تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۰

كرمان - ایرنا - مطالعه و رصد شهاب سنگ ها از جمله كارهای علمی سخت و كمیابی است كه مرد شهاب سنگی ایران با همت و پشتكار خود تحولی بزرگ در آن ایجاد كرده است.

به گزارش ایرنا، آسمان و اجرام آسمانی همواره مورد علاقه بشر بوده است دانشمندان و محققان در طول تاریخ سعی در آشكار كردن اسرار فضای بیكران را دارند.
شهاب سنگ ها به عنوان میهمانانی از فضا برای عموم افراد، بویژه پژوهشگران و محققان علم نجوم بسیار جذاب هستند و علاقه مندان خود را برای كشف به بیابان ها و نقاط سخت گذر می كشاند.
اكتشاف ها و یافته های این پژوهشگر جوان در نوع خود بی نظیر است و به شدت مورد توجه مراكز دانشگاهی و سازمان های متولی قرار گرفته است.
اجرام سرگردان جدا شده از سیارك ها در منظومه شمسی بر اثر ورود به جو زمین و تاثیر جاذبه به شدت گرم شده و می سوزند و اگر تكه هایی از این اجرام كه وزنشان از چندین گرم تا چندین تن هم می رسد به زمین سقوط كنند، شهاب سنگ نامیده می شود.
حدود 80 هزار سال قبل بزرگترین شهاب سنگ دنیا با وزن بیش از 60 تن در مزرعه هوبا نامیبیا در آفریقا به زمین برخورد كرد كه امروزه آن را بزرگ ترین شهاب سنگ شناخته شده دنیا می دانند.
تاریخچه نخستین شهاب سنگ ایران به سال ١٨٨٠ میلادی در ورامین برمی گردد كه ٥٤ كیلوگرم وزن دارد و هم اكنون در موزه كاخ گلستان نگهداری می شود.
حجت كمالی جوان كرمانی 15 سال از عمر خود را در پهنه های بیابانی كویری و مناطق بكر ایران به جستجو و كشف شهاب سنگ ها پرداخته و در این راه به موفقیت های چشمگیری رسیده است.
كمالی ملقب به مرد شهاب سنگی ایران به خبرنگار ایرنا گفت: از كودكی به جمع آوری سنگ علاقه زیادی داشتم و همین علاقه من را به دنیای شهاب سنگ ها كشاند.
وی با اشاره به تخصصی بودن بحث شهاب سنگ افزود: اغلب مردم فكر می كنند با جمع آوری و فروش شهاب سنگ به ثروت برسند، اما شهاب سنگ ها با خود مجموعه یا اطلاعات گرانبهای علمی به همراه دارند كه از آن برای تكمیل و گره گشایی مجهولات علوم فضایی و نجومی استفاده می شود.
كمالی بیان كرد: نمونه ای از شهاب سنگ های كشف شده پس از كشف به مركز تحقیقات شهاب سنگ ها در دانشگاه سرژ (CEREGE) فرانسه ارسال می شود كه پس از آزمایشات تخصصی در سایت بولتن جهانی به ثبت می رسد.
مرد شهاب سنگی ایران بیان كرد: در طول فعالیت ها و كاوش های خود بیش از سه هزار شهاب سنگ از نقاط مختلف ایران كشف و جمع آوری كرده ام كه افزون بر 200 قطعه از آن در بولتن جهانی شهاب سنگ به ثبت رسیده است.
وی ادامه داد: جغرافیای كویری استان كرمان یكی از مناطق مهم سقوط شهاب سنگ ها است كه تاكنون 240 شهاب سنگ از این خطه در بولتن جهانی شهاب سنگ ثبت شده است.
كمالی با اشاره به سختی ها و مخاطرات كشف شهاب سنگ تصریح كرد: افراد زیادی به سودای پیدا كردن شهاب سنگ به دل بیابان و صحرا می زنند اما كمتر موفق به پیدا كردن این سنگ گرانبها می شوند، زیرا این كار تجربه و مهارت خود را لازم دارد.
