جيرفت - ايرنا - امكانات فيزيكي يكي از مولفه هاي مهم در بحث مديريت بحران به شمار مي رود و حال آنكه در حال حاضر اگر جنوب كرمان با يك آشفتگي طبيعي نظير سيل مواجه شود مسئولان اين ديار چگونه مي خواهند با امكانات ضعيف موجود ، اين بحران را مديريت و پشت سر بگذرانند.

به گزارش ايرنا، فرآيند پيش بيني و پيشگيري از وقوع بحران، مقابله و مداخله در بحران و سالم سازي بعد از وقوع بحران را مديريت بحران مي گويند و امروز اين نوع از مديريت، يكي از دغدغه هاي مهم مسئولان استان كرمان به شمار مي رود .
تاكنون براي به دست آوردن آمادگي لازم در مواجه با بحرانها نشست هاي متعددي با حضور فرمانداران شهرستانها برگزار شده اما بايد ديد اين نشست ها تا چه ميزان از دغدغه مردم و مسئولان اين ديار كاسته است.
با نزديك شدن به فصل زمستان مي طلبد شهرستانهاي جنوبي كرمان توان خود را در مقابله با آشفتگي هاي طبيعي همچون سيل و توفان افزايش داده تا از بروز خسارت هاي مالي و جاني جلوگيري كنند.
در نشست ستاد بحراني كه با حضور سيد مصطفي آيت اللهي موسوي معاون هماهنگي امور عمراني استانداري كرمان و رئيس ستاد بحران استان و فرمانداران جنوبي كرمان در محل فرمانداري جيرفت برگزار شد ديديم كه بيشتر مسئولان از نبود امكانات لازم و كافي نبودن منابع مالي گلايه مندند.
در حالي كه كارشناسان مديريت بحران بر اين باورند كه براي مديريت كردن بحران ها شناخت نشانه هاي بحران، استفاده حداكثري از امكانات فيزيكي، داشتن منابع مالي و نيروي انساني در اولويت همه امور قرار دارند و بي شك بدون وجود هر يك از اين عوامل نمي توان انتظار مديريت مطلوب بحران را داشت.
*شهرداري هاي جنوب كرمان از امكانات خوبي برخوردار نيستند
فرماندار جيرفت در اين نشست گفت: شهرداري هاي جنوب كرمان از امكانات خوبي براي مواجه با بحران برخوردار نبوده و خودروهاي آتش نشاني اين مناطق بسيار فرسوده هستند.
احمد اميني روش اظهار داشت: با توجه به وسعت و پراكندگي شهرها و روستاهاي جنوب كرمان بايد راه اندازي ايستگاه هاي آتش نشاني در روستاها برنامه ريزي شود چرا كه در شرايط كنوني اگر بحراني به وجود آيد، مدت زمان زيادي طول مي كشد تا خودروهاي آتش نشاني به محل حادثه برسند.
وي ساماندهي رودخانه خليل رود را نياز ضروري شهرستان جيرفت برشمرد و عنوان كرد: در شرايط فعلي با طغيان هليل رود، تمام روستاهاي حاشيه رودخانه به خطر مي افتند.
*تخصيص اعتبار يك و نيم ميلياردي براي كنترل سيل آبها
رئيس ستاد بحران استان كرمان نيز گفت: يك و نيم ميليارد تومان اعتبار در زمينه كنترل سيلاب ها به شركت آب منطقه اي استان اختصاص داده شده است.
مجيد سعيدي افزود: بايد پاكسازي زيرگذرها و آمادگي لازم براي مقابله با نوسانات جوي پاييز و زمستان در اولويت برنامه ها قرار گيرد.
**استفاده از ظرفيت بخش خصوصي براي ساماندهي رودخانه ها
مديركل راه و شهرسازي جنوب كرمان هم اظهار داشت: بايد از توان بخش خصوصي براي ساماندهي رودخانه ها استفاده كرد.
محمد ساردويي با اشاره به ارائه تسهيلات بنياد مسكن به خانه هايي كه در مسير هليل رود قرار گرفته اند افزود: همچنين بايد با استفاده از محل اعتبارات ملي، دو دستگاه بلدوزر در هر شهرستان مستقر باشد.
* يا برنامه نداريم يا پول نداريم
فرماندار كهنوج هم گفت: مديريت بحران موضوع هميشگي جنوب كرمان است و متاسفانه در مديريت بحران يا برنامه نداريم يا پول نداريم.
وحدت عيدي عنوان كرد: وقتي بحراني رخ مي دهد در مرحله آخر آن حضور پررنگي داريم و اين در حالي است كه با پيشگيري به موقع مي توانيم از وقوع حادثه جلوگيري كنيم.
