به گزارش ايرنا سال ها قبل يكي از دوستان مي گفت: وقتي به تازگي در بيمارستان استخدام شده بودم ذوق و شوق بسياري براي تماس گرفتن با تلفن هاي بيمارستان داشتم و در زمان بيكاري هر لحظه از متصدي مركز تلفن مي خواستم شماره هايي را برايم وصل كند، مثل الان نبود كه هر كسي موبايل در جيب خود داشته باشد، همه همكاران به خانواده هاي خود زنگ مي زدند، به برخي ادارات زنگ مي زدند؛ يك تلفن بود و يك بخش كه همه مي خواستند با آن صحبت كنند.
تلفن را بر مي داشتيم و شماره صفر را مي گرفتيم، آقاي مودب و با نزاكتي كه آقاي مومني نام داشت پاسخ مي داد و از او مي خواستيم شماره هاي مختلف را بگيرد و او نيز در كمال احترام شماره را وصل مي كرد.
چندبار كه از بيمارستان به خانه باز مي گشتم متوجه فردي نابينا شدم كه به تنهايي سوار ميني بوس بيمارستان مي شد، بعدها فهميدم كه ايشان همان آقاي مومني مسئول مخابرات بيمارستان است و آنقدر كار خود را خوب انجام مي داد كه هيچ كس متوجه محدوديت جسمي وي نمي شد.
آنجا بود كه فهميدم مي توان نابينايي را با وجود تمام محدوديت هايي كه براي افراد دارد پشت سر گذاشت و به آينده كمي متفاوتتر انديشيد.
نابينايي يا كوري وضعيتي است كه بيمار در آن حس بينايي ندارد و علت آن عوامل فيزيولوژيكي يا عوامل عصبي است، سازمان بهداشت جهاني حدس مي زند در حال حاضر ۳۵ ميليون نابينا در جهان زندگي مي كنند كه ۹۰ درصد آنان در كشورهاي در حال توسعه و بيشتر در آسيا و آفريقا و مناطق محروم و روستايي سكونت دارند.
بر اساس اين گزارش خطر نابينايي در بسياري از اين مناطق بيشتر از كشورهاي صنعتي توسعه يافته اروپا و آمريكا است.
عصا قرن هاست كه به عنوان وسيله كمكي براي نابينايان به كار مي رود، امروزه عصاي نابينايان به رنگ سفيد است و رنگ سفيد عصا نمادي براي نابينايان محسوب مي شود.
استفاده از اين رنگ عصا براي نابينايان، نخستين بار در سال 1921 در انگلستان متداول شد و اندكي بعد در 15 اكتبر (23 مهر) قانوني به نام قانون عصاي سفيد به تصويب رسيد و اين روز نيز به نام روز نابينايان نامگذاري شد.
**قانون عصاي سفيد
قانون عصاي سفيد با ارايه امكانات بيشتر، تصويري جديد از نابينايان در جامعه ترسيم مي كند و از افراد نابينا مي خواهد كه به منظور بهره گيري بهينه از منافع خود از تمام مراحل اين قانون مطلع باشند و آن را به تاييد دولت خود برسانند. هم اكنون بسياري از ملل جهان مفاد بيانيه عصاي سفيد را پذيرفته و به صورت قانون، تمام يا بخشي از آن را اجرا مي كنند.
به گزارش انجمن نابينايان جمهوري اسلامي ايران، اين قانون شامل ۷ ماده و ۹ تبصره است كه برخي از مواد مهم آن عبارتند از:
۱) دولت موظف است كه نابينايان و ديگر معلولان جسمي را تشويق كند تا درتمام امور اجتماعي و اقتصادي شركت كرده و در نتيجه به كار و اشتغال بپردازند.
۲) نابينايان و ديگر معلولان جسمي، حق استفاده آزادانه از خيابان ها و بزرگراه ها، پياده روها و ساير مكان هاي همگاني و نيز وسايل حمل و نقل، هتل و اماكن عمومي را دارند.
۳) رانندگاني كه با وسايل نقليه خود از خيابان مي گذرند، در صورت نزديك شدن به يك نابينا كه عصاي سفيد يا متاليك در دست دارد، يا سگ راهنما همراهش است، يا از بازوبند نابينايي استفاده مي كند، موظفند كه احتياط كنند تا صدمه اي به آن فرد وارد نشود.
۴) هر شخص يا سازماني كه بخواهد بطور غير مجاز در استفاده شخص نابينا و يا معلول از وسايل همگاني محدوديتي ايجاد كند، يا اينكه حقوق نابينايان و ديگر معلولان عاقل و بالغ را ناديده گيرد، مجرم شناخته مي شود.
۵) هر سال، مسئولان دولت بايد روز ۱۵ اكتبر را به منظور بزرگداشت عصاي سفيد به نحو شايسته اي ارج نهاده و با اهميت دادن به قانون عصاي سفيد از مردم بخواهند كه رفتار معقولانه اي با افراد معلول داشته باشند و با همكاري صميمانه قدم هاي موثري براي اين افراد بردارند.
۶) دولت موظف است كه افراد نابينا يا ديگر معلولان جسمي را در بخش هاي دولتي و شعب آن و همينطور مدارس دولتي با شرايط مساوي، مانند ديگر افراد اجتماع بپذيرد، مگر اينكه معلوليت خاص آنان مانع انجام كار در آن مراكز باشد.
۷) افراد نابينا و ديگر معلولان جسمي، همچون ديگر اعضاي اجتماع حق دارند در كشور خود بر اساس شرايط و مقررات قابل اجرا براي عموم، از خانه هاي مسكوني آماده براي كرايه ماهانه يا اجاره سالانه استفاده كنند.
