به گزارش ایرنا مقامات كره جنوبی در وضعیت تحریم های یكجانبه آمریكا علیه ایران، مواضع نسبتا مثبتی نسبت به كشورمان اعلام كرده اند و در حال پیگیری شرایطی بهتر برای شركت های كره ای فعال در بازار ایران هستند.
مقامات كره ای به دنبال آن هستند تا با آمریكایی ها شرایطی را پیش ببرند كه شركت های این كشور هنگام انجام روابط تجاری با ایران، كمترین خسارت ها را متحمل شده و از معافیت هایی از جمله معافیت تحریم نفت ایران بهره مند شوند.
شراكت ایران و كره جنوبی برای هر دو طرف، تاثیر بسزایی دارد و از دست دادن روابط به نفع هیچ كدام از آن ها نیست به همین دلیل هر دو كشور در حال بررسی راه های مختلف برای تداوم روابط اقتصادی و تجاری هستند.
** مبادلات دو كشور در سال های 2016 و 2017 میلادی
در سال های 2016 تا 2017 همزمان با پایان تحریم های سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی، تجارت ایران و كره جنوبی با رشد قابل ملاحظه ای همراه شد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در كره جنوبی در ارتباط با وضعیت مبادلات اقتصادی دو كشور گفت: در این سال ها، شركت های نفتی كره ای تقاضای خرید میعانات از ایران را افزایش دادند و نیل به حضور خود در بازار ایران را وسعت بخشیدند.
محمد حسن طاهریان در گفت و گو با ایرنا افزود: در سال 2016 میلادی صادرات ایران به كره جنوبی 8.3 میلیارد دلار بود در مقابل واردات ایران از كره به 3.7 میلیارد دلار رسید.
او گفت: این روند در سال 2017 نیز ادامه یافت و حجم تجارت دو كشور به 14 میلیارد دلار رسید در این بین، صادرات ایران به 8 میلیارد دلار و واردات از كره به 6 میلیارد دلار رسید.
به گفته وی از بین صادرات ایران در سال 2017، 98 درصد آن یعنی 7.9 میلیارد دلار صادرات نفتی و 4 درصد كه حدود 114 میلیون دلار است را صادرات غیر نفتی تشكیل داده است.
** تراز تجاری كره جنوبی - ایران در سال 2018
سفیر جمهوری اسلامی ایران در كره جنوبی تصریح كرد: تجارت دو كشور در 8 ماهه منتهی به آگوست 2018 به 6 میلیارد دلار رسیده است، در این بین 4 میلیارد دلار صادرات ایران و 2 میلیارد دلار واردات از كره بوده است.
به گفته وی سهم صادرات نفتی به كره جنوبی، 3.9 میلیارد دلار و باقی مانده آن حدود 100 میلیون دلار را محصولات كشاورزی و باغی، مواد معدنی و انواع سنگ تشكیل داده است.
** مهمترین ظرفیت های همكاری اقتصادی و تجاری دو كشور
سفیر جمهوری اسلامی ایران در كره جنوبی با اشاره به اینكه روابط اقتصادی دو كشور از ظرفیت های بالایی برخوردار است تاكید كرد شركت های كره ای در سخت ترین شرایط در زمان جنگ تحمیلی در كنار ایران ایستادند و در بازسازی چاه های نفت كشور مشاركت جدی داشته اند.
طاهریان افزود: در شرایط سخت تحریم های قبلی، كره جنوبی به طور جدی با آمریكایی ها وارد مذاكره شد و توانست مجوزهای خرید نفت و میعانات از آمریكا را دریافت كند همزمان سیستم معامله با 'وون' واجد پولی كره را برای شركت های ایرانی و كره ای طراحی و به اجرا گذاشت.
او ادامه داد: این روند در توسعه روابط تجاری دو كشور موثر واقع شد و شمار زیادی از شركت های كره جنوبی توانستند علاوه بر صادرات كالا به ایران، شركت های ایرانی را در توسعه فناوری یاری نمایند.
به گفته وی با امضای برجام نیز بانك های كره ای همكاری گسترده ای را با طرف های ایرانی آغاز كردند كه نقطه اوج آن امضای قرارداد 8 میلیارد یورویی 'اگزیم بانك' كره با وزارت اقتصاد و دارایی جمهوری اسلامی ایران جهت پوشش اعتباری طرح های بزرگ صنعتی، زیربنایی و بهداشتی در داخل كشورمان بود.
** تلاش كره جنوبی برای معافیت از تحریم های نفتی
سفیر جمهوری اسلامی ایران در كره جنوبی تصریح كرد: در شرایط كنونی كه با بازگشت مجدد تحریم ها از سوی آمریكا همراه شده است دولت سئول تلاش می كند تا زمینه رفع محدودیت ها به ویژه در زمینه خرید میعانات گازی از ایران را برطرف نماید.
به گفته وی در این راستا كره جنوبی تا كنون 3 دور مذاكره با طرف های آمریكایی داشته است و اخیرا نیز اعلام كرده است تا زمان اجرای مرحله دوم تحریم ها به تلاش های خود جهت انجام مذاكرات برای اخذ استثنائات تجاری با آمریكا ادامه خواهد داد.
**كره جنوبی خواستار معافیت از تحریم نفت ایران
مقامات آمریكایی بعد از خروج این كشور از برجام اعلام كردند خریداران نفت خام ایران باید تا چهارم نوامبر (13 آبان 1397) واردات نفتی خود از ایران را پایان دهند، در غیر این صورت مشمول تحریم ثانویه آمریكا خواهند شد.