وي تاكيد كرد: براي كنترل بحران ها حتما بايد يك برنامه دقيق و حساب شده اي داشته باشيم و همچنين برنامه هاي حوزه مديريت بحران به طور كامل تشريح شود.
وي ضمن انتقاد از نحوه برنامه ريزي در حوزه پيشگيري ستاد بحران اظهار داشت: امروز در پنج شهرستان جنوبي كرمان، تنها 2 دستگاه بلدوزر وجود ندارد.
عيدي با بيان اينكه مشكل يكهزار و 300 خانه در بافت فرسوده كهنوج حل شده است گفت: در اين شهرستان سه رودخانه بايد ساماندهي شود و حتي وضعيت رودخانه شهر كهنوج هم هنوز آشفته است.
فرماندار كهنوج با تاكيد بر اينكه ستاد بحران شهرستان هاي جنوبي استان كرمان شديدا با كمبود امكانات فيزيكي مواجه است اظهار داشت: طي سال هاي اخير به دليل خشكسالي و كمبود منابع آب آسيب زيادي ديدم و بايد بتوانيم اين آسيب ها را به حداقل برسانيم.
* 60 روستاي عنبرآباد در مسير سيل
فرماندار عنبرآباد نيز عنوان كرد: هم اكنون 60 روستاي عنبرآباد در مسير سيل هستند كه نياز به برنامه ريزي براي جلوگيري از خسارات احتمالي احساس مي شود.
نادر ملايي افزود: سرريز رودخانه هليل، ملنتي، شور و سه رودخانه وحشي ديگر از عنبرآباد عبور مي كند لذا اين مهم نيازمند توجه و اعتبار ويژه است.
ملايي بيان كرد: يكهزار و 800 واحد فرسوده در بخش شهري و 2 هزار و 200 خانه روستايي در عنبرآباد داريم كه متقاضي دريافت تسهيلات هستند.
وي ادامه داد: متاسفانه وسايل و تجهيزات شهرداري هاي اين شهرستان مستهلك بوده و بيمه ندارند.
**بخش مركزي منوجان آتش نشاني ندارد
فرماندار منوجان با اشاره به نبود امكانات مناسب براي مقابله با بحران گفت: در بخش مركزي اين شهرستان، ايستگاه آتش نشاني وجود ندارد.
محمد حجتي افزود: براي مديريت بحران، در گام اول نياز سنجي شهرستان را انجام و هم اكنون پيگير رفع مشكلات موجود هستيم.
وي اضافه كرد: شهرستان منو جان براي اينكه در بحران ها دچار مشكل نشود به احداث سه پل نياز دارد.
فرماندار منوجان با بيان اينكه 90 هكتار از مساحت اين شهرستان در بافت فرسوده قرار دارد اظهار داشت: براي نوسازي خانه هاي اين مناطق نيازمند اعتبار هستيم.
* 168 روستاي رودبار جنوب در خطر سيل
فرماندار رودبار جنوب هم گفت: 168 روستاي اين شهرستان در معرض خطر سيل هستند كه بايد هر چه سريع تر براي افزايش توان مقابله با بحران را در آنها افزايش دهيم.
ابوذر عطا پور با بيان اينكه افزون بر سه هزار واحد فرسوده در اين شهرستان نيازمند تسهيلات هستند عنوان كرد: بخش هاي زهكلوت و جازموريان اين شهرستان خودروي آتش نشاني ندارند.
وي با بيان اينكه شهرستان رودبار جنوب در انتهاي مسير سيلاب ها قرار دارد، اظهار داشت: 53 هزار نفر در منطقه جازموريان به پايگاه هلال احمر نياز دارند.
**بحران مهم جنوب كرمان مساله آب است
فرماندار قلعه گنج نيز گفت: بحران امروز در هفت شهرستان جنوبي استان كرمان مساله آب است چون امسال تابستان بسيار سختي را گذرانديم.
عطا ناوكي افزود: بحران آب نيازمند تمهيدات كارشناسي شده بوده كه بايد به اين امر مهم توجه خاصي شود.
وي ضمن تشكر از ساماندهي ستاد بحران توسط معاون هماهنگي امور عمراني استانداري كرمان گفت: طي فعاليت دولت تدبير و اميد، در زمينه بافت هاي فرسوده فعاليت هاي خوبي انجام شده است.
فرماندار قلعه گنج تصريح كرد: در حوزه روستايي با تامين چهار خودروي آتش نشاني، اقدام بسيار خوبي انجام شده و تامين اين خودروها، در زمان بحران كمك خوبي براي اين مناطق خواهد بود.
