تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۷ - ۱۷:۰۹

تهران- ایرنا- گفت: رئیس دانشكده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشكی تهران گفت: در حالی كه فسفر موجود در نوشابه، جذب كلسیم مواد غذایی را با مشكل روبرو می كند، شیر و لبنیات بهترین منابع حاوی كلسیم محسوب می شوند.

به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، محمدجواد حسین زاده روز شنبه با اشاره به فرا رسیدن روز جهانی پوكی استخوان، افزود: نمونه های مختلف شیر برای مصرف افراد مختلف در بازار وجود دارد، اما افرادی كه به واسطه مشكلات گوارشی نمی توانند شیر را به میزان كافی مصرف كنند می توانند از منابع گیاهی استفاده كنند.
وی افزود: منابع گیاهی به اندازه شیر و لبنیات، حاوی كلسیم نیستند و توصیه می شود افراد، حداقل 3 واحد شیر و لبنیات را در روز مصرف كنند كه می تواند شامل یك لیوان شیر، یك ظرف ماست و حدود 30 گرم پنیر باشد تا نیازهای كلسیمی افراد، برطرف شود.
حسین زاده تاكید كرد: در گروه های پر خطر و افرادی كه احتمال شكستگی خود به خودی استخوان ها در آنها بالا است و دچار پوكی استخوان هستند، باید میزان دریافت كلسیم به اندازه كافی وجود داشته باشد چون در سنین بالا و سالمندی یكی از مشكلات این است كه كلسیم در شرایط اسیدی بیشتر جذب می شود كه ممكن است این روند با اختلال روبرو شود.
وی یكی از مشكلات مردم را كمبود ویتامین D عنوان كرد و افزود: كمبود این ویتامین می تواند پوكی استخوان را تشدید كند و جذب كلسیم در دستگاه گوارش به واسطه فرم فعال ویتامین D انجام می شود و اگر ویتامین D با كمبود روبرو باشد، جذب كلسیم نیز دچار مشكل می شود، بنابراین كمبود كلسیم و ویتامین D مهمترین عوامل پوكی استخوان هستند.
رئیس دانشكده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشكی تهران افزود: ویتامین D می تواند از طریق نور آفتاب و تماس مستقیم با نور خورشید تامین شود و منابع غذایی حاوی این ویتامین، زیاد نیستند و در مواردی كه با كمبودهای ویتامین D روبرو می شویم، افراد باید به پزشك یا متخصصان تغذیه مراجعه كرده و از مكمل درمانی استفاده كنند.
حسین زاده از نوع رژیم غذایی به عنوان یكی دیگر از عوامل پوكی استخوان یاد كرد و گفت: رژیم غذایی مناسب و متعادل، می تواند در استحكام استخوان و به تعویق افتادن پوكی استخوان، موثر باشد.
وی افزود: در رژیم غذایی، مصرف پروتئین ها به ویژه در سنین كودكی و نوجوانی در تراكم و توده استخوانی، مهم است و میوه و سبزیجات حاوی ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اكسیدان ها منابع خوبی برای استحكام استخوان به شمار می روند، لذا توصیه می شود كه مصرف میوه و سبزیجات در رژیم غذایی مورد توجه باشد تا منابع مختلفی از ویتامین های مورد نیاز بدن تامین شود.
رئیس دانشكده علو تغذیه دانشگاه علوم پزشكی تهران وضعیت كمبود ویتامین D در مردم را نگران كننده عنوان كرد و اظهار داشت: كمبود این ویتامین، یك هشدار برای جامعه است كه برای جبران آن، پروتكل های مختلف درمانی وجود دارد كه مصرف آن باید در دوران كودكی، نوجوانی و بزرگسالی انجام شود. از سوی دیگر نیز رژیم غذایی نامناسب، عدم توجه كافی به مصرف لازم شیر و لبنیات و یا مصرف كم این مواد غذایی به خاطر شرایط اقتصادی، می توانند علائم خطر برای كمبود كلسیم در مردم باشد.
حسین زاده تاكید كرد: باید یكی از سیاست های كلی كشور این باشد كه برای مواد غذایی كه كمبود مصرف آن موجب بیماری های مختلف می شود، سوبسید پرداخت شود تا مصرف آن دچار اشكال نشود و افراد بتوانند مواد غذایی و ریزمغذی های مورد نیاز بدن خود را به سهولت دریافت كنند.
رییس دانشكده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشكی تهران گفت: ساختار استخوانی بدن در دو دهه اول زندگی افراد ساخته می شود و این قدرت استخوانی می تواند در دوران سالمندی و زمانی كه فرد در معرض ابتلا به پوكی استخوان قرار دارد، مهم و اساسی باشد.
وی اظهار داشت: بیماری پوكی استخوان با كاهش تراكم و توده استخوان همراه است و در پی آن، ساختمان استخوان دچار مشكل می شود و شكستگی های متعددی در استخوان رخ می دهد.
حسین زاده تصریح كرد: این بیماری یكی از بیماری های مهم در سطح جهان است و در افراد در سنین بالا، در زنان بعد از سنین یائسگی و در افرادی كه تغذیه مناسب و سبك زندگی صحیحی ندارند، شایع است. اولین گام برای درمان پوكی استخوان این است كه آموزش های لازم درخصوص دریافت مواد غذایی كه در تراكم و استحكام استخوان می تواند موثر باشد را به جامعه ارائه دهیم.
رئیس دانشكده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشكی تهران خاطرنشان كرد: در دو دهه اول زندگی افراد و در سنین نوجوانی و جوانی، ساختار استخوانی بدن ساخته می شود و این قدرت استخوانی می تواند در دوران سالمندی و زمانی كه فرد در معرض ابتلا به پوكی استخوان است، مهم و اساسی باشد.
وی افزود: یكی از راه های پیشگیری از پوكی استخوان توجه به تغذیه افراد در دو دهه اول زندگی به ویژه از نظر برخورداری از كلسیم و ویتامین D است. البته ریزمغذی های دیگر مانند ویتامین B، منیزیم و تا حدی ویتامین A و K نیز در تراكم استخوان موثر هستند كه با رژیم غذایی متعادل و مصرف میوه و سبزیجات، تامین می شود.
حسین زاده ادامه داد: اگر مواد غذایی حاوی كلسیم در رژیم غذایی به اندازه كافی وجود نداشته باشد، می تواند منجر به پوكی استخوان شود و سن بروز این بیماری را جلو بیاندازد، بنابراین دریافت و جذب كلسیم باید به گونه ای باشد كه وضعیت اسكلتی بدن را به حد ایده آل برساند.
اجتمام*1193*