تهران- ایرناپلاس- درج واژه «هنر» به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، موضوعی است كه در دو هفته اخیر به یكی از مسائل مهم كمیسیون فرهنگی تبدیل شده است.

كمیسیون فرهنگی مجلس، روز نهم مهرماه جلسه‌ای با موضوع طرح تغییر نام «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» به «وزارت فرهنگ، هنر و ارشاد اسلامي» تشكیل داد. در این جلسه تقریباً همه اعضای كمیسیون فرهنگی با اضافه شدن نام هنر به وزارت ارشاد توافق داشتند. مهدی شیخ، یكی از اعضای این كمیسیون گفت: «چنین موضوعی باید از ابتدا مورد توجه قرار می‌گرفت و واژه «هنر» در این میان مغفول مانده است؛ ضمن آنكه موضوعات ذیل «ارشاد» در حاكمیت دارای نهادها و متولیان مشخص است.»

احمد مازنی، رئیس كمیسیون فرهنگي مجلس هم در این باره عنوان كرد: «با اضافه شدن واژه «هنر» به نام این وزارتخانه موافق هستم. جزئیات این موضوع در جلسات آتی باید با دقت بیشتری مورد بررسی قرار گیرد تا روال كاری مجلس را برای تصویب در صحن علنی طی كند.»

چرایی و ضرورت توجه به بررسی چنین مسأله‌ای بعد از چهل سال جای سؤال دارد. طرح چنین لایحه‌ای می‌تواند تأثیرات مثبت و بسزایی برای رشته‌های هنری داشته باشد یا اینكه تنها كاربرد یك اسم را داشته و به نوعی به تبلیغات و شواف بینجامد.

**بررسی یكی از درخواست‌های 40 ساله هنرمندان

مجید رجبي‌معمار، مدیرعامل خانه هنرمندان درباره اهمیت درج نام هنر در عنوان وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامي به خبرنگار ایرناپلاس گفت: این موضوع الان در كارگروه فرهنگ و رسانه كمیسیون فرهنگی در حال بررسي است. جلسه‌ای كه هفته گذشته در این كارگروه مطرح شد، مورد تصویب قرار گرفت. طبیعتاً باید در خود كمیسیون هم تصویب شود و بعد به كلیت مجلس ارائه شود. این یكی از درخواست‌های 40 ساله هنرمندان كشور است كه درعنوان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یك غفلتی صورت گرفته بود و آن هم بی‌توجهی به مسأله هنر بوده است. البته یك توجیهی وجود دارد مبني‌ بر اینكه واژه فرهنگ شامل هنر هم می‌شود، اما خب واژه فرهنگ شامل آموزش و پرورش و آموزش عالی هم می‌شود و این توقع در این موقعیت هم وجود دارد، چون یكی از مهم‌ترین وظایف بخش‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رسیدگی و حمایت از رشته هنر است كه حداقل دو معاونت اصلی این وزارتخانه یعني معاونت هنری و معاونت سینمایی را شامل می‌شود. البته بخشی از وظایف حوزه معاونت فرهنگی‌اش مثل شعر و ادبیات است كه این‌ها همه به مسأله هنر برمی‌گردد.

**هنرمندان تأكید كردند كه واژه هنر برای این وزارتخانه صراحتاً قید شود

مدیرعامل خانه هنرمندان با اشاره به اینكه هنرمندان خواستار درج واژه هنر در نام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شدند، اظهار كرد: هنرمندان تأكید كردند كه حتماً واژه هنر برای این وزارتخانه صراحتاً قید شود. خوشبختانه این درخواست از طرف انجمن‌های هنری وجود دارد. خانه هنرمندان مدت‌هاست همراه با مسئولان فرهنگي و وزارت ارشاد و كمیسیون فرهنگی این بحث را مطرح كرده است كه مورد قبول این وزارتخانه و كمیسیون فرهنگی هم قرار گرفت. این طرح در سیر بررسی و تصویب است و انشاءالله به صحن علنی مجلس ارائه شود. امیدواریم نمایندگان محترم این موضوع را مورد تأیید قرار دهند و یك ابزار حمایت كلی از جانب قانونگذاران نسبت به هنرمندان كشور تلقی شود.

