نيلوفر حيدري روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: عمده ترين ويژگي تخم مرغ و وجه تمايز آن با ساير مواد غذايي، تركيب كامل پروتئيني آن ( داراي تمام اسيدآمينه هاي ضروري) و مواد مهم موجود در آنها نظير كولين، لوتئين و گزانتين و توليد كم انرژي است كه مصرف آن به ويژه در صبحانه به لاغري كمك مي كند.
وي با اشاره به اثبات مزايا و نقش تخم مرغ در سلامتي بدن تاكيد كرد كه اين ماده غذايي را نبايد از رژيم غذايي حذف كرد.
او گفت: تخم مرغ نقش موثري در تكامل مغز جنين و نوزاد، جلوگيري از كوري و آلزايمر متداول در كهنسالي و تقويت سيستم عصبي و حافظه و كمك به سلامت قلب و عروق دارد.
وي همچنين به ديگر مزاياي تخم مرغ اشاره كرد و گفت: صد درصد ويتامين هاي محلول در چربي و 80 – 70 درصد ويتامين هاي محلول در آب همگي در زرده تخم مرغ هستند و سفيده حاوي بخش مهمي از پروتئين و بسياري از مواد معدني است.
وي اظهار داشت: همچنين عمده چربي تخم مرغ از نوع غيراشباع بوده و كلسترول تخم مرغ تاثيري در افزايش كلسترول خون ندارد.
وي همچنين يادآور شد كه پروتئين تخم مرغ نيز حاوي كاملترين پروتئين و با بالاترين قابليت جذب و داراي بيشترين اسيد آمينه هاي ضروري براي بدن در مقايسه با ساير مواد پروتئيني از قبيل گوشت، شير، مرغ و ماهي است.
مدير گروه بهبود تغذيه جامعه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه در ادامه گفت: پروتئين تخم مرغ هم در سفيده هم در زرده آن وجود داشته كه نسبت آنها 60 درصد به 40 درصد است.
حيدري اظهار داشت: به دليل كيفيت بالاي پروتئين تخم مرغ ، اين ماده نقش مهمي در ايجاد سيري بخصوص هنگامي كه در وعده صبحانه خورده شود، دارد و به همين دليل باعث كاهش وزن مي شود زيرا علاوه برالقاي احساس سيري، ميزان كالري بسيار كمي توليد مي كند.
وي تصريح كرد: پروتئين تخم مرغ از تحليل توده عضلاني در طول سال خوردگي جلوگيري و يا آن را كاهش مي دهد و در هنگام كاهش وزن نيز بافت عضلاني را حفظ مي نمايد.
او اضافه كرد: در حقيقت، پروتئين تخم مرغ چنان كيفيت بالايي را دارد كه به عنوان استانداردي براي مقايسه ساير پروتئين ها استفاده مي شود.
به گفته او ، پروتئين تخم مرغ ارزش بيولوژيكي ( درصد قابليت جذب در بدن ) 93.7 درصد دارد.
اين كارشناس در ادامه سخنان خود افزود: تخم مرغ يكي از منابع مهم و نادر اين ماده ويتاميني است كه نقش بسيار مهمي در تكامل مغز جنين و نوزاد دارد و به همين دليل به خوردن تخم مرغ در دوران بارداري و شيردهي توصيه جدي مي شود.
حيدري بيان كرد: همچنين مصرف كافي كولين توسط دختران در دوران رشد و بلوغ با كاهش احتمال بروز سرطان سينه در بزرگسالي آنها همراه است.
وي گفت: به همين دليل ثابت شده است كه مصرف زرده تخم مرغ ، اسفناج و كلم بروكلي مي تواند سبب بيش از 20 درصد كاهش احتمال بروز كاتاراكت و بيش از 40 درصد كاهش احتمال بروز آسيب شبكيه چشم و كوري در سالخوردگي شود.
وي به باورهاي غلط در مورد كلسترول تخم مرغ نيز اشاره كرد و گفت: متاسفانه در گذشته تصور مي شد كه با خوردن تخم مرغ كلسترول خون افزايش يافته و در نتيجه بيماري هاي قلبي، عروقي و خطر حمله قلبي را افزايش مي دهد.
حيدري گفت: امروزه مطالعات متعدد ثابت كرده اند كه مصرف تخم مرغ حتي بيش از يك عدد در روز در بسياري از مردم بدون ارتباط به جنس، نژاد آنها نه تنها باعث افزايش كلسترول خون نشده بلكه براي قلب مي تواند مناسب و مفيد هم باشد.
او يادآور شد كه آنچه در توليد كلسترول خون در بدن نقش دارد ، اسيدهاي چرب اشباع به ويژه نوع ترانس است و نه كلسترول هاي غذايي و در تخم مرغ هم عمده اسيدهاي چرب از نوع غيراشباع بوده و كلسترولي هم كه در اثر خوردن تخم مرغ در بدن توليد مي شود از نوع HDL ( كلسترول خوب ) و LDL كم آتروژنيك است كه هيچ تغيير معني داري را در نسبت HDL-LDL ايجاد نمي كند.
او گفت: كلسترول تخم مرغ نقشي در افزايش كلسترول خون و بيماري هاي قلبي و عروقي ندارد.
وي در پايان گفت: مصرف تخم مرغ در زنان باردار و شيرده، كودكان و نوجوانان در حال رشد، ورزشكاران و تمام بزرگسالان سالم و همچنين در دوران پس از بيماري به دليل ارزش غذايي بالا توصيه مي شود.
در استان كرمانشاه 700 واحد مرغداري گوشتي صنعتي، 24 واحد مرغداري تخمگذار، 13 واحد پرورش بوقلمون صنعتي، 9 واحد مرغ مادر گوشتي، چهار واحد جوجه كشي، 2 واحد مركز پرندگان زينتي و پنج واحد پرورش شتر مرغ وجود دارد.
سالانه در اين استان 11 هزار و 100 تن تخم مرغ توليد مي شود.
3033/8066
تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۵
كرمانشاه - ايرنا - مدير گروه بهبود تغذيه جامعه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه گفت: تخم مرغ يكي از معدود غذاهاي كامل طبيعي است كه نيازهاي بدن را به طور متعادل تامين مي كند.