به گزارش ایرنا، زنان و دخترانی جوان كه هر یك به گونه ای درگیر مشكلاتی مشابه اعم از طلاق، بازماندن از تحصیل و مشكلات دیگر خاص مناطق روستایی و توسعه نیافته هستند كه آرزو و امید رسیدن به روشنایی و شادی و زندگی را در تار و پودهای دارهای قالی و گلیم در هم می تنند.
مریم دختر جوان 20 ساله ای كه در یكی از كارگاه های آموزش گلیم بافی چنار بیشه شركت كرده است، می گوید: زندگی ما بنا شده بر دام هایمان كه شامل چند گاو و گوساله هستند، كشاورزی مختصری هم كه داریم همه آن صرف دام ها می شود تا كاه و علوفه آنها فراهم شود.
از چند گاوی كه داریم چند گوساله هر سال بدنیا می آید كه سال بعد آن گوساله ها را می فروشیم تا زندگی مان بگذرد اما ما تا كی باید دلخوش به گاوهایمان باشیم؛ برای ما جوانترها باید فعالیت های دیگری در زمینه های مختلف فراهم شود و اكنون با یاد گرفتن گلیم بافی و سایر صنایع دستی این امیدواری را دارم كه از فروش دست بافته های خود به درآمد برسم.
عاطفه 23 ساله هم می گوید: پدران و مادران ما عمرشان با گاوها سپری شده است چون تنها منبع درآمد و زندگی ما همان گاوها هستند كه متاسفانه در چند وقت اخیر دزدی گاو زیاد شده است.
عاطفه به غم و ناراحتی خواهر و برادرهایش در روزی در همین نزدیكی ها اشاره می كند كه گاوهایشان گم شدند و دیگر به خانه بازنگشتند و چندین شبانه روز مادرشان در كوههای اطراف به امید پیدا كردنشان گشته است و جز پاهای زخمی و خونی حاصلی نداشت.
دختر جوان ادامه می هد: اگر درنده ای گاوها را دریده بود حداقل استخوان هایشان را می توانستیم پیدا كنیم من از این همه وابستگی به گاوها خسته شده ام و از روزی كه در كلاس های آموزشی صنایع دستی شركت می كنم روحیه بانشاط تری دارم تا اگر توان مالی داشته باشم با تولید همان صنایع دستی به گردشگران این منطقه گردشگری به درآمدی هر چند اندك برسم.
نیلوفر دختر جوان 21 ساله دیگری است كه او در فروش صنایع دستی تجربه موفق تری نسبت به بقیه دختران و زنان روستا دارد؛ می گوید كه تا همین چند وقت قبل عروسك های پارچه ای و كیف های دستی و رشته های اسفند درست می كرده و گردشگران منطقه بیشه نیز كم و بیش از او خرید می كردند.
وی می گوید: از اینكه از تولیدات و ساخته های دست خودم پولی بدست می آوردم احساس خوبی داشتم ولی ساختن همان عروسك ها و كیف ها و رشته های اسفند هم هزینه دارد؛ تهیه مواد اولیه آنها شامل پارچه، نخ، الیاف و ... گران شد و دیگر ادامه ندادم.
نیلوفر كه حالا در كارگاه آموزشی گلیم بافی شركت كرده است، یادآور می شود كه دیگر از خانه ماندن و شستن و سابیدن ها از سر بیكاری خسته شده ام و آمده ام تا این هنر را بیآموزم و اگر شرایط لازم فراهم شود خودم گلیم ببافم و زمینه ای برای فروش كارهایم مورد علاقه ام، فراهم شود.
فرشته دختر خوش خنده و در عین حال پیگیر و جسور 21 ساله دیگری است كه می گوید: همه دختران همسن و سال او نهایتا تا كلاس پنجم و یا اول راهنمایی درس خوانده اند و بخاطر مسافت طولانی تا مدرسه و مشكلات رفت و آمد سخت از تحصیل بازمانده اند اما هر كدام از هنر، استعداد و علاقه ای در صنایع دستی برخوردار هستند.
او می گوید: پسران روستا هم یا از اینجا مهاجرت كرده اند و آنهایی هم كه هستند به دامداری و چوپانی از دام ها مشغولند و ما دختران هم باید در خانه به شستن و پختن روزگار سپری كنیم ولی اگر زمینه كار كردنمان در كارهای هنری مورد علاقه مان همچون خیاطی فراهم شود می توانیم به شغلی كه كمك كننده به خانواده هم باشد، برسیم.
