به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، اسحاق جهانگیری امروز یكشنبه در آیین روز جهانی استاندارد در سالن اجلاس سران كشورهای اسلامی با اشاره به اعمال تحریم های یكجانبه آمریكا علیه ایران افزود: هرچند برخی خریداران نفت ایران، در ماه های اخیر و پیش از فرا رسیدن 13 آبان زمان اعمال تحریم ها، خرید خود را از كشورمان متوقف كردند اما توانستیم شركای جدیدی را برای فروش نفت خود پیدا كنیم.
وی افزود: از طرف دیگر با شركای سنتی هم مذاكره كردیم تا راهكارهایی را برای همكاری بیابیم؛ این موضوع عجیبی نیست كه كشورهایی كه تحریم می شوند به دنبال راهكارهایی برای دور زدن تحریم ها باشند.
معاون اول رییس جمهوری تاكید كرد: آمریكایی ها باید بدانند كشوری كه مورد تحریم قرار می گیرد، راهكارهایی را پیدا می كند كه بتواند در این مسیر موفق شود.
جهانگیری به افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی اشاره كرد و گفت: از جمله اتفاقاتی كه آمریكا نمی خواست بیفتد و افتاد، بالا رفتن قیمت نفت بود؛ رییس جمهوری آمریكا فكر می كند سعودی ها و دیگر كشورها قادرند با جایگزینی نفت ایران، نگذارند بهای نفت افزایش یابد اما می بینید با اینكه هنوز به موعد اعمال تحریم ها نرسیده ایم، نفت ایران به بشكه ای بالای 80 دلار رسیده است یعنی اگر نصف نفت گذشته را صادر كنیم، به همان میزان درآمد خواهیم داشت.
وی افزود: آمریكایی ها با اینكه ادعا كرده اند می خواهند صادرات نفت ایران را به صفر برسانند، نمی توانند این كار را انجام دهند زیرا روش های مختلفی برای این كار پیدا شده و فعالان بخش خصوصی و شركت های داخلی به میدان آمده اند.
معاون اول رییس جمهوری نفت را كالایی راهبردی توصیف كرد كه دنیا نمی تواند از آن بی نیاز باشد و «همان كشورهایی كه خرید نفت از ایران را صفر كردند، به دنبال راهكارهایی هستند كه به طور غیرمستقیم نفت ما را بخرند».
وی تاكید كرد: تحریم، شرایط غیرعادی است كه آمریكایی ها به كشور ما تحمیل و به تعبیر خود آنها جنگ اقتصادی علیه ایران آغاز كرده اند.
جهانگیری ملت ایران را مردمی متمدنی توصیف كرد كه سالها مقاومت خود را در مقابل فشارها و دخالت های كشورهای خارجی نشان داده اند و گفت: ایستادگی در برابر این شرایط غیرعادی، شرایط متناسب با خود را می طلبد.
معاون اول رییس جمهوری ادامه داد: در این جنگ اقتصادی هدف دشمن این است كه منابع درآمدی ایران كاهش پیدا كند، امكان جا به جایی منابع درآمدی كم شود و حتی از بین برود؛ هدف این است كه با این دو اتفاق منافع و محصولاتی كه مانند دارو و مواد اولیه كارخانه ها كه مورد نیاز كشور است، امكان واردات نداشته باشد.
معاون اول رییس جمهوری افزود: هدف دشمن این است كه از طریق این فشارها به مردم، آنها را وادار كنند كه علیه حاكمیت و نظام اعتراض كنند.
جهانگیری با طرح این پرسش كه هدف ما در برابر طرف مقابل چه باید باشد، گفت: ما باید تلاش كنیم كه منابع درآمدی خود را افزایش دهیم زیرا در این جنگ ممكن است مقداری از درآمد خود را از دست بدهیم.
معاون اول رییس جمهوری با تاكید بر اینكه اصلی ترین منبع درآمد ما نفت است، گفت: آمریكایی ها ادعا كردند كه نفت را صفر می كنند و برخی كشورها هم با آنها همكاری می كنند كه از ما نفت نخرند و در همین روزهایی كه به 13 آبان نرسیده ایم خرید نفت خود را از ایران به صفر رسانده اند.
وی افزود: در این شرایط انتظار مردم از مسوولان است كه بتوانیم با همه این فشارها میزان صادرات نفت خود را در حد قابل قبولی حفظ كنیم.
