به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ فتحی ابراهیم عبدالعزیز الشقاقی در 1951میلادی در اردوگاه رفح واقع در نوار غزه به دنیا آمد. پدرش امام جماعت دهكده زرنوقه بود كه به كارگری اشتغال داشت.
فتحی شقاقی فعالیت های سیاسی خود را پس از شكست اعراب در جنگ ژوئن 1967میلادی شدت بخشید و در آن مقطع با توجه به اوج گیری گرایش های ناصریسم، به شدت تحت تأثیر این گرایش ها قرار گرفت و به جمال عبدالناصر به عنوان یك شخصیت سیاسی و یك رهبر عرب علاقه مند شد.
وی در 1966میلادی با همكاری چند تَن از دوستانش یك تشكل سیاسی را در چارچوب اندیشه های ناصریسم به وجود آورد اما این تشكل در اثر مشكلات و موانع موجود بر سر راه فعالیت آن منحل شد.
رژیم صهیونیستی در 1967میلادی و در جریان جنگ 6 روزه، موفق شد تا نوار غزه و صحرای سینا را از كنترل مصر، شرق اورشلیم و كرانه باختری رود اردن را از كنترل اردن و بلندیهای جولان را از كنترل سوریه خارج كند. این شكست تحول عمیقی را در نگرش فتحی شقاقی به وجود آورد. وی در این ارتباط می نویسد: «این شكست مسیر حركت جوانی كه خواستار آزادی و بازگشت به وطن اشغالی اش بود را تغییر داد، زیرا برای من قابل تحمل نبود كه شخصیتی چون عبدالناصر شكست بخورد.»
در همان زمان یكی از دوستان وی كتاب «نشانه های راه» از شهید سید قطب را در اختیار او گذاشت و این كتاب در واقع پایه و مایه تأسیس جنبش جهاد اسلامی شد.
فتحی شقاقی در 1968 میلادی وارد دانشگاه بیرزیت در كرانه باختری شد و پس از 2 سال تحصیل به عنوان معلم ریاضیات به یك مدرسه در بیت المقدس رفت. وی در این دوران با وجود حساسیت شدید و تنش میان نیروهای داخلی فلسطین، با برخی از گروه ها و نیروهای ملی ارتباط برقرار كرد و در بعضی از فعالیت های سازمان های ملی و چپ گرا مشاركت داشت.
این مبارز فلسطینی در 1974 برای ادامه تحصیل در رشته پزشكی وارد دانشگاه الزقازیق مصر شد و دكتری طب اطفال را از این دانشگاه دریافت كرد. این دوران از پربارترین و مهمترین مراحل سیاسی و فكری زندگی او به شمار می رود. در همین دانشگاه نخستین جرقه تشكیل یك جنبش واقع گرای اسلامی در ذهن او به وجود آمد و نخستین هسته های این سازمان متشكل از برخی دانشجویان جوان فلسطینی این دانشگاه به رهبری او شكل گرفت و بعدها این هسته به قلب فلسطین انتقال یافت تا هسته اولیه سازمان جهاد اسلامی در داخل فلسطین شود.
فتحی شقاقی در مصر به سبب فعالیت های اسلامی - سیاسی تحت پیگرد قرار گرفت و سرانجام به جرم بنیانگذاری جنبش جهاد اسلامی در 1971 میلادی پس از تحمل چند ماه زندان از خاك این كشور اخراج شد و به محض ورود به فلسطین هسته های سازمان جهاد اسلامی در سرتاسر اراضی اشغالی و به ویژه در غزه و كرانه باختری را تاسیس كرد.
وی همزمان با آن نیز برای آموزش و تربیت كادرهای جدیدی برای جنبش و ساختن نیروی نظامی و عقیدتی آن اقدام كرد تا اینكه هنگامی كه در بیمارستان ویكتوریا در بیت المقدس كار می كرد به اتهام تشكیل سازمان جهاد اسلامی به مدت 11 ماه زندانی شد.
