تهران- ايرنا- در روزهايي كه انتشار نشريه كاغذي شجاعت زيادي مي‌طلبد و هزينه‌هاي كاغذ و چاپ ريسك كار فرهنگي را بالا مي‌برد، تحريريه مجله اينترنتي سفيد تصميم گرفته فصلنامه كاغذي منتشر و عرضه كند.

به گزارش روز سه‌شنبه گروه فرهنگي ايرنا، نخستين شماره فصلنامه «سفيد» با محوريت ادبيات داستاني منتشر شد، اين مجله در شماره نخست خود به موضوع «هيولاشهر» پرداخته است. به اين بهانه با «محمدرضا ايدرم» سردبير اين مجله-كتاب، گفت‌وگو كرده‌ايم.
محمدرضا ايدرم متولد 1368، نويسنده و ويراستار و موسس مجله‌ اينترنتي «سفيد» و سردبير نسخه كاغذي مجله است. وي كه مولف رمان‌هاي «رِزُنانس» و «ماورا» در حيطه‌ ادبيات گمانه‌زن و از برگزيدگان دومين ‌دوره‌ جايزه‌ داستان‌نويسي «بهرام صادقي» است، خود از برگزاركنندگان جايزه «ميرزاده‌ عشقي» با موضوع مقاله‌نويسي در حوزه‌ ديجيتال محسوب مي‌شود.
او همچنين از حاميان و موسسان جايزه‌ «نوفه» به عنوان اولين جايزه‌ رمان گمانه‌زن فارسي است.
- ايرنا : با توجه به اين كه چند سالي است نشريه به شكل اينترنتي رويكرد ادبي-هنري خاص خود را پيش مي‌برد، چه دليلي براي انتشار نشريه كاغذي وجود داشت؟
- ايدرم : سايت نشريه سفيد از دي ماه 1392 افتتاح شد اما چند دليل براي چاپ كاغذي آن داشتيم؛ بخشي از مطالبي كه نوشته مي‌شدند و محتوايي كه به دنبال آن بوديم، اينترنت فضاي مناسبي براي عرضه بخشي از مطالب و محتواي توليدي به مخاطب نداشت. فارغ از توصيه دوستان كه زمان فعلي را براي انتشار مجله يا كتاب مناسب نمي‌دانستند، به نظرمان رسيد اين مجله مي‌تواند مخاطب خود را در اين قالب جديد پيدا كند.
ذات محتوايي، نيازمند آرامش است چون آرامشي كه در كاغذ هست در وب وجود ندارد، مجله راحت‌تر مي‌شود ورق زد، در وب مطالب با سرعت خوانده مي‌شود، مي‌خواستيم تركيبي از هر دو را داشته باشيم اين‌گونه شد كه سايت را با يك مجله كتاب تركيب كرديم.
- ايرنا : پس هدف اين بوده كه مطالبي كه نياز هست ماندگارتر باشد و بهتر ديده شود را منتشر كنيد؟
- ايدرم : بله دقيقا، مطالبي كه به تامل بيشتري نياز دارد موقع خوانده شدن، آن‌ها را به سمت كاغذ و فرمت عادي كتاب خواندن و مجله خواندن ببريم.
- ايرنا : با اين حساب رويكرد كلي در مجله با سايت سفيد متفاوت نيست!
- ايدرم : رويكرد كلي تفاوتي ندارد، بعضا تفاوت‌هايي وجود دارد، فرمت نشريه ما، زياد نيست، در واقع مجله سفيد، با مجوز كتاب منتشر شده است اما از لحاظ فرمي به مجله شباهت دارد، براي همين ما بخش خبر نداريم، حتي بحث‌هاي ماهانه را نمي‌توانيم پوشش بدهيم و اين‌ها را واگذار مي‌كنيم به خود سايت ولي به طور خاص يك خبر يا يك اتفاق را به سبكي كه در نشريات مرسوم است، نمي‌توانيم ارائه كنيم. ما خودمان را مجله كتاب مي‌دانيم، اين اتفاقي است كه باعث مي‌شود، بين سايت و مجله تفاوت ايجاد شود.
- ايرنا : مجله سفيد با تعريف شما، بيشتر يك مرجع ادبي است تا يك مجله ادبي؟
- ايدرم : البته واژه مرجع بار سنگيني روي دوش كساني كه در اين مجله كار مي‌كنند مي‌گذارد اما تا حدودي با شما موافقم، چون سفيد در ادامه يك مجموعه فعاليت‌هاست، ما سفيد را اولين مجله گمانه‌زن ايران مي‌دانيم، درباره ادبيات گمانه‌زن، ادبيات علمي-تخيلي، ادبيات وحشت بعضا، ادبيات فانتزي و به طور كلي مطالبي كه به مسائل روزمره مربوط و محدود نمي‌شود، سفيد اگر داستاني كار مي‌كند از اين نظر با داستان‌ها و مجلات داستاني ديگر متفاوت است چون بيشتر نگاهش به سمت ادبيات گمانه‌زن و گمانه زدن است.
- ايرنا : اگر بخواهيد اين گمانه زدن را جدا از فضاي تخيل و وحشت تعريف كنيد، چه توصيفي داريد؟
- ايدرم : اگر روي واژه گمانه تمركز كنيم، واژه گمانه از مطالعات زمين‌شناسي و مطالعات معدن مي‌آيد، در واقع كارشناسان و مهندسان، چاه‌هاي گمانه‌اي حفر مي‌كنند تا بفهمند لايه‌هاي زمين از چه چيزهايي تشكيل شده است، چه منابع معدني آنجا وجود دارد يا در واقع چه چيزهايي يا خطراتي وجود دارد، اين واژه گمانه‌زن و ادبيات گمانه‌زن و به طور كلي گمانه زدن، متمركز بر چنين فعاليتي در ادبيات و حوزه‌هاي ديگر است. در واقع شماره اول سفيد با موضوع هيولاشهر منتشر شده، در واقع يك گمانه‌زدن، اطراف موضوع شهر در نظر بگيريم، جنبه هيولايي شهر را ببينيم. فرض كنيم اگر هزاران سال بگذرد، موجودات ديگري به جاي ما به اين شهرها بيايند، به تهران، نيويورك و...، آنها در اين شهر چه خواهند ديد؟!
درباره چيزهايي صحبت مي‌كنيم كه در شهر هست كه ما هر روزه نمي‌بينيم، اين نگاه را در شماره يك مجله داريم.
براي گام اول، موضوع كنجكاوي برانگيزي است و اميدواريم كه با كمك خوانندگان و نظر منتقدان، اين مجموعه بتواند خودش را بهتر منعكس كند و در موضوع خودش ديده شود. ما به زودي مراسمي براي معرفي و رونمايي اين مجله براي مخاطبان خواهيم داشت.
فصلنامه «سفيد» با صاحب امتيازي «انتشارات پيدايش»، مدير مسئولي مريم طائب و سردبيري محمدرضا ايدرم در 132 صفحه، با قيمت 20 هزار تومان منتشر شده است، همچنين ضميمه نخستين شماره سفيد، لوح‌فشرده‌اي با عنوان «موسيقي براي شهرها»ست كه شامل منتخبي از موسيقي‌هاي امنيت‌شهر به انتخاب تحريريه نشريه است.
فراهنگ**م.ز** 1055