تاریخ انتشار: ۵ آبان ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۳

تهران– ايرنا - محققان دانشگاه RMIT در استراليا دستگاه كوچكي را ساختند كه در انتهاي يك فيبر نوري نصب شده و قادر است پرتوهاي پيچ خورده نور را رمزگشايي كند؛ دستاوردي كه مي تواند به افزايش پهناي باند اطلاعات كمك كند.

به گزارش روز شنيه گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، به طور سنتي فناوري فيبر نوري اطلاعات را به شكل پالس هاي نوري منتقل مي كند، اما اخيرا محققان به دنبال افزايش پهناي باند اطلاعات از طريق تغيير شكل پرتوهاي نور هستند.
تغيير پرتوهاي نور به شكل مارپيچ يك راهكار نويدبخش براي افزايش پهناي باند اطلاعات محسوب مي شود. در اين شيوه به جاي اين كه يك طول موج به عنوان يك كانال انتقال اطلاعات مورد استفاده قرار گيرد، هر پيچش نور امكان رمزگذاري مقدار متفاوتي را در اختيار مي گذارد و تعداد پيچش هاي پرتو نور حداقل از ديدگاه نظري، نامحدود است. بدين ترتيب مي توان اطلاعات بيشتري را با استفاده از پرتوهاي نور منتقل كرد. در اين شيوه، ميزان پيچ خوردن پرتو نور بر اساس معياري موسوم به حركت زاويه اي دوار (OAM) تعيين مي شود.
اين راهكار زماني موثر است كه در انتهاي فيبرنوري بتوان اطلاعات را رمزگشايي كرد. تجهيزاتي كه براي اين منظور استفاده مي شود معمولا بسيار حجيم و بزرگ هستند. اما اكنون محققان استراليايي با استفاده از يك حسگر نيمه رساناي اكسيد فلزي مكمل (SIMOS) دستگاهي را ساختند كه ابعاد بسيار كوچك تر از نمونه هاي موجود داشته و قادر است اطلاعات را رمزگشايي كند. تراشه هاي SIMOS كه در دوربين هاي ديجيتال كاربرد دارند، فوتون ها را به الكترون تبديل مي كنند. اما در اين دستگاه جديد پرتوهاي نور قبل از برخورد با حسگر، از لايه ديگري عبور مي كنند كه شكل نور پيچ خورده را تغيير داده و آن را به يك پرتو ممتد تبديل مي كند.
اين دستگاه كوچك و كم هزينه، كارآيي بالايي دارد و با فناوري هاي موجود كاملا سازگار است. به گفته محققان اين دستگاه ارتباطات نوري باندپهن را متحول مي كند و قادر است ظرف دو سال آينده سرعت اينترنت را بيش از 100 برابر افزايش دهد.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Nature Communications منتشر شده است.
علمي (6)**9259*2017