مهتاب 23 ساله هم می افزاید: ما بیكار در خانه مانده ایم، با بالا رفتن سن دیگر امكان ادامه تحصیل هم نداریم و باید منتظر بمانیم تا با یكی از همان پسران روستا كه به دامداری می پردازند، اگر تصمیم نگیرند كه با دختران روستاهای دیگر ازدواج كنند، ازدواج كنیم.
او ادامه می دهد: كاش آنهایی كه توان انجام كاری برای روستاها دارند این حرف های ما دختران و زنان روستا را بشنوند و كمك كنند تا با حمایت های مالی و یا فراهم كردن ابزار كار و زمینه فروش تولیدات دستی و صنایع دستی كه همه ما از عهده آن برمی آییم، كاری كنند.
مهتاب كه خودش كیف های دستی و عروسك های پارچه ای درست می كند، می گوید، منطقه چنار بیشه منطقه زیبا و خوش آب و هوایی است كه همیشه گردشگرانی از دیگر نقاط به اینجا می آیند و كاش این گردشگری بتواند بر زندگی و درآمد مردمان روستاهای اطراف نیز اثرگذار باشد.
** كارگاه آموزشی و زمینه ساز اشتغال زنان و دختران
'زینب بیرانوند' مربی كارگاه آموزشی گلیم بافی مخصوص زنان سرپرست خانوار كمیته امداد لرستان در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: كمیته امداد در راستای توانمند سازی و فراهم كردن زمینه اشتغال زنان، كلاس ها و كارگاه های آموزشی همچون گلیم بافی برای زنان سرپرست خانوار، دختران و زنان بد سرپرست برگزار می كند .
وی افزود: در كارگاه مخصوص گلیم بافی كه در روستاهای منطقه بیشه كه اتفاقا منطقه گردشگر پذیر است حدود یك ماه دوره آموزشی گلیم بافی به زنان و دختران آموزش داده شده است تا با توانمند سازی آنها در زمینه صنایع دستی، مقدمه ای برای ورود آنها به تولید و تهیه و فروش صنایع دستی فراهم شود.
مربی كارگاه آموزش گلیم بافی زنان و دختران كمیته امداد لرستان ادامه داد: هدف ایجاد انگیزه، پویایی و نشاط اجتماعی در زنان و دختران مناطق روستایی است كه به نوعی دچار آسیب های اجتماعی همچون طلاق و یا بدسرپرست هستند و شركت در این گونه فعالیت های جمعی فرصت حضور مثبت و اعتماد بنفس در آنها را بیشتر می كند.
** خیز زنان سرپرست خانوار در عبور از مشكلات
'بهنام فروتن' كارشناس علوم اجتماعی و مسائل اجتماعی نیز به تلاش زنان سرپرست خانوار و دختران بازمانده از تحصیل مناطق روستایی و محروم برای عبور از مشكلات و كمبود های زندگی در روستا اشاره كرد و گفت: محدودیت های خاص دختران و زنان در روستا های توسعه نیافته همواره به عنوان یك چالش اجتماعی مطرح است.
وی با بیان اینكه در دهه های اخیر با توجه به رشد روزافزون ارتباطات و تغییر روش های سنتی، سبك زندگی دگرگون شده است ، افزود: تكیه بر روش های سنتی درآمد در روستا و عدم درآمد كافی از طرفی موجب نارضایتی خانواده ها شده، از طرفی امكان مهاجرت هم برای خانواده های زنان سرپرست خانوار و دختران بازمانده از تحصیل یا فراهم نمی شود و یا به سختی و دشواری های خاصی انجام می شود.
این كارشناسی مسائل اجتماعی یادآور شد: در این شرایط برنامه های جایگزین و مولد با ایجاد انگیزه و افزایش درآمد در روستا می تواند برنامه مناسبی برای رونق بخشی به وضعیت اقتصادی و اجتماعی باشد تا مانع از هدر رفت استعدادهای بومی و محلی مردم این مناطق شود و در مقابل با شكوفایی استعدادهای منطقه در بخش صنایع دستی پویای و نشاط اجتماعی و اقتصادی در فضای روستایی مناطق گردشگر پذیر ایجاد شود.
