دكتر قدیر رجب زاده روز پنجشنبه به مناسبت هفته غذا و روز جهانی غذا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: جامعه به سمت مصرف آن دسته از مواد غذایی حركت كرده كه انرژی و پروتئین مورد نیاز بدن را حتی بیش از نیاز تامین می كند اما به لحاظ تامین ریزمغذی های مورد نیاز بدن ارزش غذایی بسیار كمتری دارد.
وی ادامه داد: از جمله این دسته از مواد غذایی می توان به فست فودها و مواد قندی اشاره كرد كه سهم قابل ملاحظه ای در سبد غذایی امروز خانوارها پیدا كرده اند، به همین علت نزدیك به 50 درصد ایرانیان اضافه وزن دارند بنابراین منشا گرسنگی پنهان را می توان سبد غذایی نامناسب خانوار بیان كرد.
رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: سلول های بدن برای رشد، اعمال حیاتی و ترمیم بافت ها نیاز به مواد مغذی دارند كه شامل درشت مغذی ها همچون كربوهیدرات، چربی، پروتئین و ریزمغذی هایی همچون انواع ویتامینها و املاح معدنی است.
وی افزود: نیاز به این مواد مغذی در افراد مختلف با توجه به سن، جنس و هیكل افراد متفاوت است اما شرایط اقلیمی و برخی عادات غذایی ممكن است گروهی از جمعیت منطقه ای را مبتلا به كمبود مواد مغذی و عوارض ناشی از آن كند.
دكتر رجب زاده ادامه داد: نتیجه این سوء تغذیه افزایش مرگ و میر، ابتلا به بیماری ها به دلیل ضعف دستگاه ایمنی بدن، ناتوانی جسمی، كاهش بهره هوشی و كاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی، تغییرات رفتاری به صورت بیحوصلگی، بی تفاوتی و انزوا طلبی است كه حتی روند توسعه كشورها را به خطر می اندازد.
وی گفت: سرانه مصرف شیر در ایران سالانه حدود 70 لیتر و در حالی كه این میزان در كشورهای توسعه یافته بین 300 تا 350 لیتر است همچنین سرانه مصرف ماهی و آبزیان در ایران سالانه كمتر از هشت كیلوگرم بوده اما در كشورهای توسعه یافته و اروپایی این رقم بیش از 22 كیلوگرم در سال است.
رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی افزود: به طور كلی بررسی وضعیت مصرف ریزمغذی ها در ایران نشان می دهد تقریبا تمام دهك های درآمدی جامعه از كمبود كلسیم رنج می برند كه دلیل عمده آن كم مصرفی شیر و لبنیات در مقایسه با استانداردها است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر تنها سه دهك بالای جامعه به اندازه كافی و استاندارد آهن جذب می كنند، در دهكهای اول تا پنجم جامعه غیر از كمبود آهن و كلسیم، كمبود ویتامین های A و B2 نیز قابل ملاحظه است.
دكتر رجب زاده گفت: این در حالی است كه بخش عمده ای از افراد انرژی و پروتئین لازم روزانه را جذب می كنند و حتی جذب این مواد در بخش قابل ملاحظه ای از جامعه بیشتر از نیاز بدن است.
وی افزود: بر اساس گزارش منتشره وزارت بهداشت، خراسان رضوی نیز به لحاظ فقر ریزمغذی ها در جامعه شرایط مشابهی با كشور دارد. 72.7 درصد از مردم این استان با كمبود و یا كمبود حاشیه ای ویتامین D مواجه اند و 19.1 درصد از كودكان 15 تا 23 ماهه و 11.4 درصد از نوجوانان خراسانی از كمبود روی رنج می برند.
رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی ادامه داد: بدون شك عدم مقابله با پدیده گرسنگی پنهان در جامعه كه بخش قابل ملاحظه آن به عادات غذایی نادرست در جامعه باز می گردد عواقب غیرقابل جبرانی می تواند داشته باشد، از جمله این پیامدها می توان به ضعف دستگاه ایمنی بدن، ناتوانی جسمی، كاهش بهره هوشی و كاهش قدرت یادگیری تغییرات رفتاری و بی حوصلگی اشاره كرد.
وی گفت: بدون شك با افزایش مصرف لبنیات، میوه و سبزی كه منابع غنی بسیاری از ریز مغذی ها هستند بخش قابل توجهی از كمبود ریز مغذی ها در جامعه جبران خواهد شد.
22 تا 28 مهر هفته غذا نامگذاری شده و 16 اكتبر مصادف با 24 مهر روز جهانی غذا است.
7496
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۶
مشهد - ایرنا - رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: اصلی ترین دلیل گرسنگی پنهان در بین مردم، فرهنگ عادات غذایی نامناسب و طراحی سبدغذایی متفاوت با نیازهای بدن است.