ساوه - ايرنا - اينجا سراي دشت اميد است، مامني كه چراغش از حضور پرمهر روشندلان نور مي گيرد و ناگفته ها و دردهايي دارد كه ترميم آن گوش شنوا و چشم بينا مي خواهد.

به گزارش ايرنا، اينجا محلي براي حضور كساني است كه از نعمت ديده محروم هستند اما، با اتكا به توانمندي هاي ديگر افتخارآفريني مي كنند و هركدامشان براي حك كردن ردپاي خود بر زندگي كوهي از اراده و توان هستند و در مواجهه با موانع و مشكلات مي توان به آنان مقام قهرمان زندگي را داد.
روز عصاي سفيد مصادف با 15 اكتير (23 مهر ماه) بهانه اي شد كه درددل روشندلان ساوجي مطرح شود، مطالباتي كه بسياري از آنان را تنها با اجراي صحيح قوانين و حمايت موثر مي توان پاسخ داد.
نابينايي معلوليتي است كه فرد قدرت ديد خود را به صورت نسبي و يا مطلق از دست داده است و مي تواند به دليل عوامل ژنتيكي، عصبي، حوادث طبيعي و يا ابتلا به بيماري ها ايجاد شود.
پاي صحبت روشندلان كه مي نشيني اغلب آنان خواسته زيادي را ندارند و مي خواهند كه جامعه حضور آنان را بدون نگاه هاي افراطي و احساسات كور بپذيرد و آنچه كه در قانون براي نابينايان مصوب شده در حوزه اصلاح معماري شهري، رفاه، اشتغال و مهارت ورزي جامه عمل بپوشد.
مدير انجمن نابينايان دشت اميد ساوه اظهار داشت: اين انجمن با هدف ساماندهي امور نابينايان در سال 85 تاسيس شده و اكنون 100 روشندل از ساوه و زرنديه در آن عضويت دارند.
«مجيد مبارك» افزود: اين انجمن مي كوشد با برگزاري اردوهاي سياحتي، زيارتي و تفريحي، آموزش تئاتر، شطرنج، آموزش خط بريل، سواد آموزي و تشكيل گروه هاي سرود حس اعتماد به نفس و اميدواري به زندگي را در ميان نابينايان و كم بينايان برانگيزد و آنان را براي عبور از ميان بحران ها و مشكلات ياري دهد.
اين كارشناس روانشناسي گفت: به صورت مادرزادي نابينا بوده ام و خواهر و برادرم نيز از اين معلوليت رنج مي برند اما هرگز تسليم سرنوشت و محدوديت نخواهيم شد چرا كه هر كس فقط يك بار فرصت زندگي در اين دنيا را دارد و اگر براي من و ساير روشندلان فرصت ديدن وجود ندارد ده ها توانمندي ديگر هست كه بايد در مدت حيات آن ها را بشناسيم و رشد دهيم.
مدير انجمن نابينايان دشت اميد ساوه عنوان كرد: اگرچه بضاعت اين انجمن در بسياري از خدمات اندك است اما محلي است كه روشندلان با حضور در آن خود را مي يابند و داشته هاي وجوديشان را باور كرده و رشد مي دهند.
مبارك بيان كرد: اعضاي اين انجمن در رشته هاي مختلف قرآني، هنري و ورزشي مقامات مختلف كشوري و منطقه اي كسب كرده اند و شماري از روشندلان نيز در حوزه فرهنگي و يا كسب دانش و تحصيل افتخار آفرين بوده اند و اين پيامي است كه مسئولان بايد شنواي آن باشند و بندانند كه اگر فرصت سازي كنند هر قشري مي تواند زمينه هاي رشد و اثر بخشي خود را نمايان كند.
به گفته اين روشندل،‌ در سال 1390 با همكاري نهاد كتابخانه ها بخش ويژه اي براي نابينايان در فضاي كتابخانه سلمان ساوجي راه اندازي شده كه با استقبال اعضاي اين انجمن و نابينايان همراه شده است و بايد حقوق مسلم روشندلان در عرصه هاي ديگر نيز ادا شود.
