اسلام آباد - ايرنا - دولت آمريكا براي جلوگيري از كاهش نفوذ خود، تلاش مي كند تا از پرداخت وام چند ميلياردي صندوق بين المللي پول به پاكستان جلوگيري كند.

به گزارش روز يكشنبه ايرنا، سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا از پاكستان خواست براي پرداخت بدهي هاي خود به چين از اقدام براي اخذ وام چند ميليارد دلاري از صندوق بين المللي پول خودداري كند.
«هدر ناوئرت» با انتشار بيانيه اي گفت:دولت آمريكا اقدام پاكستان براي دريافت وام از صندوق بين المللي پول را زير ذره بين دارد.
اخيرا «اسد عمر» وزير دارايي پاكستان از تصميمي سخت براي رجوع به صندوق بين المللي پول خبر داده بود.
وي گفت:دولت پاكستان مجبور است براي پرداخت بدهي هاي خارجي به تدابير ويژه دست بزند.
دولت پاكستان در نظر دارد 8 ميليارد دلار از صندوق بين المللي وام دريافت كند.
گزارش ها حاكي از آن است كه صندوق بين المللي پول در نظر دارد شرايط سختي براي وام چند ميلياردي به پاكستان تحميل كند و حتي قول داده است كه اگر پاكستان به الزامات مورد نظر آنها تن دهد، ميزان وام را به 12 ميليارد دلار افزايش مي دهد.
«اسد عمر» نيز در بازگشت از اندونزي در نشست خبري با رسانه ها در خصوص آخرين روند دريافت وام از صندوق بين المللي پول گفت:دولت پاكستان آماده است تا اطلاعات مربوط به بدهي هاي اين كشور در كريدور اقتصادي مشترك چين و پاكستان(سي پك) را به صندوق بين المللي پول (IMF)ارائه دهد.
وي همچنين سخنان سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا در موضوع بازپرداخت بدهي هاي اين كشور در طرح كريدور اقتصادي چين - پاكستان و دريافت وام از اين صندوق را رد كرد.
بازار بورس كراچي پس از اعلام خبر درخواست پاكستان به صندوق بين المللي پول، هزار و 300 واحد سقوط كرد و سرمايه گذاران و سهام داران در مجموع 270 ميليون روپيه ضرر ديدند.
پاكستان در چند دهه گذشته ده ها فقره وام كوتاه مدت و بلندمدت از صندوق بين المللي پول و بانك جهاني دريافت كرده است.
مقامات وزارت امور خارجه آمريكا اخيرا با بيان اينكه پاكستان در پي پرداخت بدهي هاي خود به چين از طريق وام چند ميليارد دلاري از صندوق بين المللي پول است قويا با اين اقدام پاكستان مخالفت كرده است.
به گفته مقامات آمريكا، دولت اين كشور اجازه نخواهد داد تا چين به صورت غير مستقيم از منابع مالي صندوق بين المللي پول استفاده كند.
دولت چين به منظور تكميل طرح 'ايده يك جاده يك كمربند' در نظر دارد 60 ميليارد دلار در كريدور اقتصادي چين پاكستان موسوم به (CPEC) سرمايه گذاري كند، ولي آمريكا با اين پروژه به دليل ملاحظات اقتصادي و سياسي در منطقه مخالفت مي كند.
به گفته مقامات آمريكا چين در نظر دارد از اين طريق دامنه نفوذ و تسلط خود را در آسيا و افريقا گسترش دهد.

*** آمريكا از گسترش نفوذ چين در هراس است
«راشد احمد خان» از تحليلگران سياسي در گفت و گو با ايرنا با بيان اينكه آمريكا از نفوذ چين در منطقه در هراس است، گفت:ايالت متحده آمريكا از دسترسي چين به اقيانوس هند در نزديكي خليج فارس در هراس است زيرا چيني ها از اين طريق مي توانند با هزينه كم با شمال افريقا و خاورميانه به داد و ستد بپردازند.
استاد پيشين امور بين الملل دانشگاه پنجاب پاكستان در ادامه گفت وگوي خود افزود:غرب آسيا و شمال افريقا قرن ها حياط خلوت كشورهاي استعماري و استكباري بوده است و حالا آنها از كاسته شدن نفوذ خود در هراسند.
«راشد احمد خان» با بيان اينكه منطقه خاورميانه و خليج فارس براي آمريكا داراي منافع سرشار اقتصادي است گفت : به همين دليل است كه آمريكا با طرح 'سي پك' مخالفت مي كند زيرا چين از اين طريق مي تواند دامنه سيطره خود را بر اقيانوس هند گسترش دهد.
وي به سنگ اندازي هاي آمريكا در مسير توسعه پاكستان اشاره كرد و گفت:آمريكا تلاش مي كند تا از واگذاري وام چند ميلياردي صندوق بين المللي پول به پاكستان جلوگيري كند .
موريس استفيلد از مسئولان بلند پايه صندوق بين المللي پول نيز اخيرا در حاشيه نشست بالي در اندونزي به خبرنگاران گفته بود كه سرمايه گذاري بزرگ چين در پاكستان هم مي تواند براي اقتصاد پاكستان داراي فوايد سرشاري باشد و هم خطر پذير است.
از سوي ديگر مقامات عاليرتبه چيني اين نظريه را كه گفته مي شود پاكستان در ازاي اجراي كريدور اقتصادي مشترك به چين بدهكارتر مي شود، رد كرده اند.
پيش از اين «مايك پومپئو» وزير امور خارجه آمريكا نيز نسبت به هر نوع اقدام پاكستان براي گرفتن وام از صندوق بين المللي پول و دادن آن به چين هشدار داده بود .
مقامات چيني با اشاره به فوايد طرح 'سي پك' اعلام كرده اند كه تاكنون در پاكستان 70 هزار شغل ايجاد شده است .
اسد عمر در نشست صندوق بين المللي پول در بالي در اندونزي با «كريستين لاگارد» مدير عامل اين نهاد بين المللي براي دريافت وام چند ميليارد دلاري به تبادل نظر پرداخت.
كريستين لاگارد نيز در گفت و گو با اسد عمر گفت كه شرايط پاكستان را براي دريافت وام بررسي كرده و سپس تصميم خواهد گرفت.
وي گفت كه بزودي يك هيات از كارشناسان صندوق بين المللي پول به اسلام آباد سفر خواهد كرد.
از سوي ديگر عمران خان نخست وزير پاكستان در نشست كابينه از وزير دارايي خود خواست تا در خصوص علت بدهي 24 تريليون روپيه اي پاكستان طي 10 سال گذشته گزارشي جامع تهيه كند.
منابع موثق در وزارت دارايي پاكستان اعلام كردند كه صندوق بين المللي پول خواستار كاهش 20 درصدي ارزش روپيه در برابر دلار شده است.
اين نهاد بين المللي نرخ سود وام چند ميليارد دلاري به پاكستان را 12.5 درصد اعلام كرده است.
بانك مركزي پاكستان نيز اعلام كرده است ذخائر ارزي اين كشور پس از كاهش 627 ميليون دلاري به پايين ترين حد خود در چند دهه اخير يعني 8 ميليارد و 400 ميليون دلار رسيده است.
آساق**6125**1337