به گزارش ایرنا ، گرمای روزانه هوا در كشور عراق و مسیر طولانی پیاده روی از یك سو و تجمع عظیم عاشقان سالار شهیدان از مناطق مختلف جغرافیایی در فضایی محدود، از سوی دیگر زمینه را برای شیوع برخی از بیماری ها مهیا می كند و سهل انگاری در پیشگیری موجب واگیر شدن این بیماری ها می شود.
یك پزشك مطلع در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به لزوم مشاركت زائران برای حفظ سلامت خود و جلوگیری از شیوع بیماریهای واگیردار گفت: زائران باید توصیه های بهداشتی را جدی بگیرند تا سفری ایمن داشته باشند.
دكتر فرهاد حیات افزود: بیماران قلبی و عروقی، تنفسی و دیابتی كه قصد شركت در مراسم اربعین را دارند، داروهای مورد نیاز خود را قبل از خارج شدن از مرز تهیه كنند و بیماران دیابتی حتما مواد قندی مانند شكلات، بیسكویت و غیره به همراه داشته باشند.
وی اضافه كرد: حس پاهای دیابتی ها به علت پیاده روی طولانی كاهش می یابد و این افراد در صورت بروز هرگونه زخم در پاهایشان باید به مراكز بهداشتی در طول مسیر مراجعه كنند تا دچار زخم دیابتی نشوند.
این پزشك ادامه داد: دسترسی به امكانات پزشكی در پیاده روی اربعین دشوار است و به همین خاطر به بیماران دیابتی توصیه میشود تا پاهای خود را مرتب شست و شو دهند.
وی با اشاره به اینكه همراه بردن داروهای كدئین دار به كشور عراق هم دارای ممنوعیت است، ادامه داد: اگرچه در طول مسیر موكب های بهداشتی و درمانی راه اندازی شده است اما زائران برای اطمینان بیشتر، داروهای مورد نیاز خود را همراه داشته باشند زیرا در موكب ها هم داروهای محدود و ضروری در اختیار آنان قرار می گیرد.
دكتر حیات، رعایت بهداشت فردی را یكی از نكات مهم در پیاده روی اربعین دانست و بیان كرد: شست و شوی مكرر دست ها با آب و صابون جهت جلوگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریهای عفونی به ویژه تنفسی الزامی است؛ روبوسی، گرد و غبار و استنشاق گازها نیز از جمله عوامل شیوع بیماری های تنفسی است.
وی استفاده از آب و غذای سالم را از دیگر ضرورتهای تأمین سلامت فردی زائران در پیاده روی اربعین حسینی دانست و عنوان كرد: هرچند كاروانها و موكبهای مختلف سعی میكنند با حداكثر ایمنی، آب و غذای بهداشتی را به زائران برسانند اما خود افراد نیز باید مواظب باشند.
این پزشك بیان كرد: این روزها در عراق هوا كمی گرم و شبها سرد است و این تفاوت دما در شب و روز ممكن است زائران را در معرض بیماریها تنفسی و سرماخوردگی قرار دهد.
وی در رابطه با لزوم استفاده از واكسن هپاتیت A قبل از اعزام به مراسم اربعین، افزود: واكسن خاصی برای عراق نیاز نیست و واكسن هپاتیت A جزو توصیههای بهداشتی به شمار نمی رود.
به گزارش ایرنا بسیج همگانی مسوولان حوزه سلامت در كشور نیز با هدف پیشگیری از بروز بیماری ها تشكیل شده و علاوه بر برگزاری جلسه هایی با موضوع پیشگیری موثر، توصیه های بهداشتی زیادی نیز در اختیار زائران و مسوولان قرار گرفته است.
اما اهمیت سلامت زائران در پیاده روی اربعین حسینی به حدی بالاست كه معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی از آمادگی كامل 28 دانشگاه علوم پزشكی مرزی كشور برای پوشش این مراسم خبر داده و گفته است: امسال 97 آزمایشگاه فعال برای ارایه خدمات به زائران پیاده روی اربعین آماده شده است.
علیرضا رییسی با اشاره به هماهنگی بین گروههای هلال احمر، اورژانس كشور و معاونتهای بهداشت و درمان و سازمانهای مردم نهاد برای تأمین سلامت زائران اربعین، افزود: چهار كارگاه آموزشی در ارتباط با بیماریهای غیرواگیر در دانشگاههای علوم پزشكی مرزهای غربی كشور برگزار و چندین جلسه آموزشی با مركز پزشكی حج سازمان هلال احمر در زمینه بررسی وضعیت تشكیل شده است.
وی بیان كرد: همراهی شهروندان و زائران در راستای كاهش مشكلات سلامت زائران و مردم بسیار موثر است و می تواند در كاهش هزینه ها و افزایش بهداشت این پیاده روی اثرگذار باشد.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی نیز با اشاره به آموزش بهداشتی 500 نفر از كاركنان موكب های اربعین امسال در این استان، گفت: این افراد مهمترین و تاثیرگذارترین نقش را در تامین بهداشت عمومی و مواد غذایی دارند و برای همه آنان كارت معاینه پزشكی صادر می شود.
رسول انتظارمهدی اضافه كرد: این كارشناسان بهداشتی در موكب ها و مراكز بحرانی از جمله مراكز تهیه و توزیع مواد غذایی بر فرآیند تامین آب شرب و خدمات اساسی در پایانه های مرزی نظارت می كنند.
وی ادامه داد: تعیین رابطان سلامت برای هر كاروان، آموزش حضوری و غیرحضوری با منابع آموزشی، راه اندازی مراقبت بهداشتی همگانی برای زائران و تامین منابع و تجهیزات مورد نیاز از جمله برنامه های دانشگاه علوم پزشكی آذربایجان غربی برای آیین پیاده روی اربعین در سال جاری است.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی آذربایجان بیان كرد: حضور میلیونی زائران طی یك دوره و از مناطق جغرافیایی متفاوت، ازدحام بیش از حد در كربلا، پیاده روی در یك مسیر طولانی و تاثیرپذیری و تاثیرگذاری جمعیت حاضر بر سلامت یكدیگر از جمله مواردی است كه توجه بیش از پیش زائران به توصیه های بهداشتی را اجتناب ناپذیر می كند.
انتظارمهدی با تاكید بر استفاده زائران از كفش مناسب، گفت: در سال گذشته حدود 144 مورد مشكل سلامت زائران اربعین در آذربایجان غربی پیگیری و 40 نفر از آنان در بیمارستان بستری شدند.
وی اضافه كرد: زائران در صورت مشاهده علائم مرتبط با وبا یا اسهال حتما به مراكز درمانی در مرزهای ورودی مراجعه و بیماری خود را اعلام كنند تا درمان در اسرع وقت صورت بگیرد.
هفته آینده، میلیون ها نفر مشتاق از سراسر دنیا در بزرگترین پیاده روی تاریخ شركت می كنند و عشق و ارادت خود را به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به ویژه امام حسین (ع) در مراسم اربعین نشان می دهند اما رعایت موارد ایمنی و بهداشتی می تواند این پیاده روی را بسیار شیرین تر و گواراتر كند.
8137 /3072
تاریخ انتشار: ۴ آبان ۱۳۹۷ - ۰۶:۳۲
ارومیه - ایرنا - رعایت توصیه های بهداشتی از نیازهای اساسی شركت در پیاده روی اربعین است و در بهره مندی زائران از فضای معنوی این آیین و جلوگیری از ابتلای آنان به بیماری های واگیردار نقش موثری دارد.