به گزارش شبكه خبري الجزيره، 'سيريل راماپوزا' رئيس جمهور آفريقاي جنوبي سفر گذشته خود به عربستان و امارات را در حالي پايان داد كه حدود 10ميليارد دلار از هر كشور قول سرمايه گذاري گرفته بود. مبلغ هنگفت اين سرمايه گذاري ها در يك كشور آفريقايي دور كه شريك اقتصادي مهمي نيز براي هيچ يك از دو كشور محسوب نمي شود، ذهن را درگير سوالاتي حول علت اين سرمايه گذاري ها مي كند. شايد علت سخاوتمندي هاي عربستان و امارات در پرتوريا، جنگ يمن باشد. ارقام و اعداد هم حاكي از آن است كه از آغاز تجاوز به يمن صادرات اسلحه از آفريقاي جنوبي به كشورهاي هاي حاشيه خليج فارس افزايش يافته است.
الجزيره در ادامه افزود، در حاشيه ديدار رئيس جمهور آفريقاي جنوبي، 'احمد بن عقيل الخطيب' رئيس هيئت مديره شركت صنايع نظامي عربستان در ديدار خود در جده با 'ماپيسا انكاكولا' وزير دفاع آفريقاي جنوبي ، صراحتا تاكيد كرد كه توافقي ميان دو كشور در خصوص تحكيم روابط نظامي امضاء شده است.
در همين راستا شبكه خبري 'مديا ريويو' آفريقاي جنوبي در گزارشي با عنوان 'جرايم جنگ يمن: صنعت آفريقاي جنوبي؟' تاكيد كرد كه با وجود ويراني و بحران انساني حاصل از جنگ ، بسياري از كشورها –از جمله آفريقاي جنوبي- همچنان در تجهيز عربستان سعودي و همپيمانانش به اسلحه حريص اند.
اين شبكه خبري در ادامه افزود با وجود آن كه نام آمريكا و انگليس در صدر ليست تامين كنندگان اسلحه براي عربستان و امارات به چشم مي خورد اما شركت هاي اسلحه سازي آفريقاي جنوبي همچنان در پي درآمدهاي بيشتر از جنگ يمن هستند و مي توان آن ها شريك جرايم حقوق بشري ضد مردم يمن دانست.
همچنين طبق گزارش 'كميته ملي نظارت بر اسلحه هاي متعارف در آفريقاي جنوبي ' (ان سي اي سي سي)، آفريقاي جنوبي طي سال هاي 2016 و 2017 ميلادي مبلغي حدود 209 ميليون دلار مهمات، وسايل زرهي و فن آوري نظامي براي عربستان و امارات فراهم كرده است.
شبكه 'المسيره' يمن هم در آغاز سال 2015 ميلادي تصاويري را از يك سقوط يك هواپيماي بدون سرنشين از نوع 'سيكر 2' در يمن بخش كرد كه به روشني روي هواپيما نوشته شده بود: 'ساخت آفريقاي جنوبي'.
اين در حالي است كه طبق قانون شماره 41 كميته ملي نظارت بر اسلحه هاي متعارف در آفريقاي جنوبي به سال 2002 ميلادي ، كميته بايد از انتقال اسلحه هاي متعارف به دولت هاي ناقض حقوق بشر ممانعت كند.
همچنين طبق معاهده سال 2014 ميلادي سازمان ملل متحد در خصوص تجارت اسلحه آفريقاي جنوبي ملزم است، صادرات اسلحه را در صورت احتمال به كاربردن آن بر ضد حقوق بشر و يا در نقض قانون بين المللي حقوق بشر متوقف كند. اما به نظر مي رسد مقامات پرتوريا آنچنان توجهي به اين قوانين و معاهدات ندارند و در سال 2016، پس از آن كه عربستان سعودي موفق نشد كه دولت پيشين ايالات متحده را به تجهيز رياض به جت هاي بدون سرنشين از نوع ' پريديتور ' راضي كند ، دولت عربستان سعودي با شركت 'دنل'، سازنده سلاح هاي دولتي در آفريقاي جنوبي، قرارداد بست.
در همين راستا پايگاه 'دونينس وب ' كه نخستين پايگاه متخصص در دفاع و امنيت آفريقاي جنوبي به شمار مي آيد، در گزارشي اعلام كرد كه شركت 'دنيل' طي سال هاي 2006 و 2016 ميلادي حدود 192 نفر بر زره پوش از نوع 'نيالا'(كه اسم آن در امارات به عقرب تغيير يافت) به ابوظبي تحويل داده است.
همچنين 'زينات آدم' كارشناس استراتژيك در روابط بين المللي آقريقاي جنوبي در گزارشي فاش كرد كه شركت دنل در سال 2016 ميلادي حدود 1600 بمب جي بي يو از نوع 'امباني ' را به امارات فروخته است.
همچنين امارات سال گذشته در نمايشگاه صنايع هوايي دبي اعلام كرد كه 180هواپيماي مخابراتي بدون سرنشين به قيمت 12 مليون دلار از همين شركت خواسته است.
به علت هزينه انساني جنگ يمن و نقض حقوق هاي مستمري كه در حق شهروندان يمني اعمال مي شود، تعدادي كشورها صادرات اسلحه خود به ائتلاف سعودي را متوقف كردند اما پرتوريا همچنان روابط نظامي خود را با حفظ كرده است.
عربستان همراه با چند كشور ديگر از روز ششم فروردين سال 94 اقدام به تجاوز نظامي به يمن و محاصره زميني، دريايي و هوايي اين كشور با هدف بازگرداندن عبدربه منصور هادي رئيس جمهوري مستعفي يمن به قدرت كرد.
اين تجاوز نظامي كه هيچ دستاوري براي سعودي و متحدانش نداشته و تنها سبب ويراني كشور فقير يمن و كشتار و آوارگي مردم اين كشور شده است.
خاورم**3224*1049
تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۹
تهران – ايرنا- شبكه خبري الجزيره در گزارشي با اشاره به ارتباط نظامي آفريقاي جنوبي با عربستان و امارات متحده و فروش اسلحه به اين كشورها، پرتوريا را شريك جرايم جنگي در يمن دانست.