ناوكي از توزيع ناعادلانه اعتبارات آب منطقه اي در جنوب كرمان انتقاد كرد و گفت: چرا براي رودخانه فصلي پنج گنج فقط 50 درصد كار مطالعاتي انجام شده است.
وي از آمادگي فرمانداري ها در زمينه اختصاص بودجه براي مطالعه رودخانه ها خبر داد و گفت: با توجه به حساسيت اين مساله تمام تلاش خود را مي كنيم تا شاهد تسريع روند ساماندهي رودخانه ها باشيم.
* 63 كيلومتر از رودخانه هاي پنج گنج مطالعه شد
معاون شركت آب منطقه اي استان كرمان گفت: در پنج شهرستان جنوبي كرمان انجام خدمات نقشه برداري و مطالعات تعيين حد بستر حريم و مرحله اول ساماندهي 63 كيلومتر از رودخانه هاي اين منطقه انجام شده و 140 كيلومتر نيز در دست اقدام است.
مهدي آيت الهي افزود: ساماندهي رودخانه ها هزينه زيادي دارد و به دليل كمبود اعتبار اين طرح ها بصورت كامل اجرا نمي شود.
وي با بيان اينكه كل استان كرمان 56 هزار كيلومتر رودخانه دارد، گفت: افزون بر 2 هزار و 80 كيلومتر از اين رودخانه ها اولويت دار هستند و از اين ميزان، تعداد 332 كيلومتر مطالعات اوليه انجام و مصوب شده است.
نماينده شركت آب منطقه اي ادامه داد: مطالعه طرح ساماندهي يكهزار و 813 كيلومتر از رودخانه ها در دست اقدام است.
وي به ساماندهي رودخانه هاي شور و هليل اشاره كرد و گفت: 13 كيلومتر از اين رودخانه ها ساماندهي شده و سه كيلومتر نيز در دست اقدام است.
آيت الهي ادامه داد: عمليات اجرايي اين طرح با پيشرفت فيزيكي 20 درصدي در حال اجرا است.
وي رودخانه هليل رود را جزو رودخانه هاي وحشي استان برشمرد و گفت: اين رودخانه جزو رودخانه هاي وحشي و اولويت دار است كه بزرگترين حوزه آبريز سد جيرفت را شامل مي شود.
وي از آمادگي شركت آب منطقه اي استان براي فصل زمستان خبر داد و گفت: اين مجموعه نشست ستاد بحران خود را برگزار و دستورات لازم به مديران سدها داده شده است.
* طرح برخورد با سيلاب براي نخستين بار در استان كرمان كليد خورد
معاون هماهنگي امور عمراني استانداري كرمان هم گفت: طرح برخورد با سيلاب براي نخستين بار در استان كرمان با همكاري شركت آب منطقه اي و توسط ستاد بحران استان كليد خورد.
سيد مصطفي آيت اللهي موسوي افزود: همچنين طرح برخورد با آتش سوزي با همكاري هلال احمر نيز تهيه و به سازمان مديريت بحران كشور ارسال شده است.
وي مساله ريزگردها را آسيبي بزرگ براي استان برشمرد و گفت: در زمينه مبارزه با ريزگردها در استان طرح مالچ پاشي، نهال كاري و تثبيت شن هاي روان انجام شده است.
معاون هماهنگي امور عمراني استانداري به مساله بافت هاي فرسوده هم اشاره كرد و اظهار داشت: تخصيص 25 هزار سهميه براي بافت هاي فرسوده هفت شهرستان جنوب كرمان برنامه ريزي شده است.
وي با بيان اينكه مسئوليت ستاد بحران شهرستان با فرمانداري است، بيان كرد: فرمانداري ها به عنوان نقطه شروع، برنامه هاي خود را در زمينه ستاد بحران مشخص كنند تا موانع و مشكلات پيش رو پيگيري شود.
به قول قديمي ها علاج واقعه قبل از وقوع بايد كرد، متاسفانه در بيشتر مواقع، هشدارها و زنگ خطرها ناشنيده گرفته مي شود و بعد از وقوع بحران تازه به فكر چاره افتاده و به دنبال راه حل مي گرديم و چه خوب است مديران بحران ما علائم و نشانه هاي بحران را شناخته و به اهميت اين علائم واقف باشند تا بتوانند بهترين تدابير را در مواجهه با آشفتگي ها اتخاذ كنند.
گزارش: هادي شفيعي مجاز
7429/7450/ 5054