اصفهان - ایرنا - خطه سردسیر سمیرم در این سال های خشك و كم آب، روزگار سخت و پرتنشی را می گذراند و بیشتر از سه هزار و 500 هكتار از مجموع 22 هزار هكتار باغ سیب این منطقه خشك شده است.

فصلی كه باغدار سمیرمی از یك سو خُرسند از چیدن و برداشت دسترنج چند ماهه خویش است و از دیگر سو ناراحت از تداوم كم آبی؛ خشكسالی و مشكلات ریز و درشت پیرامونش، دلالی و قیمت های نه چندان منطقی و برخی سوء مدیریت ها و همچنین نگران از آینده ای نامشخص.
همین دو ماه قبل بود كه احمد تیموری، مدیر جهاد كشاورزی سمیرم در نشست شورای اداری این شهرستان خبر از تنش شدید و احتمال خشكی 14 هزار هكتار باغ سیب این شهرستان می داد.
خبری كه به گفته رئیس اتحادیه نظام صنف كارهای كشاورزی سمیرم صحت داشت، اما با تمهیدات و فعالیت هایی مانند اختصاص لوله به مزارع و باغ ها و تسهیلات آبیاری نوین جلوی این حجم خشكی گرفته شد.
به گفته احمد قربانی، هر چند این باغ ها سه ماه سخت و گرم تابستان را پشت سر گذاشتند اما خشك نشدند.
وی با بیان اینكه امسال در برخی مناطق بخش مركزی و شمالی سمیرم سیب چندانی برای برداشت وجود ندارد ،گفت: دو ماه است كه آبی پای درخت سیب نرفته، بنابراین تنش و خشكی به شدت به درختان آسیب زده است.
قربانی دومین عامل افت كیفیت و كمیت محصول سیب امسال سمیرم را سرمازدگی و تگرگ های شدید اردیبهشت ماه در زمان شكوفه دادن درختان سیب عنوان كرد و گفت: محصول سیبی كه در سال هایی تا 370 هزار تن هم برداشت می شد، امسال به 130 تا 140 هزار تن كاهش یافته است.
دبیر خانه كشاورز سمیرم كه خود از باغداران سیب درختی است گفت: بخش عمده ای از مشكلات كشاورزی سمیرم مربوط به كم آبی است كه این مشكل در سال گذشته باعث قطع 2 تا سه هزار اصله درخت در این شهرستان شد.
سید محمود داوودی اظهار داشت: نبود یك تعاونی بزرگ و فعال در این شهرستان و برخی عوامل اجتماعی و اقتصادی دیگر باعث شده سیب هر ساله به نرخ واقعی خود قیمت گذاری نشود و كشاورز و باغدار، سهم ناچیزی از بازار فروش این محصول داشته باشد.
این باغدار سمیرمی افزود: دلالی و دلالان همیشه بوده اند و هستند اما شكل گرفتن یك تعاونی فراگیر منطقه ای با مشاركت همه كشاورزان، نقش موثری در كمرنگ كردن و حتی حذف واسطه ها و دلالی ها در این رابطه خواهد داشت.
وی همچنین خاطر نشان كرد: علاوه بر كم آبی، نبود زیرساخت های صادراتی و بهره وری پایین، نداشتن تكنولوژی و روش های نوین و نبود تنوع در تولید سیب سمیرم، از چالش های اصلی تولید و فروش این محصول ممتاز است.
نوروزعلی افشاری یكی از باغداران سیب مزرعه جوزار در شمال سمیرم نیز برخی بی تدبیری ها و ضعف در مدیریت ها را تاثیرگذار در تداوم مشكلات كشاورزان برشمرد و گفت: در سال های اخیر همواره موضوع قیمت گذاری و فروش سیب با چالش هایی روبرو بوده و هنوز هم بخش زیادی از سیب سمیرم تنها در اختیار یكی دو نفر بازرگان عمده است.
به گفته این باغدار، همین افراد هر ساله قیمت و نرخ خرید را مشخص می كنند و نظر و دیدگاه كشاورزان را هم جویا نمی شوند.
موضوعی كه محمد جعفرزاده فرماندار سمیرم نیز اشاره ای به آن داشت و به خبرنگار ایرنا گفت: در نشستی با این خریداران عمده قیمت هر كیلوگرم سیب درجه یك چهار هزار تومان و سیب درجه دو، 2 هزار تومان تعیین شده است.