تحریم های ثانویه آمریكا علیه طرف های خریدار نفت خام از ایران كه مغایر قوانین تجارت بین المللی است، موجب واكنش منفی كشورهای مختلف شده به طوری كه تعدادی از كشورها در صدد مستثنی شدن خود هستند و برخی از كشورها نیز اعلام كرده اند كه آن را اجرا نخواهند كرد.
كره جنوبی نیز برای چندمین بار با اعزام هیاتی به واشنگتن خواستار معافیت از تحریم خرید نفت ایران توسط آمریكا شده بود.
'دانگ یئون' معاون نخست وزیر و وزیر دارایی كره جنوبی تا كنون چندین بار خواستار معافیت سئول از تحریم های واشنگتن علیه ایران شده و از وزیر خزانه داری آمریكا خواسته است شركتهای نفتی كره جنوبی را از تحریم نفت ایران معاف كند.
او آخرین بار در حاشیه دیدار وزرای گروه 20 در آرژانتین با 'استیون منوچین' وزیر خزانهداری آمریكا دیدار و با او در مورد معافیت از واردات نفت ایران گفت و گو كرد.
وزیر دارایی كره جنوبی در این دیدار با اشاره به اینكه در حال حاضر شمار زیادی از تجار و پالایشگاههای این كشور با ایران در حال تجارت هستند گفته بود این افراد و شركت ها خواستار معافیت از خرید نفت ایران هستند.
وزیر دارایی كره جنوبی دیدار با وزیر خزانهداری آمریكا درباره ایران را مثبت ارزیابی كرده و خواستار بحث بیشتر میان دو كشور در این رابطه شده بود.
'استیون منوچین' وزیر خزانهداری آمریكا نیز بعد از این دیدار، در توئیتر خود اعلام كرده بود با 'دانگ یئون' معاون نخست وزیر كره جنوبی درباره برخی مسایل از جمله ایران گفتوگو كرده است.
** موانع توسعه همكاری های تجاری دو كشور
اما سفیر جمهوری اسلامی ایران در كره جنوبی وابستگی اقتصادی سئول به نظام اقتصادی آمریكا را یكی از مشكلات اصلی این كشور در روابط با ایران عنوان كرد و افزود: دولت كره جنوبی به دلیل سرمایه گذاری های كلان شركت ها و بانك های بزرگ این كشور در آمریكا، در شرایط مناسبی برای رد درخواست های آمریكا كه خواستار قطع همكاری با ایران است قرار ندارد.
طاهریان تاكید كرد: بانك های كره ای دارای سرمایه گذاری زیادی نزد بازارهای بورس آمریكا هستند این موسسات مالی اگر چه تلاش دارند، مقامات آمریكایی را به اعطای مجوزهای همكاری با ایران ترغیب نمایند اما تا كنون توفیقی به دست نیاورده اند.
به گفته وی علاوه بر آن شركت های بزرگ مانند ال جی، سامسونگ، دایلیم، هوندا و برخی شركت های نفتی كره جنوبی كه در بازار آمریكا حضور دارند، به دلیل فشارهای آمریكا تمایلی به همكاری با طرف های ایرانی نشان نمی دهند مگر اینكه معافیت دریافت كنند كه به دنبال آن هستند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در كره جنوبی افزود: خط اعتباری نیز كه برای توسعه همكاری ها در نظر گرفته شده بود، اكنون به دلیل مشكلات تحریمی در حوزه تبادل دلار با طرف های ایرانی، متوقف شده است.
**راهكارهای تقویت روابط اقتصادی دو كشور
سفیر جمهوری اسلامی ایران در كره جنوبی ادامه داد: دولت سئول می تواند نقش موثری در تقویت و حفظ روابط موجود میان دو كشور ایفا نماید به نظر می رسد دولت در همین مسیر حركت می كند مقامات دولتی كره در دیدارهای خود با طرف های ایرانی بر این امر تاكید دارند با این وجود، اقدام عملی كره در زمینه همكاری های بانكی و تبادل نظام ارزی با كشورمان در شرایط كنونی به تقویت روابط می انجامد.
طاهریان افزود: در شرایط كنونی، بخش خصوصی و شركت های كوچك و متوسط دو كشور نقش مهمی در حفظ روابط اقتصادی دو كشور بر عهده دارند. بر اساس مطالعات میدانی، شركت های كوچك و متوسط كره كه مایل به همكاری با طرف های ایرانی خود می باشند بسیار پر تعداد هستند.
به گفته وی برگزاری میزگردها و سیمنارها بین بخش های خصوصی دو كشور می تواند تا حدود زیادی از شدت فضای فعلی بكاهد.
به هر حال به نظر می رسد روابط دیرینه و مبتنی بر برد - برد دو كشور باعث شده است تا سئول علیرغم فشارهای آمریكا همچنان به دنبال راهی برای حفظ روابط اقتصادی خود با ایران باشد.
**آساق**1904*1663**
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۴
پكن- ایرنا- برغم تهدیدات آمریكا مبنی بر ضرورت قطع واردات نفت كره جنوبی از ایران، مقامات این كشور در تلاش هستند تا با ارایه راهكارهای اصولی، روابط اقتصادی و تجاری خود با ایران را حفظ كنند و همچنان به نفت و بازار ایران دسترسی داشته باشند.