تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۸

تهران - ايرنا - ناظم هجرتي، باستان‌شناس ايراني‌تبار اهل روسيه با اشاره به كاوش‌هاي 40 ساله خود در اوستياي شمالي، گفت: آنچه در اين سال‌ها در اوستيا يافتم، بسيار ايراني هستند و رنگ و بوي آثار اين كشور را دارند.

وي كه عصر چهارشنبه در نشستي با عنوان 'پيوندهاي ايرانيان و اوست‌ها' در بنياد مطالعات قفقاز سخن مي‌گفت، درباره شباهت‌هاي تاريخي ايران و اوستيا اظهار داشت: در حوزه باستان‌شناسي، آثار سنگي از نوع زاگرسي در اوستيا كشف شده است؛ يعني آنچه در زاگرس پيدا شده، عينا در اوستيا نيز وجود دارد. همچنين در زمينه اسطوره‌شناسي، اسطوره‌هاي مشابه فراواني در آثار باستاني دو طرف مي‌توان يافت كه از آن جمله مي‌توان به حضور برجسته سيمرغ در آثار اوستيايي اشاره كرد.
آلان اوآداتي معاون بين‌الملل دانشگاه دولتي اوستياي شمالي نيز در اين نشست، با اشاره به پيشينه فعاليت‌هاي اين دانشگاه در زمينه ايران‌شناسي گفت: گروه زبان فارسي در دانشكده زبان‌هاي خارجي دانشگاه ما، سال 1999 آغاز به كار كرد. سپس در سال 2014، مركز فرهنگ و زبان فارسي نيز در دانشگاه دولتي اوستياي شمالي گشايش يافت و بالاخره، از سال 2018، آموزش رشته‌اي وابسته به شرق‌شناسي با عنوان 'ايران در جهان معاصر' در اين دانشگاه آغاز شد.
مرتضي رضوانفر عضو هيات علمي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري نيز در اين نشست يادآور شد كه ساكنان اوستيا، خود را نه اوستيايي، بلكه آلاني و ايراني مي‌دانند.
رضوانفر كه براي پژوهش‌هاي علمي به منطقه اوستيا سفر كرده است، اظهار داشت: اكنون دست‌كم سه گروه در زمينه ايران‌شناسي در اوستيا فعاليت مي‌كنند. يكي از اين گروه‌ها، مركز فرهنگي ايران در دانشگاه دولتي اوستياي شمالي است كه امسال 13 دانشجوي ايرانشناسي در دوره‌هاي كارشناسي و كارشناسي ارشد جذب كرده است. گروه ديگر، انجمن دوستي ايران و ايرستون است و گروه سوم نيز ايرانياني هستند كه در قرن‌هاي 18 و 19 ميلادي به اوستيا مهاجرت كرده‌اند و انجمن ايرانيان مقيم اوستيا را تشكيل داده‌اند.
وي در اين نشست، تصاوير برخي آثار تاريخي اوستيا كه يادگار ايران اشكاني، ساساني و اسلامي هستند را براي حاضران به نمايش گذاشت.
در پايان، ديانا آديرخايوا پژوهشگر اوستيايي و استاد دانشگاه تولا نيز با ارائه يك مطالعۀ موردي، به بررسي روش تعامل ايرانيان با افكار عمومي روسيه پرداخت.
در نشست پيوندهاي ايرانيان و اوست‌ها، از كتاب 'اوست‌ها در گذر تاريخ' ترجمه موسي عبداللهي هم رونمايي شد.
جمهوري اوستياي شمالي، بخشي از خاك روسيه است.
شبد**9163*9122