كارشناس مسئول باغبانی و زراعت جهاد كشاورزی سمیرم در همین پیوند به خبرنگار ایرنا گفت: پیش بینی امسال جهاد كشاورزی، برداشت 20 هزار تن سیب درجه یك، 60 هزار تن سیب درجه دو و 35 هزارتن سیب درجه سه از باغ های چهار بخش شهرستان است.
كیارش سامی با بیان اینكه عمده سیب تولیدی امسال سمیرم در بخش دناكوه با برآورد برداشت 75 هزار تن است، افزود: پیش بینی می شود 500 تن در حنا، 15هزار تن در پادنا و شهر كُمه، 10 هزارتن در روستاهای بخش وردشت و 9 هزار و 500 تن در بخش مركزی سمیرم برداشت شود.
وی با یادآوری تولید و برداشت 190 هزار تن سیب در سال زراعی گذشته اضافه كرد: امسال حدود 80 هزار تن كاهش تولید نسبت به سال گذشته خواهیم داشت و به نسبت بلند مدت نیز 175 هزار تن افت تولید و برداشت محصول داریم.
این كارشناس نیز با تایید خشكسالی و سرمازدگی عنوان شده از سوی رئیس اتحادیه صنف كشاورزی سمیرم در كاهش تولید و كیفیت محصول سیب امسال گفت: هر چند سرما زدگی بهار امسال به شدت سال گذشته نبود، اما تگرگ و رگبارهای مداوم اردیبهشت ماه در زمان گل و تلقیح درختان بویژه ارقام قرمز مشكل ساز شد و كاهش عملكرد گیاه را در پی داشت.
سامی با تاكید بر اینكه بیشترین خسارت خشكسالی و سرما زدگی را در بخش مركزی و وردشت شاهد هستیم خاطر نشان كرد: وضعیت منطقه پادنای وسطی و دناكوه در دامنه دنا و زاگرس میانی، بهتر از سایر مناطق شهرستان است.
كارشناس مسئول باغبانی و زراعت جهاد كشاورزی سمیرم مجموع خشكی درختان از سال 87 تا سال گذشته یكهزار و 500 هكتار در همه بخش های شهرستان بود اما امسال علاوه بر تنش شدید خشكسالی در 14 هزار هكتار باغ، خشكی قطعی 2 هزار هكتار پیش بینی می شود.
وی همچنین با اشاره به اینكه امسال كشاورزان تمایل دارند سیب های خود را در سردخانه ها انبار و ذخیره كنند افزود: تولید كشوری و منطقه ای این محصول نه تنها در سمیرم، بلكه در دیگر استان ها نیز كاهش داشته و از همین رو قیمت خرید در باغ بالاتر از سال های گذشته است.
این كارشناس افزود: سال گذشته متوسط خرید سیب درجه یك و 2 یكهزار تومان بود اما امسال متوسط قیمت سه تا سه هزار و 200 تومان است كه برای سیب درجه یك چهار هزار تومان و 2 هزار تومان برای سیب های درجه 2 نرخ گذاری شده و در میدان میوه نیز هفت هزار تومان بفروش می رسد.
سامی افزایش قیمت سبد از یكهزار تومان به سه هزار تومان را عامل دیگر بالارفتن هزینه برداشت محصول عنوان كرد و گفت: باغدارانی كه سیب های خود را در سردخانه ذخیره می كنند به این امید هستند كه محصول خود را تا هشت هزار تومان در هر كیلوگرم بفروش برسانند.
نماینده مردم شهرستان سمیرم در مجلس شورای اسلامی نیز با تاكید بر اینكه برای بازاریابی سیب درختی كشاورزان این خطه مشكلات زیادی وجود دارد افزود: واسطه ها سیب های درختی مرغوب سمیرم را با قیمت های نازل خریداری می كنند در حالی كه این قیمت ها هزینه هرس درخت، سم، كود و آب درختانشان را جبران نمی كند.
اصغر سلیمی افزود: در شهرها و استان های كشور كارخانه هایی كه بتوانند سیب ها را در مصارف دیگری همچون سركه یا پوره سیب مورد استفاده قرار دهند در اختیار نداریم و تنها بخشی از سیب ها هر ساله توسط دلال ها و واسطه ها راهی سردخانه ها می شوند.
شهرستان سمیرم دارای 22 هزار هكتار باغ، 17 هزار هكتار زمین زراعی، 455 هزار هكتار عرصه ملی و 330 هزار هكتار مرتع و جنگل های طبیعی است.
گ/7147/ 6022