**این تغییر هیچ هزینه‌ای برای دولت و دستگاه‌های اجرایی ندارد

رجبی‌معمار درباره تأثیر این تغییر و تحول، عنوان كرد: این تغییر هیچ هزینه‌ای بر دولت و دستگاه‌های اجرایی كه در حوزه فرهنگ و هنر كار می‌كنند، تحمیل نخواهد كرد. هر نوع تغییری در مجلس از این جهت ممكن است مورد مخالفت بعضی‌ها قرار بگیرد كه هزینه‌ای را به دولت اضافه كند، این تغییر هزینه‌ای ایجاد نخواهند كرد. اما از آن طرف اعلام همراهی علاقه و توجه دولت‌مردان و قانون‌گذاران كشور به مسأله هنر است و قطعاً باعث دلگرمی اهل هنر خواهد شد. نمی‌توان گفت یك تأثیر آنی یا كوتاه‌مدت در بخش هنر خواهد داشت، اما تأثیر درازمدتش این است كه مسئولان كشور به هنر توجه دارند. فكر می‌كنم تأثیرات آتی زیادی را به‌دنبال خواهد داشت.

**اهمیت وجود یك نهاد مرجع صنفی براي هنرمندان

مدیرعامل خانه هنرمندان با اعلام اهمیت وجود یك نهاد مرجع صنفی براي هنرمندان، خاطرنشان كرد: یكی از درخواست‌ها و نیازهای جدی جامعه هنری كشور این است كه مثل جوامع و اصناف دیگر برای خودشان یك نظام صنفی داشته باشند. كمااینكه در كشور ما نزدیك هفتاد سال است وكلا برای خود یك كانون دارند كه قانوناً اختیارات زیادی هم دارند و خیلی از مسائل صنفی‌شان هم توسط این كانون انجام می‌شود. از سال 1335 بالاخره نظام پزشكی در كشور ما شكل گرفته، بعدها نظام پرستاری شكل گرفته و سال‌های متمادی است كه نظام مهندسی شكل گرفته است. دولت در واقع بسیاری از اقدامات و اختیاراتی كه باید انجام بدهد را در قالب یك حركت مدنی و قانونی به خود صنف واگذار می‌كند. هنرمندان نیاز به چنین مسئله‌هایی دارند، چون رشته‌های هنری زیادی داریم. هنرمندان بسیاری نه فقط در تهران بلكه در كل كشور مشغول فعالیت هستند. این افراد باید از جهت تعریف شغل و طبقه‌بندی مشاغلشان در یك رده‌بندی مشخص هنري قرار بگیرند. البته این رتبه‌بندی هنري مثل رتبه‌بندی رشته‌های پزشكی تنها با آموزش‌های علمی و آكادمیك و دانشگاهی معین نمی‌شود.

رجبی‌معمار در ادامه اضافه كرد: بخش زیادي از طبقه‌بندی‌ها به ذوق و توانمندی‌های فردی هنرمند برمی‌گردد و این مسئله را خود هنرمندان می‌توانند دسته‌بندی كنند كه با نقاش درجه یك طرف هستند یا درجه دو و سه. این كاری است كه باید انجام شود. همچنین اختلافات و دعاوی حقوقی كه برای هنرمندان پیش می‌آید را هم باید مثل نظام پزشكي، در درون سیستم جامعه هنرمندان رسیدگي شود و اگر هم لازم شد، به محاكم ارائه می‌شود.

**پیگیری خانه هنرمندان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

مدیرعامل خانه هنرمندان در خاتمه سخنان خود تصریح كرد: چند سالی است كه خانه هنرمندان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیگیر تشكیل سازمان نظام صنفی هنرمندان كشور هستند. خوشبختانه اكنون این موضوع در دستور كار كمیسیون فرهنگی قرار گرفته و پیش‌نویسی هم برای این قانون تهیه شده است. در حال حاضر این مسئله در مرحله‌ای قرار دارد كه كارشناسان وزارت ارشاد و انجمن‌های صنفی هنری مشغول بررسي این پیش‌نویس هستند. این پیش‌نویس در یك كارگروهی از كارگروه‌های كمیسیون فرهنگی مجلس آماده شده است و هنرمندان به اضافه كاركنان وزارت ارشاد در حال حاضر مشغول بررسي روي جزییات مباحث حقوقي آن هستند. جامعه هنرمندان هم مثل انجمن‌ها و خانه‌های صنفی هنری یا خانه سینما، خانه موسیقی، خانه تئاتر، انجمن تجسمی و... در حال بررسی این پیش‌نویس هستند. خوشبختانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این قضیه پیش قدم است. معاونت حقوقی و پارلمانی وزارت ارشاد با تعدادی كارشناس متخصص روی این گزینه كار می‌كنند كه هم جوانب حقوقی و قانونی كاملاً در نظر گرفته شود و هم ظرایف و لطایفی كه مربوط به جامعه هنری است.

گزارش از هنگامه ملكی
**اداره كل اخبار چندرسانه‌ای**ایرناپلاس**