به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری، «ولادیمیر پوتین»، «امانوئل مكرون» و «آنگلا مركل» در استانبول نشست مشتركی را با «رجب طیب اردوغان» برگزار می كنند تا در زمینه تحولات كنونی و صلح در سوریه چاره اندیشی كنند.
از نگاه تحلیلگران و رسانه های جهان مهمترین موضوعی كه در این نشست مورد بررسی قرار می گیرد تنش در ادلب سوریه است. گفته می شود مسكو و آنكارا به توافقی در این زمینه دست پیدا كرده اند. از طرف دیگر به نظر می رسد بررسی آینده سیاسی سوریه و ماهیت قانون اساسی جدید برای این كشور نیز از محورهای مهمی خواهند بود كه رهبران اروپایی با روسیه و تركیه مطرح خواهند كرد.
تارنمای شبكه خبری «الجزیره» آورده است كه این نشست مسائل گوناگونی همچون غیرنظامی كردن برخی مناطق و پیشنهاد راه حل های سیاسی برای آینده را مورد بررسی قرار می دهند. همه مسائل سوریه از جمله توافق در ادلب، فرایند سیاسی و هماهنگ سازی تلاش ها برای یافتن راه حل قابل دوام در این كشور از جمله مسائل مهم محسوب می شوند.
علاوه بر رهبران چهار كشور، «استفان دی میستورا» نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه هم در این نشست چهارجانبه شركت می كند.
تحلیل این شبكه خبری، برگزاری این نشست را موفقیتی در ادامه فرایند مذاكرات بازیگران آستانه به ویژه برای روسیه و تركیه می داند زیرا آن ها توانستند اتحادیه اروپا را نیز به میز مذاكرات سوریه بكشانند.
گفته می شود توافق چند روز قبل مسكو و آنكارا در زمینه غیرنظامی ساختن برخی مناطق در ادلب نیز مورد بحث قرار می گیرد. این توافق مورد حمایت كشورهای اروپایی و از جمله آلمان قرار گرفته است زیرا می تواند باعث ایجاد یك آتش بس دائمی شود.
به گزارش «رویترز» و به نقل از مقامات كرملین، ساعاتی پیش از آغاز رسمی نشست، اردوغان و پوتین به صورت خصوصی هم گفت وگو كردند تا سپس در نشست جامع چهار كشور شركت كنند.
** نشستی در ادامه فرایند آستانه
چهار كشور شركت كننده در این نشست دیدگاه های مشخص و متفاوتی را از این دیدار دارند. برای تركیه موضوع كردها و برای مسكو ادامه نقش آفرینی این كشورها در سوریه و تحولات منطقه اهمیت دارد. پایان دادن به بحران 7 ساله سوریه برای این كشور می تواند منافع و اعتبار بیشتری را كسب كند.
تارنمای روزنامه «حریّت» برگزاری این نشست را نشانه ای از عمیق تر شدن همكاری های روسیه و تركیه عنوان كرد و نوشت: توافق چند روز قبل دو كشور كه عرض 15 تا 20 كیلومتری را در منطقه ادلب به عنوان منطقه غیرنظامی اعلام كرد بسیار با اهمیت است.
برخی رسانه ها نشست كنونی در استانبول را در ادامه تلاش های سه كشور ایران، روسیه و تركیه ارزیابی كرده اند كه قادر شده است تا حد زیادی تنش ها در سوریه را تحت كنترل در بیاورد. به نوشته روزنامه تركیه ای، اقدامات این فرایند (آستانه) باعث آرامش نسبی اوضاع در ادلب هم شده است كه با برگزاری نشست مهم استانبول همزمان گردید.
نكته جالب از نگاه این روزنامه آن است كه نشست چهارجانبه بدون حضور ایالات متحده برگزار می شود. این امر از آن جهت اهمیت دارد كه نشان می دهد تركیه و روسیه در كنار كشورهای اروپایی، رهبری تحولات سوریه و شكل دهی به آینده این كشور را در اختیار می گیرند.
مسكو نیز ادامه نقش آفرینی در سوریه را برای بازیابی وجهه خود پس از تحولات چند سال قبل اوكراین ضروری می داند. خبرگزاری روسی «راشا تودی» بر این اعتقاد است كه حضور مكرون و مركل یك پیروزی دیپلماتیك برای رئیس جمهوری روسیه است.