مبارك عنوان كرد: استيجاري بودن ساختمان انجمن نابينايان ساوه مشكلاتي را در پي دارد و روشندلان انتظار دارند در سايه حمايت مسئولان كانون دشت اميد كه تنها محفل گرم و خانه اميدشان است مالكيت شود و اقدامات مهارتي و مشاوره ها و ساير خدمات با آرامش و ثبات ارايه شوند.
مدير انجمن نابينايان ساوه گفت: محور اصلي فعاليت ها در اين مركز خارج كردن روشندلان از انزواي اجتماعي و سوق دادن آنان به سمت يك زندگي پويا است چرا كه نگاه ترحم آميز و كم باور جامعه به اين قشر آسيب زننده است و براي تعديل آن بايد فرد روشندل براي زندگي مستقل و رويارويي با مشكلات آماده و خودپروده شود.
مبارك افزود: برخي تصورات نادرست بال هاي رشد معلولان از جمله نابينايان را زخمي كرده و يا مي شكنند و مانع از استقلال فردي و اجتماعي آنان مي‌شوند و تمام تلاش انجمن دشت اميد آن است كه اراده روشندلان را رشد داده و دايره آسيب پذيري آنان را كاهش دهد.
وي گفت: تمام هزينه‌هاي اين تشكل از جانب خيران پرداخت مي شود و اداره بهزيستي حمايتي از اين انجمن و اعضاي آن نمي‌كند.
مبارك گفت: از مسئولان تقاضا مي شود كه به قانون جامع حمايت از معلولان بها دهند و از شهردار و شوراي شهر نيز اين انتظار مي رود كه به منشور حقوق شهروندي عمل كرده و مناسب سازي محيطي را جدي بگيرند.
«ليلا سعيدي فر» يكي از نابينايان ساوجي كه كارشناس حقوق و داراي مقام سوم كشوري در رشته شنا است، گفت: تصور سربار بودن در خانواده و جامعه آزارم مي دهد و همه تلاشم بر اين است كه با وجود تمامي سختي ها ساز خود را در زندگي بنوازم و آنچه به عنوان توانمندي دارم بروز دهم.
وي افزود: انجمن در پيشرفت و انگيزش من اثربخش بوده و در عرصه موسيقي نيز وارد شده ام و سه نوع ساز مي نوازم و اعتقاد دارم كه هر فرد فارغ از محدوديت هايش با تلاش مي تواند به هر خواسته اي كه دارد برسد.
سعيدي فر ادامه داد: در اين راه سختي هاي زيادي را متحمل شدم اما مي دانم كه هر پيروزي حاصل راهي پرخطر و سختي است و از خداوند ممنونم كه با محدوديتم توانسته ام خود را بشناسم و گام هاي محكم در مسير زندگيم داشته باشم كه حاصل درك عميق مفهوم زندگي، دانستن قدر فرصت ها و تكيه بر هدفمندي و تلاش مضاعف است.
ليلا سعيدي فر هم گفت: با اينكه اداره بهزيستي خانواده دوم معلولان محسوب مي شود و بايد مشكلات آنان را حل كند اما، واقعيت آن است كه نابينايان اميد چنداني به حل مشكلاتشان از سوي اين ارگان ندارند.
وي اضافه كرد: در زمينه امكانات كمك بينايي و آموزشي از قبيل لوح و قلم، عصاي سفيد و كاغذ بريل. اداره بهزيستي امكاناتي را كه استان در اختيار اداره بهزيستي ساوه براي توزيع ميان نابينايان مي‌گذارد اما اين اقلام را در انبار انباشته كرده و توزيع سازماندهي شده اي در اين خصوص وجود ندارد.
رئيس اداره بهزيستي شهرستان ساوه در مورد اهميت مشاوره و آزمايش هاي ژنتيكي قبل از ازدواج براي كاستن از درصد تولد فرزندان نابينا يا كم بينا گفت: نابينايي با علل ژنتيكي قابل پيشگيري است.
«فاطمه آرزومند» افزود: اداره بهزيستي به زوج هايي كه مشكل ژنتيكي در خانواده دارند، فارغ از اينكه در خانواده شان فرزنداني معلول داشته باشند،‌ كمك هايي در زمينه تامين هزينه آزمايش هايشان پرداخت مي كند.
