كوالالامپور - ایرنا - وزیران دفاع 18كشور عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا و گروه شركای گفت و گویی این بلوك در اجلاسی با عنوان «آ سه آن پلاس» اعلام كردند كه از دستورالعمل ویژه تردد جنگنده های هوایی در دریای جنوبی چین به منظور جلوگیری از بروز منازعه و جنگ در این پهنه آبی پیروی خواهند كرد.

به گزارش روز یكشنبه ایرنا، 10 وزیردفاع عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا' آسه آن' و 8 وزیر دفاع كشورهای عضو گروه شركای گفت وگویی آسه ان شامل ، آمریكا، استرالیا، چین، نیوزیلند، ژاپن ، كره جنوبی و هند و روسیه درپایان اجلاس سالانه یكروزه خود با صدور بیانیه مشتركی اعلام كردند نخستین كد رفتاری یا دستورالعمل تردد هوایی برای جنگنده ها در دریای جنوبی چین را رعایت خواهند كرد.
پنجمین اجلاس مشترك وزیران دفاع كشورهای عضو آسه آن شامل مالزی، اندونزی، سنگاپور، فیلیپین، برونئی، میانمار، كامبوج، لائوس، ویتنام و تایلند با وزیران دفاع عضو گروه شركای گفت وگویی اسه آن تحت عنوان( ADMM-Plus) روز شنبه در هتل شانگریلای سنگاپور برگزار شد.
این گروه شب گذشته با صدور بیانیه مشتركی توافق كردند تا در تردد هواپیما های نظامی در دریای جنوبی چین از اقدامات تحریك آمیز كه منجر به بروز منازعه و درگیری در این ابراه استراتژیك شود، خودداری كنند.
اعضای آسه آن كه از بروز هر نوع منازعه در این ابراه راهبردی بشدت نگران هستند سعی دارند تا با ایجاد دستورالعمل ها یا كدهای رفتاری در این دریا از درگیری های نظامی احتمالی در منطقه جلوگیری كنند.
كدها یا دستورالعمل های رفتاری شامل ضوابط و راهنمای عملیاتی برای حركت كشتی ها و هواپیماهای تمام كشورهای عضو آسه آن و شركای آنها در دریای جنوبی چین است كه كشورها به طور غیرالزام آور در مورد اجرای آن متعهد می شوند.
از این رو در دوازدهمین اجلاس وزیران دفاع كشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا «آ سه آن» روز جمعه اعضا در مورد نخستین كد رفتاری یا دستورالعمل نحوه تردد هواپیماهای نظامی در دریای جنوبی چین توافق كردند و از وزیران دفاع عضو گروه شركای گفت وگویی آسه آن نیز خواستند تا این كد رفتاری را رعایت كنند كه با توافق آنها نیز روبه رو شد.
'نگ ان هنگ' وزیر دفاع سنگاپور و رئیس اجلاس سالانه وزیران دفاع آسه آن پیشتر در دیدارهای جداگانه با وزیران دفاع آمریكا و چین به ویژه از این دوكشور خواسته بود تا دستورالعمل یاد شده را پذیرفته و به آن پایبند باشند.
درحال حاضر علاوه بر چین ، آمریكا ، استرالیا، نیوزیلند و كشورهای هم مرز پكن در دریای جنوبی چین ناوها و جنگنده های نظامی خود را اعزام كرده اند.
چین با فیلیپین، مالزی، ویتنام، برونئی و تایوان در این آبراه اختلاف ارضی دارد و از این رو آمریكا ومتحدان غربی آن با سوء استفاده از این اختلافات ناوها و هواپیماهای جنگی خود را به این دریا گسیل كرده اند.
آساق**1599**1663**