شهركرد- ايرنا -مديركل مديريت بحران چهارمحال و بختياري گفت: هم اكنون از 30 گسل شناخته شده بين 18 ال 20 گسل فعال در اين استان وجود دارد.

به گزارش ايرنا، ستار فرهادي روز سه شنبه در همايش ' كاهش مخاطرات در شريان هاي حياتي ' در آموزرشكده فني پسران شهركرد افزود: اين گسل ها باعث شده است تا مقاوم سازي و تقويت شريان هاي حياتي از سوي مهندسان و كارشناسان پيش از گذشته مورد توجه قرار گيرد.
اين مسوول چهارمحال و بختياري ، اين استان را يكي از 10 استان نخست كشور در بلاخيزي عنوان كرد و گفت: وجود گسل هاي فعال، يك هزار و 200 كيلومتر رودخانه سيل خيز، سرما زدگي، برف، خشكسالي و فرونشست دشت ها باعث شده است اين استان در رتبه هاي بالاي حادثه خيزي بلاياي طبيعي قرار گيرد.
فرهادي ادامه داد: 12 اكتبر مصادف با 20 مهر روز جهاني كاهش اثرات مخاطرات طبيعي است كه امسال به رويكرد اقتصادي مورد توجه قرار گرفته است.
مديركل مديريت بحران چهارمحال و بختياري تقويت شريان هاي حياتي در استان را ضروري دانست و گفت: يكي از نيازهاي بخش مديريت ، پرگشت پذيري پس از حادثه است كه در اين زمينه استان براي بازسازي مناطق آسيب ديده نيازمند اعتبار است.
مدرس زمين‌ شناسي دانشگاه‌هاي تهران نيز در اين همايش گفت: رشته كوه زاگرس بخش قابل توجهي از خطرات و زلزله‌هاي كشور را مهار و كاهش داده است.
مسعود مجرب اظهار داشت: اگر كوه‌هاي زاگرس نبود، تعداد زلزله‌هاي بزرگ ايران 10 برابر آمار فعلي بود.
به گزارش ايرنا، پيكره گسل شناسي ايران نشان مي دهد كه گستردگي زاگرس و مجاورت آن با گسل هاي ديگر، اين منطقه را به يكي از نقاط حساس از منظر زلزله خيزي تبديل كرده است.
اين گستردگي گسل زاگرس از سنندج در كردستان تا سيرجان در كرمان ادامه دارد و بخشي از اين منطقه به عنوان 'زاگرس چين خورده' شناخته مي شود.
كارشناسان معتقدند؛ در منتهي اليه زاگرس جنوبي يك راندگي گسل وجود دارد كه 'گسل اصلي معكوس زاگرس' در اين منطقه واقع شده است.
اين كارشناسان براساس مقاطع چينه شناسي و تحقيقات زمين شناسي وسعت پهنه زاگرس را 820 كيلومتر مربع مي دانند كه در محدوده زون هاي زمين شناسي زاگرس بلند و زاگرس چين خورده ساده قرار دارد.
بخشي از گسل زاگرس بلند در حد فاصل پهنه زاگرس بلند و زاگرس چي نخورده ساده (درحاشيه جنوبي پهنه زاگرس بلند) قرار دارد.
تحقيقات دانشگاهي نشان مي دهد؛ گسل فارسان - باغ حيران - كوشكي قسمتي از گسل رانده زاگرس بلند است كه در شمال شرق شهر لردگان و در استان چهارمحال و بختياري قرار دارد.
در حدود 15 سال پيش محققان ايراني در مجله زمين شناسي در جلد اول شماره دوم اعلام كردند 'الگوي شكستگي ايجاد شده در پهنه گسلي شمال و شمال غرب دشت خانميرزا به گونه اي است كه در برش، داراي الگوي بادبزن فلسي پيشرو است كه براساس تقسيم بندي، اين گسل ها را مي توان به عنوان گسل هاي عادي قاشقي «Boyer and Elliott 1982 » در نظر گرفت و جهت راندگي اين گسل ها به سمت جنوب غرب مي باشد'.
كارشناسان اعلام مي كنند: 'از ويژگيهاي بخش زاگرس چين خورده در گستره مورد بررسي، وجود تاقديس هايي مانند كولاروزرين درخت است كه با هندسۀ موازي تشكيل شده اند'.
با توجه به افق هاي سنگي شكل پذير و ساز و كار چين خوردگي موازي اين چين ها، به طور معلوم در مرز زاگرس بلند چين خورده (چهارمحال و بختياري) شدت چين خوردگي در اعماق زياد به گسل هاي رانده تبديل مي شود.
با معكوس شدن جهت حركات زمين ساختي، حالت هاي متعددي در گسل هاي عادي ايجاد مي شود كه در اين الگوها همزمان با حركات كششي و نازك شدن پوسته، گسل هاي عادي قاشقي ايجاد مي شوند و اين گسل ها در نزديك سطح زمين داراي شيب زياد هستند و به تدريج با زياد شدن عمق، شيب اين گسل ها كمتر مي شود و تمامي گسل ها در اصل به يك گسل راندگي اصلي پايان مي يابند.
رشته كوه زاگرس از غرب و جنوب ايران از كرانه‌هاي درياچه وان در كردستان تركيه آغاز شده و پس از گذشتن از استان‌هاي آذربايجان غربي، كردستان، كرمانشاه، همدان، ايلام، اصفهان، كهگيلويه و بويراحمد، چهارمحال و بختياري، خوزستان و لرستان تا استان‌هاي فارس، كرمان و هرمزگان ادامه مي‌يابد.
ايران از نظر زمين‌شناسي و علوم زمين بين صفحه توران و اوراسيا قرار دارد كه اين باعث فشارهايي از قسمت جنوبي به ايران شده كه تشكيل گسل و كوه‌هاي زاگرس را باعث شده است.
ايران در بخش مياني كمربند فعال زلزله آلپ - هيماليا قرار دارد و به همين خاطر جزو مناطق پرخطر زلزله درجهان محسوب مي‌شود.
فلات ايران ميان دو صحفه زلزله خيز عربستان از جنوب و اوراسيا در شمال قرار گرفته است كه تحت فشاري بين 30 تا 40 ميليمتر قرار دارد.
به گزارش ايرنا، از نظر وقوع حوادث و بلاياي طبيعي ايران رتبه دهم و از نظر ريسك‌ پذيري رتبه پنجم را در دنيا دارد و در ايران، زلزله مهمترين بلاي طبيعي است كه بيشترين تلفات جاني و مالي را برجا مي‌گذارد و پس از آن منابع آبي از نظر بلاياي طبيعي رتبه دوم را دارد.
ايران داراي حدود يك درصد جمعيت جهان را دارد و اين در حالي است كه حدود 6 درصد تلفات جاني ناشي از حوادث و بلاياي طبيعي جهان متعلق به ايران است.
به گزارش ايرنا، چهارمحال و بختياري داراي 9 شهرستان است و در فرودين سال 1356زلزله اي شديد در ناغان اين استان باعث خسارت شد.
2097