آنكارا- ايرنا- وزارت امور خارجه تركيه با احضار سفير عربستان سعودي، خواستار بازرسي سركنسولگري عربستان در استانبول در رابطه با ناپديدشدن 'جمال خاشقجي' روزنامه نگار عربستاني شد.

به گزارش روز دوشنبه ايرنا، وليدبن عبدالكريم الحجيري سفير عربستان سعودي در تركيه امروز براي دومين بار در 6 روز گذشته براي ارائه توضيحات درباره سرنوشت خاشقچي به وزارت امور خارجه تركيه احضار شد.
'سدات اونال' معاون وزير امور خارجه تركيه از سفير عربستان سعودي خواستار ارائه توضيحاتي در زمينه ناپديدشدن اين روزنامه نگار عربستاني شده و از او خواست تا 'نهايت همكاري' را در مورد تحقيقات مرتبط با اين روزنامه نگار اعمال كند.
سفير عربستان سعودي چهارشنبه هفته گذشته نيز در اين رابطه به وزارت امور خارجه تركيه احضار شده بود.
به گزارش ايرنا، برخي منابع غيررسمي خبري مدعي قتل جمال خاشقجي روزنامه نگار منتقد آل سعود توسط ماموران سرويس امنيتي سعودي پس از شكنجه در كنسولگري عربستان شده اند.
براساس شايعه منتشر شده، خاشقجي توسط 15 ماموري كه در روز و ساعت حضور او در كنسولگري از عربستان به استانبول آمده بودند، به قتل رسيده است و قاتلان نيز به كشور خود بازگشته اند.
هنوز اين ادعاي مطرح شده ازسوي هيچ مرجعي تاييد نشده ولي توران قشلاقچي رييس انجمن رسانه هاي ترك ـ عرب ديروز اعلام كرد كه با قطعيت مي توان گفت كه جمال خاشقجي به قتل رسيده است.
وب سايت روزنامه استار تركيه به نقل از قشلاقچي نوشت كه 'اطلاعات قطعي مبني بر قتل خاشقجي به دست آمده است و مقامات مسئول به ما گفته اند كه براي برگزاري مراسم تشييع آماده شويد.'
وي بيان كرد كه اين روزنامه نگار به روش جنايتكاران داعشي و به طرز وحشيانه اي به قتل رسيده است.
روزنامه استار تركيه امروز دوشنبه در وب سايت خود نوشت: پليس و سازمان اطلاعات و امنيت تركيه(ميت) در حال بررسي نقش 15 مقام سعودي در سرنوشت جمال خاشقجي هستند كه در همان روز ناپديدشدن او وارد استانبول و كنسولگري شده و همان روز چند ساعت بعد به كشور خود بازگشته اند.
به رغم اين ادعا، محمد الخطيبي سركنسول عربستان سعودي در استانبول در مصاحبه با رويترز مطالب مطرح شده درباره ناپديدشدن اين روزنامه نگار منتقد آل سعود را رد كرد.
دادستاني استانبول امروز دوشنبه اعلام كرد كه موضوع همچنان درحال بررسي است و پليس تمامي ادعاها و احتمالات درباره او را بررسي مي كند.
جمال خاشقجي روزنامه نگار مشهور عربستاني كه از اعضاي انجمن رسانه هاي ترك ـ عرب بوده است، از 6 روز پيش و از زمان مراجعه به ساختمان سركنسولگري عربستان سعودي در شهر استانبول ناپديد شده است.
به رغم اين كه مقامات و پليس تركيه مدعي بودند كه او در ساختمان كنسولگري حضور دارد، ولي رسانه هاي غربي از جمله رويترز اعلام كردند كه وي به قتل رسيده است.
شواهد ميداني و اظهارات محمد الخطيبي سركنسول عربستان سعودي در استانبول نشان مي دهد كه اسناد و شواهد حضور خاشقجي در كنسولگري عربستان از جمله تصاوير دوربين هاي مدار بسته اين مكان ديپلماتيك توسط مقامات امنيتي آل سعود معدوم شده است.
سركنسول عربستان سعودي در استانبول در پي ناپديدشدن خاشقجي درهاي سركنسولگري را به روي خبرنگاران رويترز باز و اعلام كرد كه به علت فعال نبودن دوربين هاي مدار بسته، تصاوير ورود و خروج خاشقجي در ساختمان كنسولگري ثبت نشده است و هيچ فيلمي موجود نيست.
خاشقجي 59 ساله، بعد از انتخاب بن سلمان به عنوان وليعهد عربستان، اين كشور را ترك كرده و به آمريكا رفته بود و در روزهاي اخير قصد ازدواج با يك زن تبعه تركيه را داشت و براي طي كردن مراحل ثبت ازدواج خود مجبور به مراجعه به كنسولگري عربستان در استانبول شد.
وي در مقالاتي كه در روزنامه واشنگتن پست نوشته بود، از جنگ عربستان در يمن، بحران اقتصادي عربستان با كانادا و دستگيري مدافعان حقوق زنان انتقاد كرده بود.
مقامات تركيه تاكنون واكنش نرم و محتاطانه اي در برابر ناپديد شدن خاشقجي از خود نشان داده اند ولي با مشخص شدن ابعاد مخفي اين رويداد، پيش بيني مي شود كه واكنش مقامات تركيه تندتر شود.
رجب طيب اردوغان رئيس جمهوري تركيه در واكنش به ناپديدشدن اين روزنامه نگار در استانبول گفت: منتظر اعلام نتيجه تحقيقات درباره وضعيت جمال خاشقجي روزنامه نگار ناپديد شده عربستاني در استانبول هستيم.
وي افزود: دادستاني تركيه به طور ويژه موضوع را بررسي مي كند و منتظر كيفيت ماجرا و نتيجه تحقيقات آنها در قالب يك بيانيه هستيم.
اردوغان خاشقجي را 'دوست روزنامه نگار قديمي' خود خواند و گفت: مساله پيش آمده براي او در كشور تركيه بسيار ناراحت كننده است.
رييس جمهوري تركيه با بيان اين كه اميدوارم با آن چيزي كه انتظارش را نداريم، رو به رو شويم، تاكيد كرد: من شخصا اين مساله را دنبال مي كنم و نتيجه را به تمام دنيا اعلام خواهم كرد.
پيش بيني مي شود كه روابط تركيه و عربستان سعودي كه در پي حمايت مقامات رياض از دولت السيسي در مصر و نيز تحريم قطر سرد شده، با ناپديد شدن اين روزنامه نگار، وارد فضاي پر تنش و چالش برانگيز جديدي شود.
شبك**خاورم/1905**1392