به گزارش ايرنا، 'ترزا مي' در ابتداي اظهارات خود با مروري برنشست هفته گذشته سران اتحاديه اروپا در بروكسل، به پيشرفتهاي صورت گرفته در مذاكرات برگزيت و كم شدن اختلافهاي ميان دو طرف اشاره كرد و گفت: شكل كلي توافق برگزيت مشخص شده است.
وي توضيح داد: پس از نشست ماه گذشته رهبران اروپا در شهر سالزبورگ اتريش، توافقهاي كلي درباره شرايط خروج از اتحاديه اروپا صورت گرفته است.
وي افزود: ما همچنين پس از مذاكره با اسپانيا به مجموعه يادداشتهاي تفاهمي درباره جبلالطارق دستيافتيم.
«مي» اضافه كرد: انگليس و اتحاديه اروپا همچنين درباره ساختار و آينده روابط با يكديگر به توافق كلي رسيدهاند و پيشرفتهايي درزمينهٔ امنيت، حملونقل و خدمات صورت گرفته است.
افزون بر اين «مي» عنوان كرد توافقهاي ديگري درزمينهٔ حقوق شهروندان، بدهي انگليس براي خروج از اتحاديه اروپا و دوره انتقالي پسا برگزيت حاصلشده است. وي بابيان اين مطالب نتيجه گرفت: 95 درصد توافق برگزيت و پروتكلهاي مربوط به آن بهدستآمده است.
نخستوزير انگليس بااينحال عنوان كرد كه درصورت نرسيدن دو طرف به توافق برگزيت، تضميني براي جلوگيري از ايجاد مرز سخت ميان ايرلند شمالي و جمهوري ايرلند وجود ندارد.
وي دراينباره توضيح داد: انگليس طرح پيشنهادي اروپا موسوم به «بك استاپ» را دراينباره نميپذيرد. بر اساس اين طرح ايرلند شمالي پس از خروج انگليس از اتحاديه اروپا براي دوره موقتي همچنان عضو اتحاديه گمركي و بازار مشترك اتحاديه اروپا باقي ميماند. انگليس اما اين طرح را برخلاف تماميت ارضي و تعرض به قلمرو خود ميداند.
«مي» گفت: هيچ نخستوزير ديگري از انگليس با طرح بك استاپ موافقت نخواهد كرد و من همچنين نميكنم.
او سپس به طرح پيشنهادي انگليس مبني بر تعميم طرح بك استاپ بهكل كشور اشاره كرد كه بر اساس آن يك قلمرو مشترك ميان اتحاديه گمركي اروپا و انگليس تشكيل شود. «مي» با اشاره به مخالفت پيشين اروپا با اين طرح افزود: اما پس از نشست سالزبورگ آنها موضع خود را تغيير داده و بهصورت فعالانه با ما در اين رابطه كار همكاري ميكنند.
بااينحال نخستوزير انگليس عنوان كرد كه اروپا حاضر به پذيرش اين طرح در توافق برگزيت نيست و از سوي ديگر، مردم نگران كشدار شدن طرح بك استاپ هستند.
«مي» در ادامه به تلاش دولت براي خروج از بنبست مذاكرات برگزيت اشاره كرد و اظهار كرد كه دولت براي كسب موافق اروپا در رابطه با تعميم طرح برگزيت تلاش خواهد كرد.
او همچنين بهاحتمال تمديد دوره انتقالي پسا برگزيت بهعنوان بيمه طرح بك استاپ اشاره كرد و گفت: هرچند تمايلي به تمديد اين دوره ندارم اما با توجه به بنبستي كه در آن قرار داريم، از اين گزينه بهعنوان بيمه استفاده خواهيم كرد.
دوره انتقالي، زماني است كه پس از خروج رسمي انگليس از اتحاديه اروپا، اين كشور بهرغم نداشتن نقشي در نهادهاي اروپايي، همچنان به قوانين اروپا پايبند خواهد ماند. طرفداران برگزيت در داخل نگران هستند كه اروپا از تمديد دوره انتقالي براي حفظ انگليس در اتحاديه سوءاستفاده كرده و درواقع برگزيت محقق نشود.
نخستوزير انگليس اين اظهارات را پسازآن مطرح كرد كهموج عظيم مخالفان خروج انگليس از اتحاديه اروپا، بعدازظهر شنبه با راهپيمايي در خيابانهاي لندن كه منجر به قفل شدن مناطق مركزي پايتخت شد، اعتراض خود را نحوه مديريت برگزيت توسط دولت به نمايش گذاشتند.
وي تاكنون دو تن از وزيران ارشد خود را در اعتراض به روند خروج از اتحاديه اروپا ازدستداده است و شماري قابلتوجهي از نمايندگان مجلس از احزاب مختلف بر لزوم برگزاري مجدد همهپرسي برگزيت براي خروج از بحران كنوني تأكيد كردهاند.
از سويي، تعداد همحزبيهاي نخستوزير كه از روند مديريت برگزيت توسط دولت دلخوشي ندارند، روزبهروز در حال افزايش است و بر اساس رويه قانوني چنانچه تعداد آنها به 48 تن برسد انتخابات درونحزبي آغاز ميشود.
بااينوجود، بانوي آهنين انگليس با طرح برگزاري همهپرسي مجدد برگزيت مخالف است و از برنامه دولت براي خروج از اتحاديه اروپا عقبنشيني نميكند. او در اظهاراتش، خود را به تحقق آراي دو سال پيش مردم براي خروج از اتحاديه اروپا متعهد ميداند.
تا خروج رسمي انگليس از اتحاديه اروپا در ماه مارس سال آينده تنها پنج ماه باقيمانده و دو طرف تلاش ميكنند تا در اين مدت به توافق برگزيت دست پيدا كنند. بااينحال هرچه بيشتر به مارس نزديك ميشويم، فشارها روي دولت افزايش پيداكرده و احتمال وقوع هرگونه تحول سياسي غيرمترقبه، بعيد به نظر نميرسد.
اروپام ** هـ ن *شبس*1488
تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۷ - ۲۳:۰۰
لندن – ايرنا – نخستوزير انگليس روز دوشنبه طي اظهاراتي در مجلس عوام مدعي شد كه 95 درصد توافق خروج اين كشور از اتحاديه اروپا نهايي رسيده است.