۸) در اين بند كه تشريحي از بند سه است بيان شده: نابينايان و ديگر معلولان حق تام و برابر دارند كه از مكان ها، مزايا، تسهيلات و امتيازات وسايل حمل و نقل همگاني چون هواپيما، وسايل موتوري، قطار، اتوبوس، اتومبيل ،كشتي و ديگر وسايل نقليه و هتل، مسافرخانه، مكان هاي عمومي و مراكز تفريحي و مذهبي ديگر محل هايي كه عموم در آنجا جمع مي شوند، استفاده كنند.
۹) هر نابينا يا نيمه بينايي حق دارد در اماكني كه در قسمت ۸ آمده است، سگ راهنما را كه براي اين كار تعليم ديده است بدون الزام پرداخت وجه اضافي همراه خود داشته باشد.
عصاي سفيد نشاني است كه تمام محدوديت هاي نابينايان را در هم شكسته و خط بطلاني است بر تفكر محروميت نابينايان، نابينايان افرادي هستند كه همچون ساير مردم حق زندگي، انتخاب و لذت بردن دارند.
**ازدواج هاي فاميلي علت نابينايي در هزار و 800 خانواده سيستان و بلوچستاني
يكي از دلايل شايع نابينايي در سيستان و بلوچستان ازدواج هاي فاميلي و به دور از تفكر پيشگيرانه است.
مسئول انجمن نابينايان سيستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: هم اينك هزار و 800 خانواده در اين استان داراي فرزند نابينا و كم بينا هستند كه با بررسي و تحقيق از خانواده اين افراد علت اصلي آن ازدواج هاي فاميلي اعلام شده است.
محمدرضا دهنوي افزود: در اين استان خانواده هايي با 6، پنج و چهار نابينا به وفور يافت مي شود.
وي ادامه داد: نمي شود با تفكر محدوديت براي افراد نابينا اين افراد را از زندگي منع كرد، به اين منظور تا كنون در سيستان و بلوچستان با رعايت موارد ضروري پنج ازدواج بين افراد نابينا انجام شده و ششمين ازدواج نيز در شرف انجام است.
مسئول انجمن نابينايان استان گفت: براي اين افراد قبل از ازدواج آزمايش هاي ژنتيكي خاصي در نظر گرفته مي شود كه از يك سو دليل نابينايي آنان مشخص شده و از سوي ديگر احتمال نابينايي فرزند اين افراد مورد بررسي قرار مي گيرد.
وي تصريح كرد: هم اينك 37 نابينا دانش آموخته مقطع ليسانس در استان وجود دارند و نيز به بسياري از افراد نابينا و كم بينا آموزش هاي تخصصي رايانه و زبان انگليسي توسط سازمان فني و حرفه اي سيستان و بلوچستان ارائه شده است.
دهنوي اظهار داشت: همچنين چهار دانش آموخته مقطع كارشناسي ارشد، 21 دانش آموخته فوق ديپلم و 17 دانش آموخته مقطع ديپلم از افراد نابينا و كم بينا در استان وجود دارند.
وي افزود: كتابخانه سخت افزاري مخصوص نابينايان كه قبل از اين در كتابخانه عمومي آيت الله كفعمي زاهدان بود هم اينك به اداره بهزيستي سيستان و بلوچستان انتقال يافته و حدود هزار و 100 عنوان كتاب در آن موجود است.
مسئول انجمن نابينايان سيستان و بلوچستان خاطر نشان كرد: در انجمن نابينايان اين استان نيز بيش از هشت هزار ترابايت فايل صوتي آموزشي كتاب در تمام پايه ها و منابع موجود است، كه شامل 25 هزار عنوان و بيش از 40 هزار جلد كتاب صوتي مي شود و به صورت رايگان در اختيار افراد نابينا قرار مي گيرد.
وي ادامه داد: يكي از مشكلات افراد نابينا در ايران از جمله سيستان و بلوچستان مشكل اشتغال اين افراد است و با توجه به قانون به كارگيري سه درصد افراد معلول در استخدامي ها، جايي براي افراد نابينا باقي نمي ماند.
مسئول انجمن نابينايان سيستان و بلوچستان تصريح كرد: گرچه در بسياري از ادارات سيستان و بلوچستان افراد نابينا مشغول بكار هستند و به نحو احسنت از عهده كار خود بر مي آيند اما در آزمون استخدامي اخير آموزش و پرورش يكي از افراد نابينا را با وجود قبولي در آزمون رد كردند.
دهنوي ادامه داد: حدود 6 ماه قبل كارگاه توليد جاروهاي دستي توسط افراد نابينا و كم بينا راه اندازي شده كه سبب كارآفريني براي چهار نفر از اين افراد شده است.
وي با قدرداني از مسئولان شهرداري زاهدان به ويژه بخش ميوه و تره بار بيان كرد: شهرداري غرفه فروش رايگاني در دوشنبه و چهارشنبه بازار زاهدان به اين افراد اختصاص داده است.
عصاي سفيد با يادآوري محدوديت بينايي نشاندهنده سفيدي اميد در چشم هاي كم نور اما پر بصيرت افرادي است كه دري عميق از هستي و آفرينش دارند و توانسته اند با كار و تلاش بر اين محدوديت بزرگ فائق آيند.
7311 **6081
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۹
زاهدان - ايرنا - روز جهاني عصاي سفيد نمادي است براي نشان دادن برتري قدرت تفكر و انديشه بر محدوديت هاي بينايي و سياهي چشم كه توان عمل را از خيلي افراد گرفته است.