** گلایه جهانگیری از طولانی شدن بازگشت ارز حاصل از صادرات به كشور
جهانگیری بخش دیگر منابع درآمدی كشور را صادرات غیر نفتی دانست و خطاب به تولیدكنندگان و صادركنندگان گفت: در یك مقطعی شما از كشور مطالباتی دارید و حق شما است كه در همه جلسات، مطالبات و انتظارات خود را مطرح كنید و مسوولان هم مكلف هستند به مطالبات و انتظارات شما پاسخ منطقی و قانونی دهند.
معاون اول رییس جمهوری افزود: اكنون، از آن زمان هایی است كه مردم و كشور مطالباتی را از شما تولیدكنندگان دارند؛ وقت آن است كه بخش خصوصی عاشق وطن و دلسوز كشور ببیند چطور میتواند صادرات خود را افزایش دهد و منابع حاصل از صادرات خود را در اختیار اقتصاد كشور قرار دهد تا كشور بتواند در این جنگ سربلند بیرون بیاید.
وی تصریح كرد: «این كه هنر نیست كسی فكر كند حالا كه كشور گرفتار است، چگونه می تواند سود بیشتری ببرد؛ پس جوانمردی و وطن دوستی برای چه زمانی است؟ جوانمردی و وطن دوستی برای همین زمان هایی است كه كشور گرفتار است و انسان ها خود را نشان می دهند.»
جهانگیری ادامه داد: ما باید منابع غیرنفتی را افزایش دهیم، صادركنندگان خوب به صحنه آمدهاند اما بهتر هم میتوانیم به صحنه بیاییم. فقط گلهای كه وجود دارد این است كه مدت زمان بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد كشور مقداری طولانی است و این گلایه نه فقط از بخش خصوصی بلكه حتی از شركتهای دولتی و غیردولتی وابسته به نهادها هم وجود دارد.
** دوران تحریم قابل برنامه ریزی و مدیریت است
معاون اول رییس جمهوری با اعلام اینكه دوران تحریم قابل برنامه ریزی و مدیریت است تا دوران تحریم ها كوتاه شود، گفت: راه آن این است كه ملت ایران، نخبگان، فعالان اقتصادی و همه كسانی كه به این وطن عشق میورزند و عاشق این كشور هستند، كمك كنند و پای كار بیایند تا ثبات و آرامش را به اقتصاد و كشور برگردانند.
جهانگیری خواستار آن شد كه فعالان اقتصادی در بازی دشمن قرار و تحت تاثیر شایعات و فضاسازی های روانی دشمن كه علیه منافع ملی كشور است، قرار نگیرند.
وی گفت: میتوانیم در حد خوبی نفت و كالاهای غیرنفتی را صادر كنیم، از روشهای مختلفی ارز آن را به دست بیاوریم و كالاهای مورد نیاز مردم را تامین كنیم؛ بنابراین ما فرصت صادرات داریم و بنابراین از صادركنندگان می خواهم كه تلاش كنند تا ثبات اقتصادی در كشور ایجاد شود.
** فرصت عملی برای حمایت از تولیدكنندگان داخلی فراهم شده است
جهانگیری در ادامه بر هدایت مردم به سمت استفاده از تولید داخلی تاكید كرد و گفت: در شرایطی كه كالاهای غیرضروری وارد كشور نمیشود، مردم به سمت كالاهای داخلی میآیند و رهبر معظم انقلاب هم امسال را سال حمایت از كالای داخلی نام گذاری كردند.
وی افزود: این رویكرد در عمل اتفاق افتاده است و در زمان تحریم كالاهای خارجی كه مورد نیازهای ضروری مردم نیست، اجازه واردات آنها داده نمی شود تا از كالاهای ایرانی حمایت شود.
معاون اول رییس جمهوری تحریم را فرصت طلایی برای تولیدكنندگان دانست و اظهار داشت: باید تحریمها را باید به فرصت تبدیل كنیم؛ البته منظور این نیست كه تحریمها خوب است، تحریمها خیلی هم بد و ظالمانه است اما میشود از درون آن فرصتی ایجاد كرد كه یكی از این فرصتها حمایت از كالای تولید داخلی است.
جهانگیری افزود: تولیدكننده نیز باید بداند در شرایطی كه مردم بیشتر به سمت كالای داخلی تمایل دارند، باید كیفیت كالای خود را بالا ببرند؛ نمیگویم قیمتها بالا نرود اما به صورت منطقی قیمتها باید بالا برود و كیفیت كالا كاهش پیدا نكند.
به عقیده جهانگیری، تولیدكننده ملی كسی است كه با قیمت مناسب و درست كالایی را به مردم ارایه دهد.
