تهران- ايرنا- معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با اشاره به اينكه برنامه غربالگري سرطان روده بزرگ در دست اجرا است، گفت: سرطان روده بزرگ يكي از سرطان هاي قابل پيشگيري است و با انجام غربالگري مي توانيم موفقيت هاي خوبي در اين زمينه به دست آوريم.

به گزارش خبرنگار ايرنا، دكتر رضا ملك زاده روز شنبه در نشست خبري هجدهمين كنگره بين المللي بيماري هاي گوارش و كبد در پژوهشكده بيماري هاي گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي تهران ادامه داد: اين غربالگري را در 2 منطقه در كشور به صورت محدود انجام داديم و چند استان نيز در دست اجرا داريم.
رئيس هيجدهمين كنگره بين المللي گوارش و كبد اظهار اميدواري كرد كه در آينده نزديك اين طرح در سطح كشور اجرا شود.

** 27 درصد سرطان ها مربوط به دستگاه گوارش است
رئيس انجمن گوارش و كبد ايراناظهار داشت: 27 درصد از سرطان‌ها در ايران مربوط به سرطان دستگاه گوارش است كه در صدر آنها سرطان معده قرار دارد.
وي شايع ترين سرطان در مردان را سرطان معده اعلام كرد و گفت: حدود 16 درصد سرطان ها مربوط به معده مي باشد.
ملك زاده ادامه داد سرطان روده بزرگ تقريبا حدود 10 درصد سرطان ها را به خود اختصاص مي دهد و در رتبه بعدي قرار دارد. سرطان هاي مري، لوزالمعده و كبد درصد كمتري را به خود اختصاص مي دهند

** كاهش مرگ و مير بيماري گوارش و كبد در ايران
وي اظهار داشت: مرگ و مير و ناتواني حاصل از بيماري گوارش و كبد در ايران طي سال هاي اخير كاهش پيدا كرده است.
ملك زاده افزود: در گذشته مرگ و مير قابل توجهي ناشي از خون ريزي هاي گوارش داشتيم و با مراقبت هاي به عمل آمده، شدت كاهش يافته است.
وي به شيوع بيماري مزمن التهاب روده اي در كشور هم اشاره كرد و گفت: در 40 سال گذشته در ايران اين بيماري گزارش نشده اما در حال حاضر نزديك به 40 هزار نفر به اين بيماري مبتلا هستند.
ملك زاده افزود: اين بيماري معمولا در اثر ارتقاي سطح بهداشت عمومي و موقعيت هاي اقتصادي و اجتماعي بيشتر مي شود.
وي همچنين با اشاره به اينكه يك درصد ايراني ها به بيماري سلياك مبتلا هستند گفت: اين بيماري نوعي حساسيت يا آلرژي به مصرف گندم است و با همكاري انجمن گوارش در تلاش براي راه اندازي نظام ثبت اين بيماري هستيم تا بتوانيم بيماري را شناسايي كنيم.
معاون وزير بهداشت، شايع‌ترين بيماري‌هاي گوارشي در ايران را از نوع خوش‌خيم دانست و گفت:‌ 30 درصد مراجعات به اطباء داخلي به دليل رفلاكس و 20 درصد به دليل روده تحريك‌پذير است.
وي افزود: كبد چرب شايع‌ترين بيماري كبدي در ايران است و 30درصد افراد مبتلا به اين مشكل هستند و پس از آن هپاتيت B و C از شايع‌ترين مشكلات كبدي هستند كه چندين سال است واكسيناسيون خوبي براي هپاتيت B در نظر گرفته شده و درمان مؤثر براي هپاتيت B و C نيز وجود دارد.

** ابتلا به كبد چرب در يكي از شهرهاي شمالي كشور به بيش از 50 درصد رسيد
معاون پژوهشي پژوهشكده گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي تهران نيز به شيوع بيماري كبد چرب در كشور اشاره كرد و گفت: ابتلا به كبد چرب در يكي از شهرهاي شمال كشور به بيش از 50 درصد رسيده است.
دكتر شاهيم مرآت در اين نشست خبري اظهار داشت: مردم بايد بدانند كه موثرترين و بهترين راه براي مقابله با كبد چرب، كم كردن وزن و ورزش است كه بايد در اين زمينه تبليغات گسترده انجام گيرد.
وي اظهار داشت: هپاتيت‌هاي ويروسي 15 سال پيش وضعيتي بسيار نامناسب داشت ولي خوشبختانه امروز به سمت ريشه‌كني هپاتيت B و C پيش رفته‌ است .
عضو انجمن گوارش و كبد ايران با اشاره به اينكه مشكل در ارتباط با هپاتيت‌هاي ويروسي اين است كه برخي مبتلا به اين بيماري بوده ولي اطلاعي از آن ندارند، گفت: شناسايي اين بيماران در دستور كار وزارت بهداشت قرار گرفته و اقدامات مناسبي در اين راستا انجام گرفته است.
وي افزود: ديابت هم در كشور با اپيدمي همراه است و كبد چرب و ديابت در كنار هم ريسك ابتلا به بيماري قلبي را به شدت افزايش مي‌دهد.

** بيش از 10 هزار نفر مبتلا به بيماري التهاب روده اي ثبت شدند
دكتر همايون واحدي، متخصص بيماري‌هاي گوارش و كبد در ادامه اين نشست به شيوع بيماري التهابي روده در ايران اشاره كرد و گفت: تا كنون 10 هزار نفر مبتلا به اين بيماري ثبت شدند و به ازاي هر 100 هزار نفر 45 نفر مبتلا به اين بيماري هستند.
وي اظهار داشت: آزمايش تشخيص ابتلا به اين بيماري در مراكز دانشگاهي به صورت رايگان انجام مي‌گيرد.
متخصص بيماري‌هاي گوارش و كبد تأكيد كرد: تشخيص به موقع اين بيماري از عوارض آن پيشگيري كرده و درمان موفقيت‌آميز بيماري را به همراه دارد.
هيجدهمين كنگره بيماري هاي گوارش و كبد ايران از 9 تا 11 آبان ماه با حضور جمعي از پزشكان و محققان در سالن همايش هاي رازي برگزار مي شود.
علمي ** 1201 **2017