به گزارش ایرنا پرتاب دو ماهواره حسگر چین در ماه جاری میلادی نشان می دهد این كشور در زمینه بكارگیری و استفاده از تكنولوژی ماهواره در زندگی اجتماعی در میان كشورهای دنیا گام های بلندی برداشته است.
این ماهواره ها با راكت «لانگ مارچ 2 سی» پرتاب شدند راكت هایی كه برای 286 امین بار چین از آنها برای ماموریت های فضایی و پرتاب ماهواره استفاده كرد.
بررسی پیشرفت های فنی و تكنیكی چین و تصویب طرح های مربوط به پرتاب ماهواره ها و فضا پیماهای سرنشین دار در اجلاس ها و همایش های مختلف از دیرباز در دستور كار مسئولان و دانشمندان این كشور بوده است.
در سال 2017 میلادی بود كه اعلام شد چین هشت ماهواره برای امور موقعیت سنجی به فضا پرتاب می كند این هشت ماهواره بخشی از برنامه گسترش سامانه موقعیت سنجی ماهواره چین موسوم به «بایدو» است كه به رقیب بزرگی برای شركت ها و سامانه های غربی تبدیل شده است.
'یانگ یوانشی' از طراحان بزرگ این برنامه در یكی از نشست های كنگره به نمایندگان این كشور گفت تا سال 2020 میلادی 38 ماهواره در مجموع برای سامانه 'بایدو' پرتاب خواهد شد.
انتظار می رود 'بایدو' بتدریج جای 'جی پی اس' را كه سامانه معروف موقعیت سنجی است بگیرد.
با توجه به وسعت گرفتن این سامانه، از سال 2018 میلادی مناطق گسترده تری تحت پوشش این سامانه موقعیت سنجی چین قرار گرفته و شمار مشتركان نیز افزایش یافته است.
چین در حال حاضر بیش از 22 ماهواره موقعیت سنجی بایدو در فضا دارد و گفته است ماهواره های جدید اطلاعات قابل اطمینان تری به زمین مخابره خواهند كرد.
** پرتاب ماهواره از روی هواپیما
همزمان چین اعلام كرده است در حال كار بر روی راكت های حامل ماهواره است كه بتوان آنها را از روی هواپیما به فضا پرتاب كرد.
با این اوصاف چین یكی از كشورهای پیشرو در زمینه استفاده از ماهواره برای زندگی اجتماعی است در همین راستا آكادمی علوم فضایی چین در گزارشی خاطر نشان كرد كه می خواهد ماهواره هایی را با راكت های قابل پرتاب از روی هواپیما مورد استفاده قرار دهد كه مصارف هواشناسی و مقابله با بلایای طبیعی و اكتشاف منابع زمینی داشته باشند.
این كشور مصارف مختلفی را در برنامه كاركردی ماهواره در نظر گرفته است چین از جمله برای نخستین بار شبكه ای ایجاد كرده است كه بر اساس آن می توان از داده های ماهواره ای و لیزری برای شناسایی و نظارت بر آلودگی هوا استفاده كرد.
** تشخیص آلودگی هوا
آلودگی هوا بخصوص در پایان سال گذشته میلادی در حدود 24 شهر در اطراف چین از جمله پایتخت این كشور موجب شد تا دولت های محلی هشدار قرمز صادر كنند.
حالا در پكن به عنوان یكی از آلوده ترین شهرهای چین، شبكه ای ایجاد شده است كه توسط ماهواره ها و رادارهای لیزری كه روی سكوهای زمینی نصب شده اند بر آلودگی هوا در این شهر و مناطق اطراف نظارت می شود.
مناطق پیرامونی شهر پكن كه بیش از 20 میلیون نفر جمعیت دارد شامل استان 'خه بی' و شهر 'تیان جین' از جمله آلوده ترین نواحی كشور محسوب می شود.
این شبكه در شرایطی ایجاد می شود كه دستكم با شروع سال جاری میلادی مسئولان شهر پكن از سرمایه گذاری یك میلیارد و 500 میلیون دلاری برای كاهش آلودگی خبر داده اند.
شهر پكن زمستان های خشك و كم بارانی دارد و بندرت در آن برف می بارد و به همین سبب در این فصل، آلودگی بسیاری از مناطق این شهر و نواحی اطراف را در بر می گیرد.
شبكه ایجاد شده در واقع دارای سامانه های كنترل از راه دور است و با استفاده از ماهواره ها و سامانه های لیزری آن می توان آلودگی را در اطراف پایتخت ردیابی كرد.
روزنامه علوم و فنون چین می نویسد این كشور حالا دارای شبكه كنترل از راه دور و سامانه های نظارتی آب و هوایی است كه به بیشتر ماهواره های كشور مرتبط شده است.
چین برای نظارت بر آلودگی و رفع آن فعلا از شماری سنسورها استفاده می كند و در شهرهای مختلف نیز كامیون های اسپری زن در جاده ها به دنبال زدودن آلودگی هستند.
در واقع در شبكه مذكور ماهواره ها نقش اطلاع رسانی درباره آلودگی و غبار و دودهای سمی و آلودگی در فضا دارند و دستگاه های لیزری روی زمین میزان توزیع و پراكندگی آلودگی را تعیین می كنند.
