مشهد - ایرنا -90 هزار نفر در ایران دچار نابینایی هستند و 200 هزار نفر از كم بینایی رنج می برند و این در حالی است كه به اعتقاد چشم پزشكان 80 درصد اختلالات بینایی با معاینات دوره ای و غربالگری قابل پیشگیری است لذا آگاهی افراد و دسترسی به خدمات در این زمینه نقش بسزایی دارد.

به گزارش ایرنا، « آب مروارید » یا كدورت عدسی چشم كه در چشم پزشكان آن را 'كاتاراكت' می نامند یكی از بیماریهای چشمی شایع و مهمترین علت نابینایی و كم بینایی در ایران است. این در حالی است كه با جراحی می توان از كوری و عوارض خطرناك این بیماری پیشگیری كرد.
كدری عدسی چشم كه سبب سفیدی آن و عامل نابینایی یا كم بینایی است با جراحی قابل درمان بوده و با اقدام درمانی به موقع به راحتی می توان از كوری و عوارض خطرناك آن پیشگیری كرد.
طی سالهای اخیر اقدامات موثری در زمینه غربالگری و تشخیص بیماریهای چشمی در ایران صورت گرفته اما همچنان آمار مبتلایان به كم بینایی و نابینایی بر اثر رواج بیماریهای چشمی همچون آب مروارید بالا است.

*افزایش سن و آب مروارید
یك پزشك فوق تخصص جراحی چشم به خبرنگار ایرنا گفت: آب مروارید یكی از بیماریهای چشمی است كه با بالا رفتن سن و بر اثر كدورت عدسی چشم ایجاد می شود و اگر جراحی نشود افت شدید دید فرد را در پی دارد.
دكتر محمدرضا صداقت افزود: در بیماری آب مروارید یا كاتاراكت، تار شدن عدسی چشم به دلایل گوناگون آغاز شده و با افزایش تیرگی و كدری عدسی، بینایی دچار اختلال می شود.
وی افزایش سن، ضربه به سر، تماس طولانی با نور آفتاب، دیابت، ضربه به چشم و عدسی، ژنتیك و نقصانهای مادرزادی، سوءتغذیه، دیابت و مصرف طولانی مدت برخی داروها را از مهمترین عوامل ایجاد آب مروارید ذكر و بیان كرد: سن شروع درگیری با بیماری آب مروارید بطور معمول 45 سالگی است و در سن 60 سالگی فرد بیمار نیاز به عمل جراحی دارد.
این پزشك متخصص ادامه داد: عمل جراحی آب مروارید به صورت سرپایی و با بی حسی قابل انجام است و بیشتر موارد در زمانی كه باعث اختلال در بینایی شده باشد با یك جراحی ظریف برطرف می‌شود. جراحی كاتاراكت یكی از شایعترین عملها در حوزه چشم پزشكی است كه در ایران به سهولت انجام می شود.

* آب مروارید مهمترین علت نابینایی
عضو هیات علمی انجمن اپتومتری ایران نیز در گفت و گو با خبرنگار بیماری آب مروارید را یكی از مهمترین علل نابینایی در كشورمان ذكر و بیان كرد: گرچه روزانه جراحیهای زیادی برای درمان آب مرواید انجام می شود اما هنوز تعداد افرادی كه در مناطق دور دست ایران به علت آب مروارید نابینا و یا كم بینا شده اند بسیار هستند.
دكتر عباس عظمیی افزود: بین 9 تا 12 هزار نفر فقط در خراسان رضوی نابینا و به همین تعداد كم بینا هستند. تعداد افراد دچار نابینایی و كم بینایی در سطح كشور نیز به ترتیب 90 هزار و 200 هزار نفر و این در حالی است كه 80 درصد اختلالات نابینایی و كم بینایی با غربالگری و معاینات دوره ای قابل پیشگیری می باشد.
وی ادامه داد: طی سالهای اخیر با تلاش وزارت بهداشت و سازمانهای غیردولتی بخش زیادی از اختلالات نابینایی و كم بینایی در ایران پیشگیری شده اما تا رسیدن به وضعیت مطلوب هنوز فاصله است.
این اپتومتریست گفت: در پی اقدامات انجام شده از سوی وزارت بهداشت، سازمان بهداشت جهانی امسال اعلام كرد كه ایران رتبه نخست را در میان 22 كشور حوزه مدیترانه در زمینه غربالگری و معاینات بیماریهای چشمی كسب كرده اما هنوز نابینایی و كم بینایی یكی از مشكلات بهداشتی مهم جامعه به شمار می رود.
وی افزود: بیماریهای سرخك، مننژیت، سرخچه، بیماریهای ژنتیكی، آسیبهای وارده به سر و صورت، نارس بودن نوزادان، ژنتیك و ازدواجهای فامیلی، آب مروارید، زخمهای قرنیه، آب سیاه، اختلالات شبكیه، عیوب انكساری، فقر غذایی و كمبود ویتامین A از عوامل نابینایی و كم بینایی به شمار می روند.
دكتر عظیمی غربالگری در تمام سطوح و دوران زندگی را از راهكارهای مقابله با نابینایی و كم بینایی ذكر و بیان كرد: فعالیت 10 هزار اپتومتریست و هزار و 500 چشم پزشك در سطح كشور ظرفیت خوبی برای مقابله با بیماریهای چشمی و به طبع آن كم بینایی و نابینایی است.

* هزار عمل جراحی آب مروارید در سال
رئیس بیمارستان فوق تخصصی چشم خاتم الانبیاء دانشگاه علوم پزشكی مشهد هم به خبرنگار ایرنا گفت: كاتاراكت یا آب مروارید شایعترین بیماری چشمی است كه در سنین بالا بروز می كند. در این بیماری با افزایش سن، عدسی چشم كدورت یافته و رنگش شبیه مروارید می شود كه اگر معالجه نشود باعث اختلال در بینایی فرد خواهد شد.
دكتر علی اكبر درخشان افزود: سالانه افزون بر هزار مورد عمل جراحی آب مروارید فقط در بیمارستان چشم خاتم الانبیاء مشهد انجام می شود.
وی گفت: بیمارستان تخصصی چشم خاتم الانبیاء مجهزترین و بزرگترین مركز فوق تخصصی شمال شرق كشور است كه بیشترین دستیار تخصص چشم پزشكی را در سطح كشور پس از تهران در اختیار دارد.
11 اكتبر برابر با 19 مهر ماه 'روز جهانی بینایی' نامیده شده است. شعار امسال این روز 'مراقبت از چشم در همه جا' اعلام شده است.
3027/1858