وي گفت: حدود سه هزار و 500 معلول در سطح شهرستان ساوه تحت پوشش بهزيستي هستند كه 250 نفر آنان نابيناو كم بينا مي باشند.
آرزومند در خصوص خدمات اين اداره به نابينايان،‌ اظهار داشت: وسايل كمك بينايي از قبيل عصاي سفيد، كاغذ بريل و لوح و قلم در قالب كمك هاي نقدي و غير نقدي توسط اداره بهزيستي كل استان در اختيار بهزيستي ساوه قرار مي گيرد و به انجمن نابينايان شهرستان تحويل مي شود.
به گفته اين مسئول در نيمه نخست امسال بابت اين اقلام بودجه اي از استان پرداخت نشده و كمك به انجمن نابينايان دشت اميد از محل وسايلي است كه سال گذشته تهيه شده بود.
«اكرم بي جفا» نابيناي عضو انجمن دشت اميد و بازرس اين مجموعه نيز گفت: با اينكه دريافت حقوق مستمري حق مسلم هر فرد معلول است اما در مراجعه اي كه به بهزيستي ‌ اعلام شد كه ظرفيت تكميل است و بايد منتظر بمانيم.
وي كه بازيگر تئاتر است و عناويني را در هنر استان و منطقه كسب كرده است،‌ افزود‌: روشندلان تنها مي خواهند كه به آنان اعتماد شود و حقوقشان از سوي مسئولان و مردم رعايت شود و نياز است كه جامعه در نگاه به قشر معلول ديده هايش را بشويد.
«محسن ابوالقاسمي» عضو هيات مديره انجمن نابينايان دشت اميد ساوه نيز گفت: فضاي ادارات ساوه براي رفت و آمد معلولان به ويژه نابينايان مناسب سازي نشده است.
وي به كارگيري نشدن نابينايان در اداره بهزيستي را از ديگر مشكلات روشندلان برشمرد و گفت: با وجود اينكه معلولان بهزيستي را مرجع حمايتي مي دانند اما اكنون هيچ نابينايي در اين نهادبه مار اشتغال ندارد.
اين روشندل افزود: از نابينايان در طراحي محيط و مبلمان شهري، نظر گرفته نمي شود و اگر اقدامي هم در سطح شهر از جمله خط كشي ويژه روي سنگ فرش هاي پياده روها صورت گرفته تنها جنبه نمادين دارد و انتهاي اين خطوط به جوي آب، باغچه و تير چراغ برق ختم مي شود.
ابوالقاسمي گفت: ايستگاه و خطوط اتوبوس واحد شهري ساوه امكانات لازم از جمله سيستم اعلام براي استفاده نابينايان را ندارند و رانندگان نيز همكاري لازم را براي راهنمايي و اعلام ايستگاه ندارند.
وي افزود: فضاهاي عمومي از جمله بوستان ها، فروشگاه ها، آموزشگاه ها، باشگاه هاي ورزشي، رستوران ها و محل عبور عابران به بانك ها براي نابينايان مناسب سازي نشده و از امكاناتي مانند اتيكت، فلش و منوهاي بريل براي راهنمايي نابينايان در اين مكان ها استفاده نمي شود.
ابوالقاسمي گفت: فرهنگ برخورد با معلولان از كودكي در مدارس به افراد آموزش داده نمي شود و برخي رفتارهاي آزاردهنده از مردم سرمي زند كه معلولان و به ويژه روشندلان را رنج مي دهد.
دستيابي به فرصت هاي برابر براي همه اقشار جامعه از مولفه هاي توسعه پايدار است و اميد مي رود كه در راهبردهاي كوتاه و بلند مدت استاني و شهرستان ساوه برنامه هاي هدفمند و موثري در تقويت زيرساخت هاي شهري و رفاه معلولان به ويژه روشندلان پيش بيني و اجرا شود.
شهرستان ساوه با 285 هزار نفر جمعيت دومين كانون جمعيتي استان مركزي به حساب مي آيد.
گزارش از سميرا عارفي مجد
9921/6539/6013/