تهران- ايرنا- مديرعامل مركز ملي شماره ‌گذاري كالا و خدمات ايران (ايران كد) گفت: بانك اطلاعاتي 2.5 ميليون قلم كالاي ايراني تهيه شده است و به زودي اطلاعات يك ميليون قلم كالاي وزارت نفت نيز به آن اضافه مي شود.

«سيدحسين پارياب» روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي ايرنا افزود: با راه اندازي اين بانك اطلاعاتي مي توان كالاها را در هر لحظه از زمان در هر كجا رديابي كرد.
وي يادآور شد: از سال 74 زيرساخت اين كار در ايران فراهم شد و كالاهاي ايراني با باركد اختصاص يافته از سوي اين مركز در جهان شناخته مي شوند.
وي گفت: اين مركز داراي 45 نمايندگي در استان هاست و دريافت كد از آن، يكي از پيش نيازهاي اخذ آرم استاندارد محسوب مي شود.

** ورود كالا به شرط برخورداري از استاندارد جي. اس1
مديرعامل ايران كد بيان داشت: هماهنگي با كدهاي «جي. اس 1» بين‌المللي يكي از پيش‌ شرط ‌هاي ورود ايران به سازمان جهاني تجارت (WTO) است و با تحقق باركدهاي يادشده، رديابي كالاها در داخل يا خارج كشور به سهولت ميسر مي‌شود.
به گزارش ايرنا، جي. اس1 (GS1) يك سازمان جهاني غيرانتفاعي، غيرسياسي و غيردولتي باسابقه 45 ساله و متشكل از 150 كشور است كه استانداردهاي بين‌المللي درخصوص مديريت زنجيره تامين‌جهاني را وضع كرده ‌است.
شعار جي. اس1 «زبان جهاني كسب ‌و‌كار» است و تسهيل تجارت جهاني را رسالت خود مي‌داند. استانداردهاي GS1 پركاربردترين استانداردهاي جهان محسوب شده و حاصل يك خرد جمعي است.
اين سازمان همواره با نهادهاي معتبر جهان ازجمله استانداردهاي سازمان ملل و سازمان استاندارد جهاني (ISO) درخصوص وضع استانداردها تعامل داشته است. همچنين جي. اس 1 با سازمان جهاني گمركات (WCO) و سازمان تجارت جهاني (WTO) براي ايجاد زبان مشترك و تسهيل تجارت بين‌الملل قراردادهاي مشترك امضا كرده است.
ارتباط سازمان جهاني گمركات با اين سازمان در 15 سال گذشته تنگاتنگ بوده و به صورت مرحله به مرحله در حال الزامي كردن استانداردهاي جي. اس1 است.
پارياب در ادامه خاطرنشان كرد: همچنين اصالت كالاهاي وارداتي را مي‌توان از همين طريق مشخص كرد و هنر - صنايعي نظير فرش دستباف ايراني را مي‌توان به اين شيوه از خطر كپي كاري توسط ديگر كشورها و محصولاتي همچون زعفران و خرماي ايراني را از خطر فله فروشي حفظ كرد.
به گفته رئيس سازمان جي. اس1 ايران، امروز كشوري نظير چين كه حساسيت بالايي در ورود كالاهاي مرتبط با سلامت مردم خود دارد، كالاها را به شرط برخورداري از استاندارد جي. اس1 وارد مي كند و نظير چنين تصميمي از سوي سازمان هاي غذا و داروي كشورهاي كره جنوبي، آرژانتين و تركيه نيز اخذ شده است.
مركز ملي شماره گذاري كالا و خدمات ايران (جي. اس1 ايران) در سال 1374 با هدف ارائه‌ خدمات سازگار با استانداردها و راهكارهاي جهاني براي تامين نيازهاي تجاري و كدگذاري فرآيندهاي زنجيره‌ تامين ايجاد شد.
پارياب تاكيد كرد: اگر ايران مي خواهد عضوي از جامعه جهاني باشد، بايد از سيستم كدگذاري بين المللي استتفاده كند تا كالاهاي توليدي در كشور هويت دار شود.
وي هشدار داد: در صورتي كه ايران از جي. اس1 خارج شود، آنگاه بطور مثال ناچار خواهيم بود با صرف هزينه هاي ارزي از كشورهايي نظير امارات، تركيه و غيره درخواست كنيم تا از جي. اس1 آنها براي كالاهايمان استفاده كنند.
در سال 93 مصوبه شوراي عالي اطلاع رساني با امضاي رييس جمهوري، مركز ملي شماره گذاري كالاها و خدمات ايران را به عنوان يكي از 12 پايگاه مرجع در كشور معرفي كرد.
اكنون نزديك به 90 هزار شركت ايراني عضو جي. اس1 هستند.
اقتصام*3065*2025