** سازمان ها متناسب با تحریم های اقتصادی چابك شوند
وی در ادامه با بیان اینكه همه سازمانها باید متناسب با تحریم های اقتصادی چاپك شوند، گفت: یكی از اتفاقاتی كه در دوران تحریم باید بیفتد این است كه بروكراسی كشور به طور جدی در آنجاهایی كه مانع ایجاد می كند برطرف شود.
جهانگیری در ادامه به جلسه سران سه قوه با رهبری اشاره كرد و گفت: در جلسه چند روز قبل سران سه قوه با رهبر معظم انقلاب، ایشان تاكید كردند «این قوانینی كه می گوید مانع است و نمی گذارد اقتصاد كشور در مسیر صحیح خود حركت كنند شناسایی و لغو شوند تا فعالان اقتصادی به خصوص در این دوره كه از جاهای دیگر به انها فشار می آید از بخش بروكراسی كشور آسیبی به آنها وارد نشود».
معاون اول رییس جمهوری گفت: فعالان بخش خصوصی، اتاق بازرگانی، اتحادیه ها و انجمن ها قوانین و مقرراتی را كه فكر می كنند مزاحم كار آنها است و در این مقطع می شود آنها را حذف كرد پیشنهاد دهند تا بتوانیم به سرعت در همین جلساتی كه داریم بخشی از آنها را لغو كنیم تا بتوانند راحت تر عمل كنند.
وی ادامه داد: سازمانهایی مثل سازمان استاندارد در ورود و صادرات كالا چابكتر عمل كنند و وقتی كالاهایی به كشور می رسد نباید چند روز در بنادر و گمرك معطل بماند؛ این معطلی جفا به كشور است بنابراین همه متناسب با این شرایط باید كار كنیم و مطمئن هستم مدیران دلسور كشور چنین خواهند كرد.
** شاخص های استاندارد باید ارتقا یابد
جهانگیزی در ادامه به روز جهانی استاندارد اشاره كرد و گفت: این روز فرصت مناسبی برای تامل در ضرورت معیارها و شاخص هایی است كه زندگی را از هر جهت برای مردم بهتر، باكیفیتتر و مناسبتر میكند. فرصتی است كه همه دستاندركاران امر استاندارد، نهادهای مدنی، شركتهای بازرسی، بخش خصوصی در تولید خدمات و امثال آنها دور هم بنشینند و افقهای بهتر را ترسیم كنند.
معاون اول رییس جمهوری افزود: شاخصهای تولید در بخش صنعت، تولید، اقتصاد ، صادرات و واردات، امری ضروری است؛ چرا كه هیچ كس حاضر نیست از كالاهایی كه حداقلهای استاندارد را دارد، استفاده كند. حتما از جنبه های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بیشتر این ضرورت ایجاب میكند تا شاخصهای استاندارد را در بخشهایی مثل آموزش و پرورش و آموزش عالی بالا ببریم، زیرا بر زندگی مردم تاثیر میگذارد.
وی ادامه داد: شعاری كه امسال برای روز جهانی استاندارد انتخاب شده است، نكته مهمی در خود دارد زیرا در جامعه به هم پیوسته جهانی زندگی میكنیم؛ ما از انقلاب اول صنعتی تاثیر صنعت را در جهان دیدهایم تا به انقلاب چهارم رسیدهایم. تمام ابعاد زندگی انسانی، اقتصاد، تولید، صنعت تحت تاثیر فناوریهای جدید قرار گرفته است. ما در چنین فضایی قرار گرفتهایم كه باید استانداردهای متناسب با این شرایط و موقعیت را ایجاد كنیم.
جهانگیری گفت: در دنیای امروز كشورهایی كه در آنها سرمایه اجتماعی، اعتماد عمومی و امید به آینده كاهش یافته است، از كشورهایی كه در زمینه مالی سرمایه گذاری كرده و خسارت می بییند، بیشتر خسارت می بینند. به دلیل تاثیر شاخصهایی مثل اعتماد عمومی و امید به آینده باید برای همبستگی، افزایش امید به آینده، افزایش امید به بهبود شرایط كشور و سطح رضایتمندی تلاش كنیم و آنها را به عنوان موضوعات اساسی در دستور كار خود قرار دهیم.
معاون اول رییس جمهوری تاكید كرد: همه نخبگان كشور، دانشگاه ها، حوزه ها و همه كسانی كه گفتارشان در جامعه نفوذ دارد، باید تلاش كنند تا متناسب با شرایط جدیدی كه در دنیا در بخش اقتصاد و تولید به وجود آمده حركت كنیم. نمیتوانیم در حالی كه دنیا انقلاب چهارم صنعتی را تجربه میكند، در انقلاب اول صنعتی بمانیم.