** كنترل بلایای طبیعی
از اقدامات دیگر چین این است كه بتوان از ماهواره ها برای ارزیابی و شناخت بیشتر از بلایای طبیعی بهره گرفت و برای درمان آن نیز راهی یافت و از افزایش شمار قربانیان جلوگیری به عمل آورد.
در همین ارتباط گروهی از دانشمندان چینی و انگلیسی همكاری روی طرحی را آغاز كرده اند كه بر اساس آن با استفاده از ماهواره می تواند رانش های خطرناك زمین را ردیابی كرد.
این طرح بخصوص زمانی مورد توجه قرار گرفت كه تجزیه و تحلیل داده های ماهواره ای ثابت كرد در رانش اخیر زمین در چین تحركاتی از پیش رخ داده است.
در یكی از موارد رانش زمین در استان 'سی چوان' در جنوب غرب چین 10 كشته و 73 نفر ناپدید شدند این موارد باعث شده است تا استفاده از ماهواره برای این مورد نیز مد نظر قرار گیرد.
تیم تحقیقاتی چین در گزارش خود كه تارنمای یی سی منتشر كرده آورده است تحلیل داده ها ثابت می كند كه ماه ها قبل از این رانش زمین، در این منطقه جابجایی های رخ داده و احتمال رانش زمین وجود داشته است.
این تیم می افزاید كه بر اساس تصاویر ماهواره 10 مورد دیگر رانش زمین را از پیش شناسایی كرده و مراتب را به اطلاع مسئولان رسانده است.
كارشناسان چینی گفته اند كه البته نمی توانند زمان دقیق وقوع حادثه را اعلام كنند و این اتفاق خیلی ناگهانی می افتد اما قبل از آن شاید برای چندین ماه زمین در حال جابجایی بوده است.
در جریان زمین لرزه بسیار بزرگ و رانش های فراوان زمین در همین استان در سال 2008 میلادی بیش از 70 هزار نفر جان خود را از دست دادند.
آمار نشان می دهد كه بین سال های 2007 تا 2015 میلادی نزدیك به 20 هزار نفر براثر رانش زمین به دنبال بارش باران در اقصی نقاط جهان جان باخته اند.
** فناوری ارتباطات
چین بر روی یك شبكه ایستگاهی ماهواره هم كار كرده است و می گوید كه همه آزمایش های لازم را برای روی شبكه ایستگاهی ماهواره ای به پایان رسانده و این شبكه ماهواره ای تكمیل شده است.
شبكه ماهواره ای مذكور كه گروهی از ماهواره های كنترل از راه دور را در بر می گیرد یك سامانه ایستگاهی ماهواره ای زمینی محسوب می شود.
چین با ایجاد این شبكه نه تنها بخش های مختلف كشور از غرب و جنوب را تحت پوشش قرار داده بلكه بخش هایی از آسیا را نیز زیر چتر ماهواره ای قرار داده است.
بنا به گزارش تارنمای یی سی چین این شبكه ماهواره ای سراسر چین از جمله منطقه خودمختار سین كیانگ در شمال غرب و دریای جنوبی در مناطق جنوبی این كشور را در بر می گیرد.
گزارش حاكی است كه سامانه ماهواره ای زمینی كنترل از راه دور همچنین نزدیك به 70 درصد كل قاره آسیا را زیر پوشش قرار داده و كار ایجاد آن از سال 2007 میلادی شروع شده است.
چین در عرصه ماهواره و پرتاب های ماهواره و ایجاد شبكه های مذكور گام های بلندی برداشته است و مدتی قبل با پرتاب ماهواره 'شی جیان' چین به فضا عصر جدیدی از پرتاب های ماهواره ای مخابراتی برای این كشور آغاز شد.
این ماهواره مخابراتی با یك فروند راكت 'لانگ مارچ 3 بی' از مركز ماهواره ای 'شی چانگ' در استان 'سی چوان' در جنوب غرب چین پرتاب شد.
آكادمی فناوری فضایی چین كه ماهواره را ساخته آن را یك ماهواره چهار و نیم تنی توصیف كرده است كه عمر 15 ساله دارد و در ارتفاع 36 هزار كیلومتری از زمین قرار گرفته است.
این ماهواره با سامانه های پیشرفته ای كه دارد می تواند 20 گیكابایت اطلاعات را در هر ثانیه به زمین منتقل كند و قوی ترین و پر سرعت ترین ماهواره ای می باشد كه چین تاكنون ساخته و پرتاب كرده است.
این آكادمی تاكنون برای هفت كشور ماهواره های مخابراتی ساخته است كه از جمله می توان به لائوس؛ پاكستان و ونزویلا اشاره كرد و بزودی 10 ماهواره دیگر را نیز به كشورهای دیگر صادر خواهد كرد.
با این وصف گزارش نشان می دهد كه چین هنوز از لحاظ ظرفیت و انتقال داده ها و فناوری ساخت ماهواره های مخابراتی عقب تر از كشورهای اروپا و آمریكا قرار دارد.
آساق**231**1904**
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۷
پكن- ایرنا- چین از جمله كشورهایی است كه ضمن استفاده تخصصی از ماهواره ها، از این تكنولوژی در مسایل اجتماعی نیز به خوبی استفاده كرده است به طوری كه هم اكنون این كشور از ماهواره در مسایلی مانند ترافیك، تنظیم و كنترل آلودگی هوا، اكتشاف معادن و شناسایی بلایای طبیعی استفاده می كند.