فروتن با تاكید بر نبود سرمایه اولیه و مواد تولید و ناتوانی در عبور از بروكراسی سخت دریافت تسهیلات بانكی و بازار فروش بعنوان سدی جدی در عبور زنان از سختی های روستا نشینی گفت: مطالعه و حمایت های اجتماعی فرهنگی از دختران و زنان سرپرست خانوار گام مهمی در راستای توسعه پایدار روستا تلقی می شود.
** 2 هزار و 94 مددجوی كمیته امداد آموزش دیدند
مدیركل كمیته امداد استان لرستان هم گفت: از ابتدای سال جاری تاكنون دو هزارو 94 مددجوی لرستانی با حمایت كمیته امداد آموزشهای فنی و حرفهای را برای ایجاد شغل مناسب فرا گرفتند كه از این تعداد یك هزار و 388 نفر زنان سرپرست خانوار بوده اند.
'جاسم محمدی فارسانی' به خبرنگار ما افزود: در سال جاری، برنامه ریزی آموزش پنج هزارو 820 مددجوی لرستانی با اعتبار 14 میلیارد ریال در توافقنامه بودجه پیش بینی شده است.
وی توضیح داد: برگزاری دورههای آموزشی مهارت آموزی در مسیر توانمندی مددجویان تحت حمایت بدون محدویت در مناطق روستایی و شهری با استفاده از مربیان واجد شرایط و همكاری ادارات فنی و حرفه ایی برگزار شده است.
محمدی فارسانی درباره آموزشهای فنی برگزار شده برای مددجویان استان لرستان گفت: مددجویان تحت حمایت پس از كسب مهارت، فراهم شدن فضای كسبوكار و بهرهمندی از تسهیلات خودكفایی كمیته امداد برای راهاندازی شغل و ایجاد فرصت شغلی اقدام میكنند.
** تولید 191 تخته فرش توسط مددجویان كمیته امداد
محمدی فارسانی به تولید 191 تخته فرش، گلیم،جاجیم و تابلو فرش در شش ماهه نخست سال اشاره كرد و ادامه داد: این محصولات به متراژ 340 متر مربع و ارزش ریالی 5 میلیارد ریال است.
وی افزود: با حمایت كمیته امداد یك هزار و924 نفر از مدد جویان این نهاد در حوزه صنایع دستی با دریافت تسهیلات مشغول به فعالیت هستند.
مدیركل كمیته امداد امام خمینی به خرید تضمینی صنایع دستی تولیدی مددجویان اشاره كرد و گفت: بر اساس تصمیم معاون اشتغال و خودكفایی این نهاد محصولات بافته شده توسط شركت صنعت آفرینان امداد در مركز به نرخ كارشناسی خرید و به بازار فروش عرضه می شود.
** نگاهی مهربانتر به عروسك های انتظار
یادمان باشد اگر گذرمان به بیشه ای، بركه ای و آبشاری افتاد، بدانیم در همان حوالی روستاهایی هم وجود دارند و قدمتی به بلندا و زیبایی و جذابیت همان جاذبه گردشگری دارند كه ما را از دل شهرها به آنجا كشانده است.
یادمان باشد در همان حوالی زنان و دخترانی چشم انتظار آمدن مسافری و گردشگری هستند تا عروسك های پارچه ای دوخته شده از سر دل و جان، رشته های اسفندی كه هر دانه آن به امیدی بافته شده و گلیم های الگو گرفته از طبیعت هزار رنگی دارد كه ما را به آنجا كشانده است، بفروش برسند.
در كنار تمام هزینه های پیدا و ناپیدای هر سفر، نگاه مهربانتری به صنایع دستی محلی زنان و دختركان چشم انتظار داشته باشیم، این نگاه مهربان و مسئولانه در كنار سایر اقدامات مرتبط با ایجاد بازارچه های فروش برای صنایع دستی ساكنان بومی و محلی هر منطقه گردشگری روستایی می تواند جرقه ای از امید و نشاط در دل زندگی های پررنج مردمان آن دیار باشد.
شبد** 1920**1455**
تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۷ - ۰۱:۴۷
خرم آباد - ایرنا - در منطقه گردشگری «آبشار بیشه» خرم آباد با هدف بازگشت به هویت اصیل صنایع دستی لرستان كه قدمتی كهن و دیرینه دراین منطقه دارد، كارگاه آموزشی گلیم بافی به ابتكار كمیته امداد ویژه مددجویان تحت حمایت به مدت 2 ماه برگزار شده است تا گام نخست تولید برداشته شود.