این گزارش عنوان داشت: از دیدگاه برخی تحلیلگران حضور رهبران اروپایی در این مذاكره نشان می دهد كه روسیه در حال دیكته كردن خواسته های خود در سوریه است. اگرچه همه كشورهای حاضر در این نشست ظاهرا توان مساوی دارند اما توافق آن ها بدون پوتین و اردوغان كارساز نخواهد بود.
تارنمای شبكه خبری «فاكس نیوز» آمریكا نیز این نشست چهارجانبه را از این نظر مورد علاقه آنكارا دانست كه این كشور می تواند جدی تر به موضوع كردها بپردازد.
این گزارش افزود: تركیه خواستار طرحی مشخص برای سوریه است كه مراحل به سمت یك راه حل سیاسی برای حل منازعه را تعیین می كند. ضمن اینكه تركیه در تلاش است تا طرح غیرنظامی سازی برخی مناطق در اطراف ادلب را هم نهایی ساخته و به تایید كشورها برساند.
براساس این گزارش، فرانسه اعلام كرده است تلاش خود را بر تحكیم آتش بس در ادلب و ممانعت از وقوع یك فاجعه انسانی و راه افتادن موج دیگری از مهاجران متمركز می كند ضمن اینكه ادامه و اجرای فرایند سیاسی بر اساس قطعنامه های سازمان ملل را نیز مورد توجه قرار می دهد.
البته این گزارش برگزاری نشست چهارجانبه همزمان با عملیات نظامی تركیه در مرزهای خود با شمال سوریه را كه در كنترل كردها است مهم ارزیابی كرد.
تركیه گروه های شبه نظامی كرد را تروریست می داند. ضمن اینكه رئیس جمهوری تركیه روز قبل از این نشست هم اعلام كرد گروه های مسلح اطراف رودخانه فرات تهدیدی امنیتی برای تركیه به شمار می روند.
تارنمای شبكه خبری «بلومبرگ» هم در همین ارتباط نوشت اردوغان در سخنرانی خود یك شب شب قبل از نشست استانبول، آخرین هشدار را به كردها صادر كرد. رئیس جمهوری تركیه در این سخنان از واشنگتن به علت تاخیر در اجرای توافق ماه ژوئن انتقاد كرد. براساس آن توافق نیروهای كردی كه تركیه آن ها را تروریست می داند (همچون YPG) می بایست شهرهای شمالی سوریه را به طور كامل تخلیه می كردند.
**اهمیت موضوع سوریه برای اروپا
ارزیابی رسانه ها حاكی از آن است كه برای آنگلا مركل صدراعظم آلمان و امانوئل مكرون رئیس جمهوری فرانسه موضوع حضور آوارگان سوری در قاره سبز دارای اهمیت ویژه است. آلمان حضور در مذاكرات را گامی برای پایان سیاسی و بدون خونریزی بحران سوریه و بازگشت آرامش و آوارگان به این كشور و آغاز بازسازی آن می بینند.
از نگاه الجزیره هم موضوع مهاجران سوری برای كشورهای اروپایی بسیار با اهمیت است و از این رو آن ها تلاش دارند از وقوع موج جدید پناهندگان سوری به سوی اروپا جلوگیری كنند. به نظر می رسد اروپا تلاش دارد با ابزارهای خود ثبات را به سوریه باز گرداند و زمینه را برای بازگشت پناهجویان از اروپا هم آماده سازد.
گزارش شبكه خبری بلومبرگ نیز آورده است ابتكار نشست چهارجانبه در دیدار ماه گذشته اردوغان و مركل شكل گرفت. با اینكه در ابتدا پاریس نسبت به این نشست بی علاقه بود اما روسیه اصرار دارد مشاركت اروپا برای تعیین وضعیت سیاسی سوریه به ویژه در زمینه بازسازی این كشور ضروری است.
پژوهش**9130 **1552
تاریخ انتشار: ۵ آبان ۱۳۹۷ - ۱۸:۴۳
تهران-ایرنا- تحلیلگران و رسانه های انگلیسی زبان با متفاوت خواندن اهداف رهبران شركت كننده در نشست استانبول؛ آتش بس در ادلب سوریه، آینده سیاسی این كشور و وضعیت آوارگان سوری در اروپا را از مهمترین محورهای گفت وگو آنها می دانند.