
وي با اشاره به استمرار ارتباط گيري با 200 كودك در روستاهاي بخش محروم جرگلان، افزود: روستاگردي، تهيه هفته نامه، اردوهاي علمي و تفريحي و... از برنامه هاي تسهيل گران است.
وي به برنامه هاي پيش روي اين گروه اشاره كرد و گفت: تلاش داريم در يك سال آينده 10 كتابخانه ديگر در نواحي روستايي راه اندازي كنيم.

* مي خوانم تا بخوانند
يكي از كتابداران فعال در اين طرح كه بسياري از كودكان روستاي خود را با كتاب آشنا كرده، گفت: فضاي مجازي مرا با فعالان اين حركت آشنا كرد كه از طرح آنان براي ايجاد كتابخانه خانگي استقبال كردم.
صاحب جمال رحيمي كه كارش را با 60 عنوان كتاب آغاز كرده، افزود: كتاب هاي جمع آوري شده از سوي اعضاي گروه، را خودم از بجنورد به روستا انتقال دادم و از همان روز به كودكان و نوجوان، داشتن اين كتابخانه را اطلاع رساني كردم.
وي با بيان اينكه در جذب والدين، در مقايسه با كودكان و نوجوانان، توفيق چشمگيري نداشته ام، گفت: بي سوادي، بي انگيزگي و مشكلات زندگي بر اين امر تاثير گذارده اما تشلا داريم با كمك كودكان جذب شده، كتابخواني را در خانواده ها همه گير كنيم.
رحيمي بر ضرورت برگزاري كارگاه هاي آموزشي براي مجريان اين حركت فرهنگي از سوي دستگاه هاي تخصصي تاكيد كرد.
وي گفت: برخي اعضاي كودك و نوجوان و يا حتي زنان خانه دار عضو كتابخانه به تناسب علاقه، به سطحي از مطالعه رسيده اند كه حتي به ما منابع جديدي را معرفي مي كنند.
اين بانوي كتابدار ، نبود منابع كافي را از موانع رسيدن به اهداف اين حركت برشمرد و گفت: دغدغه مندان حوزه فرهنگ بايد براي تامين منابع مورد نياز همت كنند زيرا اين كتابخانه هاي خانگي كه به همت چند جوان فرهنگدوست راه اندازي شده، براي ادامه حركت نيازمند حمايت است.
وي تاكيد كرد: لازمه كار اثرگذار براي كودكان، امكانات آموزشي، ورزشي، تفريحي و... است و براي تحقق اين برنامه ها هم نياز به همراهي داريم.
رحيمي افزود: اگر حمايت شويم، مي توانيم بازوان توانمندي در مسير توسعه روستاها باشيم.

* راز و جرگلان هزار عضو كتابخانه دارد
رئيس اداره كتابخانه هاي عمومي شهرستان راز و جرگلان گفت: در اين شهرستان 3 باب كتابخانه عمومي و يك كتابخانه مشاركتي فعاليت دارند.
زكريا كريمي افزود: موجودي منابع در اين كتابخانه به 30 هزار جلد رسيده و يكهزار نفر در اين شهرستان عضو كتابخانه ها هستند.
منطقه مرزي راز و جرگلان، تا سال 1392 بخشي در تابعيت شهرستان بجنورد بود كه با تصويب دولت به شهرستاني مستقل به مركزيت شهر راز ارتقا يافت.
اين شهرستان كه در شمال غربي خراسان شمالي واقع شده از شمال با تركمنستان، از شرق به شهرستان شيروان، از غرب به شهرستان مانه و سملقان و استان گلستان و از جنوب به شهرستان‌هاي بجنورد و مانه و سملقان محدود مي‌شود.
شغل بيشتر مردم اين منطقه دامداري، كشاورزي و باغداري است و پرورش اسب اصيل تركمن با توجه به ظرفيت‌هاي اين منطقه در اين حوزه، از ديگر صنايعي است كه در سال‌هاي اخير مورد توجه مسئولان و اهالي اين شهرستان قرار گرفته است.
اين شهرستان با گستره حدود 3138 كيلومتر مربع يك شهر و 3 بخش دارد و جمعيت آن در سال 1392 افزون بر 65 هزار نفر برآورد شده است.
5132/7187