تهران - ایرنا - با توجه به حضور و گسترش فعالیت گروه های افراط گریان و تروریست ها در منطقه آسیای مركزی، سران این كشورها اقداماتی منطقه ای و بین المللی را برای مقابله با این پدیده در دستور كار قرار داده اند.

به گزارش ایرنا تا قبل از سقوط داعش، كارشناسان تخمین می زدند كه حدود چهار هزار نفر از شهروندان آسیای مركزی جهت پیوستن به داعش وارد عراق و سوریه شده اند.
استخدام برای عضویت در داعش در شهرهای در سراسر منطقه آسیای مركزی وجود دارد و هدف اصلی مناطق فقیر، حومه شهرها و مناطقی با بازار های بزرگ است.
در همین راستا نشست شورای وزرای دفاع كشورهای مشترك المنافع با محوریت بااولویت مبارزه با گروه های تروریستی بین الملل جمعه این هفته در شهر تاشكند برگزار می شود.
با توجه به حضور پررنگ گروه های تروریستی در آسیای مركزی بویژه در مرزهای كشور تاجیكستان و احتمال ورود این افراد به كشور چین از طریق مرزهای مشترك، دولت پكن نیز در صدد تقویت ارتش و اقتصاد تاجیكستان به منظور عدم جان گرفتن گروه های افراطی و تروریستی در این كشور است.
به گزارش شبكه خبری چاینا، چین به دنبال همكاری راهبردی جامع با كشور تاجیكستان است و رهبران دو كشور در دیدارهای خود بر اهمیت حفظ روابط متقابل و دوجانه میان كشورها تاكید داشته اند.
دو طرف توافق كردند پكن و دوشنبه از طریق تبادل اطلاعات به روند مبارزه با تهدیدات تروریستی، جدایی طلبی، افراط گرایی مذهبی، گروه های جنایی بین المللی و قاچاق مواد مخدر كمك كنند. این بیانیه می افزاید: دو طرف تبادلات میان بخش های دفاعی، امنیتی و انتظامی را تقویت و مبادلات اطلاعاتی را تعمیق خواهند كرد.
چین تلاش می كند با تعمیق همكاری های امنیتی با كشورهای آسیای میانه و مناطق دیگر، نواقصی را كه در بخش اقدامات امنیتی و اطلاعاتی خود در امر مبارزه با گروه های تروریستی و تهدیدات دیگر دارد جبران كند.
سازمان همكاری شانگهای كه در سال 2001 توسط چین، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیكستان و ازبكستان برای مقابله با افراط گرایی تاسیس شد در شرایط كنونی حدود 20 كشور را به عنوان عضو و یا شریك در داخل خود جای داده است.
به گفته تحلیلگران امنیتی، روابط نظامی دوشنبه و پكن در آینده توسعه بیشتری را تجربه می‌كند زیرا با تقویت ارتش تاجیكستان چین امنیت خود را در استان سین كیانگ زادگاه جنبش افراط گرایان تركستان شرقی تأمین می‌كند.
در حقیقت باید گفت، یكی از اولویت‌های تعاملات پكن و دوشنبه مبارزه با جنبش افراط گرایان تركستان شرقی كه مسئولیت آماده سازی اقدامات تروریستی در قلمرو چین و خارج از آن را بر عهده دارد، می‌باشد.
برای دوشنبه فعالیت جنبش افراط گرایان تركستان شرقی خطراتی را به دنبال دارد زیرا این جنبش تاریخ غنی تعاملات با افراط ‌گراهای آسیای مركزی به ویژه طالبان را دارد.
در سال 2006 میلادی دادگاه عالی تاجیكستان جنبش اسلامی تركستان شرقی را به فهرست سازمان‌های تروریستی كه فعالیت آنها در قلمرو این كشور ممنوع است، وارد كرد.
شناسایی شبه نظامیانی كه از نواحی مرزی كوهستانی افغانستان عبور می‌كنند، انحلال كانال‌های عرضه منابع مالی و سلاح به تروریست‌ها، تأمین امنیت اماكن مهم چین در قلمرو تاجیكستان می‌تواند از دیگر موضوع‌های همكاری دوشنبه و چین باشد.
در راستای تصمیم كشورهای منطقه آسیای مركزی برای مبارزه با جریان های تروریستی و افراطی در ماه گذشته سمیناری متشكل از نمایندگان كشورهای آسیای مركزی برای مبارزه با تامین مالی و تسلیحاتی گروه های تروریستی در تركمنستان برگزار شد.
نمایندگان كشورهای قزاقستان، قرقیزستان، تركمنستان و ازبكستان در نشست دو روزه سمینار مبارزه با تامین مالی و تسلیحاتی گروه های تروریستی كه تحت حمایت سازمان امنیت و همكاری اروپا در شهر عشق آباد تركمنستان برگزار شد نیز حضور یافتند.
در سمینار شهر عشق آباد مقامات كشورهای آسیای مركزی بهترین روش های مبارزه با تامین مالی گروه های تروریستی و همچنین تقویت بیشتر همكاری های بین المللی و بین اداراتی را مورد بحث و گفتگو قراردادند.
در این سمینار كارشناسان ملی از كشورهای قزاقستان، قرقیزستان، تركمنستان و ازبكستان برخی از اقدامات كشورهای و تجارب كشورهای خود در مبارزه با گروه های تروریستی را بیان كردند. شركت كنندگان همچنین بر همكاری بین المللی و شناسایی مسیرهای تامین مالی گروه های تروریستی برای مقابله بیشتر با این گروه های را متذكر شدند.
آساق**ع.ه**1663**