همچنین این مبارز فلسطینی در 1986میلادی به اتهام تحریك مردم علیه رژیم صهیونیستی و انتقال اسلحه به غزه، به چهار سال زندان و پنج سال حبس تعلیقی محكوم شد اما هنگامی كه رژیم صهیونیستی به این نتیجه رسید كه او از درون زندان فلسطینیان را رهبری می كند، وی را در 1988میلادی به جنوب لبنان تبعید كردند.
حضور شقاقی در فلسطین برای رژیم صهیونیستی به نحوی خطرناك شده بود كه «اسحاق رابین» وزیر دفاع وقت رژیم صهیونیستی خود شخصاً دستور اخراج او را از فلسطین صادر كرد. از این رو در 1995 میلادی با گذرنامه جعلی با نام «ابراهیم شاویش» به لیبی رفت تا پیرامون وضعیت آوارگان فلسطینی در مرزهای لیبی و مصر با سرهنگ قذافی رهبر این كشور دیدار كند اما به سبب تحریم هوایی لیبی، مجبور شد با كشتی به مالت برود.
**مبانی اندیشه شقاقی
شقاقی رهبری جنبش جهاد اسلامی را در 2 بعد فكری و عملیاتی برعهده داشت. عملكرد و كارنامه جنبش جهاد اسلامی در طول سال های 1993-1987 میلادی؛ یعنی انتفاضه اول را می توان به نوعی بازتابی از افكار شقاقی دانست.
در عرصه تئوریك نیز شقاقی تئوریسین جنبش به شمار می رفت. تألیف مقاله ها و كتاب های متعدد، وی را مبارزی سرشناس و ایدئولوگی متبحر ساخته بود. پایه گذاری و مدیریت جنبش جهاد اسلامی، بزرگترین میراث وی است.
او تلاش می كرد تا در رسالتی كه بر عهده داشت، بهترین نمونه از ایمان و طرز تفكر و بینش اسلامی عمیق را ارایه كند. در زمینه فكری نیز نوشته های او بهترین دلیل و گواه برتیزبینی و دقت نظر و عمق دیدگاهش نسبت به اسلام و آینده مسلمانان بود كه عمیق ترین و پر شورترین مقاله ها و سخنرانی های وی در اجلاس ها و سمینارها نشانه آن است.
**شقاقی و ایران
فتحی شقاقی انقلاب اسلامی ایران را نقطه اتكای فلسطین و مظلومان جهان و عامل تقریب میان امت اسلامی میدانست به همین سبب از این انقلاب حمایت كرد. وی انقلاب مردم ایران را دروازه ای به طرف وحدت اسلامی و كنار زدن منازع های مذهبی و طایفه ای عنوان كرد.
فتحی شقاقی جزو نخستین افرادی بود كه دروازه ارتباط وعلاقه بسیاری از مسلمانان به ایران را گشود و غیر از مساله فلسطین و حركتی كه در فلسطین آغاز كرد و در آنجا به معرفی امام خمینی(ره) و به انتقال روحیات انقلابی ملت مسلمان ایران به مردم فلسطین پرداخت، رسالت ارتباط دیگر گروه های مسلمان در كشورهای دیگر با ایران را هم برعهده گرفت و تلاش های فراوانی انجام داد تا گروه های مسلمان دیگر را به ایران نزدیك كند.
او شیفته شخصیت امام خمینی(ره) بود و این از آثارش آشكار است. او درباره تشیع نیز نگاه مثبتی دارد و تلاش می كند وحشت غیرعادی جهان اسلام از تشیع را از میان ببرد و ضرورت تقریب میان مذاهب اسلامی را تفهیم كند. یكی از آثارش با عنوان «شیعه و سني؛ غوغاي ساختگي» به فارسی ترجمه شده است.
رسالت دیگر فتحی شقاقی در ارتباط با ایران، در جنگ تحمیلی انجام گرفت. وی تبلیغاتی را كه به وسیله آمریكا، رژیم صهیونیستی و دیگر كشورهای غربی علیه ایران صورت می گرفت، در جامعه عرب خنثی كرد. او در این حركت با شخصیت های مختلف دیدار داشت و مواضع صحیح ایران را به آنها منتقل می داد.