محقق شهاب سنگ گفت: ایران در سال 2016 در زمینه ثبت شهاب سنگ رتبه دوم جهانی را كسب كرده است و هم اكنون فقط 100 تیم در زمینه كشف شهاب سنگ ها فعالیت دارند.
وی با بیان اینكه شهاب سنگ ها در سالیان دور محمل افسانه و رویا پردازی بوده است افزود: در مورد شهاب سنگ در ایران كار علمی منسجم چندانی انجام نشده و تحقیقات همواره به صورت فردی و پراكنده انجام می شود.
این كاوشگر و محقق شهاب سنگ گفت: در سالهای گذشته از لحاظ یافته های علمی در حوزه شهاب سنگ بسیار ضعیف بودیم و با كشف نمونه شهاب سنگ های جدید دانشگاه ها و موسسات علمی درگیر شدند و به نوعی مقوله شهاب سنگ وارد فاز جدید در ایران شده است.
وی ادامه داد: در 2 سال اخیر به همت دانشگاه تهران و سازمان زمین شناسی كشور كارگاه ها و سمینارهای آموزشی برای استادان و دانشجویان برگزار كردیم.
كمالی تاكید كرد: همین كارگاه های علمی باعث شد دانشجویان و علاقه مندان برای همكاری تماس های زیادی برقرار كنند و به طور قطع در آینده دستاوردهای علمی بسیاری در این حوزه خواهیم داشت.
وی تصریح كرد: در زمینه شناخت شهاب سنگ كتاب معتبر علمی وجود ندارد و درصدد هستیم كتابی جامع راجع به این پدیده فضایی تهیه شود و همچنین با همكاری سازمان زمین شناسی اطلس عكس شهاب سنگ های كشور بزودی چاپ خواهد شد.
مرد شهاب سنگی ایران گفت: با انتشار اخبار كشف شهاب سنگ ها و فعالیت های علمی این حوزه گروه های زیادی از نقاط مختلف كشور برای همكاری اعلام آمادگی كرده اند.
وی اظهار داشت: مطالعه شهاب سنگ ها از آن جهت اهمیت دارند كه در یافتن نشانه های حیات زیستی در كره ها و سیارات دیگر فضا به بشر بسیار كمك می كنند.
كمالی با بیان اینكه اولین مجموعه شهاب سنگ در ایران را در اختیار دارد افزود: با توجه به حجم شهاب سنگ های كشف شده درصدد راه اندازی نخستین موزه شهاب سنگ هستم، اما متاسفانه مسئولان بویژه میراث فرهنگی در این زمینه همكاری لازم را ندارند.
وی تاكید كرد: از شهرهای مختلف كشور پیشنهاد تاسیس موزه شهاب سنگ دارم، اما علاقه مند هستم این موزه در كرمان باشد و دلیل آن هم اینست كه كرمان قطب شهاب سنگ كشور و جزو 10 شهر شهاب سنگی دنیا بشمار می رود.
مرد شهاب سنگی ایران ادامه داد: هزینه راه اندازی موره هنگفت است و امیدوارم بخش خصوصی در این زمینه ورود پیدا كند و نگذارد این گنجینه ارزشمند پنهان بماند.
وی گفت: شهاب سنگ ها علاوه بر مزیت های علمی می توانند در جذب توریسم و راه اندازی مركز تخصصی مبادله و فروش این سنگ با ارزش نیز برای كشور و استان درآمد زایی كنند.
كمالی تاكید كرد: هر شهاب سنگ هزاران بلكه میلیون ها سال عمر دارد و نباید با بی مبالاتی و یا به دست افراد نااهل ارزش علمی آن به خطر افتد.
وی بیان كرد: در حال حاضر بزرگترین شهاب سنگ ایران به وزن 56 كیلوگرم در كویر كشف شده است كه مراحل اولیه ثبت در بولتن جهانی را می گذراند و بزودی به دنیا معرفی خواهد شد.
7437/ 5054