به گزارش ایرنا در راستای تقویت روابط دو جانبه، مجمع همكاری های اقتصادی ژاپن و آفریقا هفته جاری در زمینه های مختلف از جمله منابع انسانی، معدنی، توانایی های بالقوه قاره آفریقا، رشد اقتصادی، موضوعات مربوط به جوانان، تحولات اقلیمی، توسعه ساختارهای زیربنایی و امنیت دریایی در توكیو برگزار شد.
كشورهای آفریقایی در این نشست تصریح كردند ساختارهای زیربنایی یك ضرورت برای توسعه قاره آفریقا است و باید برای مدیریت بر راهكارهای تامین مالی آن نیز برنامه ریزی كرد.
طرح چنین موضوعاتی نشان می دهد كه ژاپن مانند چین، برنامه ای درازمدت را برای كشورهای قاره آفریقا تدوین كرده است حضور 52 وزیر آفریقایی در نشست توكیو موید این است كه آفریقایی ها هم نمی خواهند شراكت ژاپن در اقتصاد و تجارت این قاره را نادیده بگیرند.
«تارو كونو» وزیر خارجه ژاپن كه ریاست مشترك اجلاس را برعهده داشت گفت باید اطمینان حاصل كرد كه بر اساس برنامه ریزی مناسب، كشورهای آفریقایی بتوانند تعهدات مالی خود را انجام داده، بدهی ها را تسویه كنند و همزمان رشد پایدار و سالم داشته باشند.
مقام های ژاپنی از سرمایه گذاری چین در آفریقا و پرداخت تسهیلات توسط پكن به كشورهای آفریقایی به شدت نگران هستند ژاپن هم سال 2016 میلادی اعلام كرد در یك دوره سه ساله قصد دارد 30 میلیارد دلار یارانه و كمك در اختیار بخش های دولتی و خصوصی آفریقا قرار دهد.
یك ماه قبل بود كه «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین از كمك مالی 60 میلیارد دلاری برای رشد اقتصادی كشورهای آفریقایی و اجرای طرح های مشترك در این قاره خبر داد.
این اتفاقات نشان می دهد قاره آفریقا كه زمانی شاهد استعمار غرب بود حالا به تدریج بجز غربی ها به صحنه رویارویی و قدرت نمایی اقتصادی چین و ژاپن هم تبدیل شده است.
برخی بر این باورند كه آفریقا پیشروترین جبهه اقتصادی قرن بیست و یكم محسوب می شود و با توجه به اینكه یك میلیارد و 200 میلیون نفر جمعیت در 54 كشور این قاره زندگی می كنند به دلیل برخورداری از منابع فراوان، مورد توجه كشورهای جامعه بین المللی از جمله ژاپن و چین قرار گرفته است.
دولت ژاپن بشدت امیدوار است كه قاره آفریقا ثبات بیشتری بدست آورد زیرا با این حساب سرمایه گذاری خارجی مستقیم در این قاره تسهیل می شود و باعث می گردد تا مردم به مصرف بیشتر روی بیاورند اینها مورادی است كه كشورهای سرمایه گذار، نظیر ژاپن و چین دنبال می كنند.
رشد كیفی، منابع انسانی، امنیت نیرو و سرمایه، عرصه های سرمایه گذاری خارجی و طرح های زیربنایی از جمله بخش ها و موضوعاتی است كه ژاپن به آنها در قاره آفریقا اهمیت می دهد.
افزون بر این نباید فراموش كرد كه بر اساس راهبرد توكیو تلاش این كشور بخصوص از سال 2016 میلادی به این طرف بر این متمركز بوده است كه با دادن وام هایی به آفریقا بتواند هم راه را برای ورود وسیعتر به این قاره همواره كند و هم اینكه به بهبود ثبات نسبی این قاره كمك كرده و همزمان به اجرای طرح های مشترك با كشورهای این قاره مبادرت ورزد.
برای همین در سال 2019 میلادی كه بر اساس توافق طرفین شهر یوكوهاما ژاپن میزان هفتمین كنفرانس بین المللی توكیو و توسعه آفریقاست (تیكاد 7)، طرفین فرصت های بیشتری برای مرور برنامه ها و طرح های اجرایی در سال های گذشته خواهند داشت و می روند تا درباره راهبردهای آتی و همكاری تجاری آینده با یكدیگر وارد رایزنی شوند.
در واقع این كنفرانس یكی از مهمترین ساختارهای همكاری ها میان ژاپن و كشورهای آفریقایی و از بهترین فرصت های برای رایزنی های چند جانبه آنها است.
'كنزو اوشیما' مدیركل انجمن آفریقا در ژاپن می گوید: دست به دست هم می دهیم تا برای آفریقا، شرایط بهتری در زمینه های اجتماعی و اقتصادی ایجاد شود.
وی می افزاید ما نباید یكجانبه گرا باشیم و اگر آفریقا با كشورهای اروپایی، چین، ژاپن و كره و هند همكار شود برای این قاره و برای همه كشورهای جامعه بین المللی فرصت های همكاری بیشتر خواهد شد.
وی می گوید ما نباید فقط به دنبال كمك رسانی باشیم این ساختار باید تغییر كند باید آنقدر سرمایه گذاری و طرح های زیربنایی اجرا شود تا آفریقا در زمینه توسعه پایدار و ایجاد فرصت های شغلی موفقیت های شایانی بدست بیاورد.
'اس كی ماینا' سفیر وقت كنیا در ژاپن در سال 2016 بر این باور است كه آفریقا بسرعت به سمت ثبات پیش می رود و توانسته است در برابر چالش هایی چون «تروریسم و ناامنی» مقاومت بیشتری نشان داده و پیروزی های بیشتری نیز بدست آورد.
وی ابراز امیدواری كرده است كه در چارچوب این كنفرانس، كشورهای آفریقایی و ژاپن همكاری های نزدیكتری در زمینه امور بهداشتی، پزشكی، ثبات و امنیت، رشد اجتماعی، توسعه اقتصادی، تجارت، منابع انسانی و بسیاری از عرصه های دیگر داشته باشند.
كمك های ژاپن به قاره آفریقا از حوالی دهه 50 قرن بیستم آغاز شد در 28 سال گذشته با توجه به وجود 'تیكاد' مساعدت های توكیو به این قاره بیشتر شده است و عمده آن نیز بر همكاری های اقتصادی طرفین متمركز است.
آساق**231**1904**
تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۹۷ - ۱۶:۳۵
پكن- ایرنا- با افزایش فشارهای تجاری آمریكا به ژاپن به عنوان یك متحد و همچنین چین به عنوان یك رقیب، توكیو و پكن می كوشند فضاهای جدیدی در عرصه بین المللی برای همكاری تجاری و اقتصادی پیدا كنند در همین راستا دو كشور بیش از هر زمانی بر قاره آفریقا متمركز شده اند.