وی یادآور شد: زمانی در دولت گزارش دادند كه ۱۰ كشور برتر دنیا كشورهایی هستند كه بیشترین كشتیها و كارخانهها را دارند اما به مرور این ۱۰ كشور به كشورهایی تبدیل شدهاند كه دارای فناوریهای نوین همچون اطلاعات و ارتباطات شده اند. حداقل پیام این آمار این است كه امروزه واحدهای تولیدی موفق هستند كه فناوریهای روز را در نظر بگیرند چرا كه آینده دنیا به سمت آیتی و فناوری های نوین می رود.
جهانگیری اضافه كرد: امروز وقتی كالایی میخواهد به مقصدی حركت كند، بیش از آن كه بگویند این كالا در كجا تولید شده است، سوال می كنند این كالا از چه كیفیتی برخوردار است و استاندارد آن چگونه است؛ بنابراین موضوعی كه كمك میكند تا كالای ما در بازارهای مختلف بتواند حضور پیدا كند و موفق شود، سختگیری در استاندارد كالا است یعنی این كه استاندارد آن بالا و به روز باشد.
معاون اول رییس جمهوری با بیان این كه قیمت كالا به بخش واردات و صادرات باز میگردد، گفت: كیفیت كالا موضوعی مربوط به حاكمیت است كه خوشبختانه تولیدكنندگان ما در سالهای اخیر هم به كیفیت و هم به قیمت محصول توجه كردهاند بنابراین وقتی فرآیند تولید درست شود، خیلی از مشكلات از بین خواهد رفت.
وی با تاكید بر این كه ظرفیت های ایران در بخش های مختلف بالا است، گفت: بعد از انقلاب عمده صادرات ایران فرش و پسته بود اما كمكم كالاهای دانش بنیان هم سهم خود را در این بازار پیدا كرد. الان در آمارها این شاخص را در نظر میگیرند كه چند درصد از كالاهای صادرشده دانشبنیان هستند. حتی شركتهایی كه اسم و عنوانشان دانشبنیان نیست هم تلاش كردند تا در فرایند تولید محصول دانش روز را در نظر بگیرند.
جهانگیری بخش خصوصی كشور را قدرتمند توصیف كرد و گفت: ما با كشورهای آمریكای لاتین و آسیای شرقی توسعه و صنعت را شروع كردهایم اما آنها در صنعت و توسعه از ما جلو افتادهاند، آیا ضعف در بخش خصوصی بود یا ضعف در سیاستگذاریهای ما بود؟
وی ادامه داد: تمام بررسیهای انجام شده نشان داد كه بخش خصوصی ما توانمند است اما در سیاستگذاریهای علمی و نبود استمرار سیاستهای درست مشكل داشتهایم، چرا كه سیاستگذاری های خوب هم داشتیم اما با تغییر دولت یا تغییر یك مدیر آن سیاست های درست هم تغییر كرده است.
وی افزود: تغییر سیاست ها در ایران در حالی بوده كه در كشورهای شرق آسیا حتی دولت با انتخابات یا حتی با كودتا عوض شده اما سیاست هایش تغییر نكرده است؛ بنابراین ما باید به این سمت حركت كنیم كه با تغییر دولت ها یا مدیران سیاست های درست تغییر نكند.
معاون اول رییس جمهوری با بیان این كه ایران دارای نیروهای جوان و توانمندی است، گفت: ایران نیروی انسانی توانمندی دارد، بخش خصوصی خوبی هم دارد. سهم جوانان در این میان بالا است و محیط جغرافیایی منحصر به فردی هم وجود دارد بنابراین همه این موارد كمك میكند تا ما بتوانیم به سرعت پیش برویم.
همایش روز جهانی استاندارد امروز یكشنبه با حضور معاون اول رییس جمهوری، علی اكبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی، رییس سازمان استاندارد و جمعی از نمایندگان مجلس و تولیدكنندگان در سالن اجلاس سران برگزار شد.
در این آیین از 18 واحد تولیدی نمونه كشور با اهدای تندیس و لوح سپاس قدردانی شد.
سیام 1058*2025
تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۵
تهران- ایرنا- معاون اول رئیس جمهوری گفت: مشتریان جدیدی برای فروش نفت پیدا كردیم ضمن آنكه با شركای سنتی نیز برای یافتن راهكارهای نوین همكاری در حال مذاكره هستیم.