به گزارش ایرنا، این هفته نامه انگلیسی می نویسد:
'مایك پمپئو' وزیر خارجه آمریكا روز سه شنبه در ریاض با بن سلمان دیدار و با او خوش و بش كرد. این دو راجع به موضوعات مختلف فیمابین از جمله تاخیر در تحویل دادن چند فروند جت به عربستان گفت و گو كردند؛ اما به ماجرای ناپدید شدن ' جمال خاشقچی' روزنامه نگار عربستانی هیچ اشاره ای نكردند.
تنها اشاره پمپئو در مورد موضوع خاشقچی ؛ تشكر از سعودی ها بابت ادعایشان برای انجام تحقیقات در این زمینه بود.
اصل موضوع این است كه هر دو دولت آمریكا و عربستان می خواهند كه به این موضوع اصلا پرداخته نشود.
رئیس پمپئو یعنی 'دونالد ترامپ' بارها این موضوع را پیش كشیده است كه هم پادشاه و هم ولیعهد عربستان هردو این مسئله را انكار كرده اند. ترامپ می گوید: ' تا زمانی كه جرمی ثابت نشده باشد؛ مظنون بی گناه است'.
و اما اگر آنقدر مدرك جرم علیه سعودی ها كشف شود كه گناهكار بودن حكام سعودی ثابت شود؛ آنگاه شاید این حاكمان از سر استیصال مجبور شوند به گناه خود اعتراف كنند اما این اعتراف فقط در سطح یك ادعا خواهد بود دال براین كه؛ یك آدم ربایی صورت گرفته است، اما بدجور.
اگر آنها به گناه خود اعتراف كنند ؛ آنگاه باید توضیح بدهند كه چرا مردی كه با یك هواپیمای خصوصی عازم استانبول شده؛ یك متخصص پزشكی قانونی بوده است. هیچگاه یك متخصص پزشكی قانونی برای استرداد یك فرد به كشوری اعزام نمی شود ؛ بلكه به وجود یك چنین شخصی فقط وقتی نیاز هست كه لازم باشد جسدی قطعه قطعه شود.
شاید برای آنكه از بن سلمان رفع اتهام شود، گناه را به گردن یك افسر 'رذل' بیاندازند. این یك نوع حقه بازی است. شاهزاده محمد بیشتر از هر حاكم دیگر سابق عربستان قدرت در دستانش بوده است. سرویس امنیتی عربستان كاملا در ید اختیار اوست.
به هر حال، عربستان حتی اگر هم از این حادثه سر سلامت به در برد؛ با این وجود؛ لطمه جبران ناپذیری به حسن اعتبارش وارد آمده است.
در آمریكا؛ هردو جناح كنگره اعم از دمكراتها و جمهوریخواهان بشدت از دست عربستان عصبانی اند.
'لیندسی گراهام' سناتور جمهوریخواه و از متحدان ترامپ كه از گذشته دور همیشه رابطه ای حسنه با پادشاهی سعودی داشته است؛ آنقدر از دست عربستان خشمگین است كه ولیعهد آن را ' یك توپ تخریبگر' خوانده و گفته است:' او باید برود. من؛ این جهنم عربستان سعودی را تحریم خواهم كرد'.
قانونگذاران آمریكا وارد عمل شده اند و طرحی را برای تحریم همه افرادی كه در قتل خاشقچی دخیل بوده اند آماده كرده اند.
آمریكای ترامپ؛ اصولا میل شدیدی به كار كردن با دیكتاتورهای بیرحم دارد اما مستبدان و خودكامگان هیچگاه قابل اعتماد نیستند.
شاهزاده محمد سابقه تاریكی در رفتارهای شتابزده و نابخردانه دارد. محاصره قطر، ربودن نخست وزیر لبنان؛ جنگ یمن كه اینك به یك باتلاق مرگ تبدیل شده است؛ همه و همه تجربیات شوم این حاكم بالفعل سعودی هستند. حالا ناپدید شدن خاشقچی در كانون توجه حكمرانی ظالمانه بن سلمان قرار گرفته است.
بسیاری در واشنگتن معتقدند كه امروز به یمن انقلابی كه در آمریكا در زمینه تولید نفت از طریق شكافت سنگ رخ داده است؛ عربستان دیگر بزرگ ترین تولید كننده نفت جهان نیست و آمریكا احتیاجی به این پادشاهی ندارد، پس نباید او را همچون یك بچه ناز و نوازش كرد.
شاهزاده محمد قول داده است كه كشور عربستان را متحول می كند، اما هیچگاه قول نداده است كه از این پادشاهی یك لیبرال دمكراسی می سازد. منطق او مبتنی بر یك معامله است: حاكمیت مرا قبول كنید؛ من هم در عوض، آزادیهای اجتماعی و یك اقتصاد مدرن به شما می دهم.
اما اگر این شاهزاده از عربستان یك كشور 'نفرت انگیز' بسازد؛ مطمئنا به آرمانش نرسیده است.
به دنبال مطرح شدن ماجرای خاشقچی؛ شركتهای بزرگ متعددی از شركت در كنفرانس بزرگ جهانی سرمایه گذاری كه قرار است در تاریخ 23 اكتبر / اول آبان/ در ریاض برگزار شود انصراف داده اند. حتی درون خاندان سلطنتی؛ بسیاری از اعضاء خاندان می گویند كه بن سلمان تیشه به ریشه كل رژیم زده است و آن را در معرض ریشه كن شدن قرار داده است.
تنها راه جبران این وضعیت این است كه پادشاه؛ ولیعهد را خلع كند. پادشاه تا به حال دو بار این كار را انجام داده است. اما ملك سلمان 82 ساله است و بیمار. گفته می شود كه وضعیت جسمانی او رو به بهبود نخواهد رفت. در نتیجه زمام امور همه چیز بدست ولیعهد خواهد افتاد . حتی گزارش می رسد كه بن سلمان مادرش را هم در حبس خانگی نگهداشته است تا به همسرش در مورد او توصیه نكند.
بسیاری می گویند امكان دارد شورای خانوادگی خاندان آل سعود جلسه ای فوری ترتیب بدهد و پادشاه جدیدی را انتخاب كند. بسیاری از جوانان این خاندان بیشتر ایام در خارج از كشور بسر می برند.
شكی نیست كه شاهزاده 'محمد بن سلمان'؛ ابتكارات خوبی از خود نشان داده است. او دستگاه صاحب قدرت و نفوذ روحانیت حاكم را از بدنه حاكمیت خارج كرده است و آن را از قدرت انداخته است. گارد ملی و سایر مراكز قدرت را هم از قدرت خلع كرده است. اما در مورد خودش، بعید به نظر می رسد كه بتوان او را از اریكه قدرت به زیر كشید.
بن سلمان در یك مصاحبه گفته است:' من ترسم از آن است كه روزی بمیرم و نتوانم آن اصلاحات بزرگی كه برای اعتلا و مدرن ساختن كشور در سر دارم را به انجام برسانم'.
اما، مردی كه مدعی بود می خواهد 'عربستانی جدید' خلق كند، شاید او نیز همچون بسیاری از خودكامگان عرب سلف خود، سرنوشت خودش را برای كشورش رقم بزند.
اروپام**1591**1049
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۳
تهران - ایرنا -هفته نامه انگلیسی اكونومیست روز چهارشنبه در تحلیلی نوشت: 'محمد بن سلمان' ولیعهد سعودی مردی كه مدعی بود می خواهد 'عربستانی جدیدی' خلق كند، همچون بسیاری از خودكامگان عرب قبل از خود، همان سرنوشت خود را برای كشورش رقم خواهد زد.