فتحی شقاقی در 1979میلادی كتاب «خمینی، راه حل اسلامی و جایگزین» را منتشر كرد كه نخستین كتاب منتشره در سطح جهان درباره پیروزی انقلاب اسلامی ایران به زبان عربی بود كه به دنبال انتشار این كتاب مدتی نیز زندانی شد. این مبارز فلسطینی در 1988میلادی با امام خمینی(ه) در تهران دیدار داشت.
وی درباره علاقه خود به انقلاب اسلامی می گوید: «دنیا باید بداند كه بازتاب شعارهای امام خمینی در فلسطین در هیچ جای دیگر دنیا نظیری نداشت. دلیل آن این است كه همانگونه كه امام به زندگی ایرانی ها معنی داد، به زندگی ما در فلسطین نیز چنین مفهومی بخشید».
**شهادت
دستور ترور فتحی شقاقی هنگامی به وسیله اسحاق رابین صادر شد كه عملیاتی از طرف حماس در 25 ژانویه 1995 میلادی و در منطقه بیت لید به كشته و مجروح شدن 130 صهیونیستی منجر شد. البته شقاقی سالها پیش از انجام دادن این عملیات نیز تحت نظر عوامل موساد بود.
در همین زمان «اوری ساگی» رییس اطلاعات نظامی وقت رژیم اسرائیل نسبت به انجام عملیات ترور شقاقی در دمشق به دلیل برانگیخته شدن خشم مردم سوریه هشدار داد و بر همین اساس عملیات ترور وی به خارج از سوریه منتقل شد تا اینكه سرانجام این مجاهد مؤمن و مخلص در 26 اكتبر 1995 میلادی در مالت ترور و به شهادت رسید.
روزنامه عبری «یدیعوت آحارونوت» بخشی از كتاب «نقطهی بیبازگشت» نوشته رونین برگمن كه داستان موساد را در خصوص جزییات ترور فتحی شقاقی بیان كرده، منتشر كرد. در این كتاب آمده است: «شقاقی هنگامی كه وارد لیبی شد، اتاقی را برای یك شب در هتلی كرایه كرد وساعت 11 شب همان روز برای خرید از هتل خارج شد، به مركز تجاری ماركس اند اسپانسر رفت و از آن جا خرید كرد و به مركزی دیگر رفت و پس از بازگشت در حالی كه پیاده راه میرفت، متوجه موتوری كه او را تعقیب میكرد نشد. در همین هنگام، راننده موتور به شقاقی نزدیك شد و یكی دیگر از سرنشینان موتور با اسلحه صدا خفه كن چند تیر به سمت سر فتحی شقاقی شلیك و او را ترور كرد و اینگونه این بزرگ مرد فلسطینی به درجه رفیع شهادت نایل آمد».
**بخشی از پیام آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب به مناسبت شهادت فتحی شقاقی
«صحنه خونین مبارزات اسلامی فلسطین، بار دیگر با خون به ناحق ریخته یكی از فرزندان رشید و مظلوم آن سرزمین، گلگون گشت و كسی كه با قلبی سرشار از ایمان و اخلاص برای دفاع از خانه و میهن خود، مجاهدت می كرد به دست غاصبان خونخوار و آدمكش به شهادت رسید و صهیونیست های عاری از شرف و اخلاق یك بار دیگر ثابت كردند كه برای مقاصد نامشروع خود قتل و جنایت را مباح و مشروع می شمرند. مجاهد مؤمن و شجاع و متفكر و مخلص، شهید دكتر فتحی شقاقی یكی از چهره های درخشانی بود كه فجر مبارزات اسلامی مردم فلسطین در دهه اخیر را پدید آورد و همه توان و امكان و اكنون جان عزیز خود را بر سر این جهاد مقدس گذاشت ...».
پژوهشم9370**9131
تاریخ انتشار: ۵ آبان ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۷
تهران- ایرنا- فتحی شقاقی رهبر جنبش جهاد اسلامی است و به عنوان مبارزی سرشناس و ایدئولوگی متبحر شناخته می شود كه شعار مقاومت علیه اشغالگران را احیا كرد و بر وحدت جهان اسلام تاكید داشت و روحیه جهاد و شهادت را راهگشای مشكلات مسلمانان دانست.