به گزارش روز يكشنبه ايرنا از موسسه فرهنگي هنري مركز اسناد انقلاب اسلامي، در كتاب «تاريخشفاهي زندگي و مبارزات علامه شيخ عباس مخبر دزفولي»، ضمن اينكه حيات فردي، اجتماعي، علمي و ديني علامه مخبر دزفولي بررسي شده، نقش وي در تحولات تاريخ انقلاب اسلامي و دوران دفاع مقدس در دزفول، بازخواني گوشههاي كمتر توجه شده از تاريخ انقلاب با تمركز بر تاريخ شفاهي و تبيين نقش علامه مخبر دزفولي و فعاليتهاي فكري و فرهنگي وي بخصوص در امر بسترسازي و تربيت نيروهاي انقلابي واكاوي شده است.
با توجه به جنبههاي مختلف حيات فردي، اجتماعي، سياسي و مذهبي مرحوم علامه مخبردزفولي، مطالب اين پژوهش برگرفته از سه هزار دقيقه مصاحبه تاريخ شفاهي با شخصيتهاي مختلف از جمله روحانيون، مقامات كشوري و فرماندهان نظامي، فرزندان آن عالم بزرگوار و اقشار مختلف مردم است. همچنين در اين كتاب، از 100 برگ سند و 70 قطعه عكس استفاده شده است.
كتاب «تاريخشفاهي زندگي و مبارزات علامه شيخ عباس مخبر دزفولي» در 9 فصل به نگارش در آمده است؛ فصل اول به معرفي جغرافياي تاريخي دزفول، موقعيت سياسي آنجا، دورههاي تاريخي شهر دزفول و مدارس ديني و مراجع تقليد مطرح آن ديار اختصاص دارد.
فصل دوم خاندان و خانواده علامه مخبر دزفولي را معرفي ميكند و فصل سوم به واكاوي حيات علمي علامه مخبر دزفولي اختصاص دارد. تحصيلات اوليه، اساتيد، تاليفات و آثار، تدريس و ... بخشي از مباحث طرح شده در اين فصل است.
در فصل چهارم و پنجم به فعاليتهاي مبارزاتي علامه مخبر در دوران نهضت اسلامي پرداخته شده است. در دزفول مرحوم آيتالله قاضي و در كنار وي مرحوم علامه مخبردزفولي و مرحوم حجتالاسلام فارغ، بازوان پرتوان جريان انقلاب بوده اند، با اين حال علامه مخبردزفولي در سالهاي قبل از پيروزي انقلاب با برپايي جلسات متعدد براي جوانان، موفق به تربيت نسلي از جوانان انقلابي شد كه در دوران بعد از پيروزي انقلاب اسلامي در تثبيت انقلاب و همچنين در مديريت دفاع مقدس نقش مهمي ايفا كردند.
بررسي مبارزات علامه مخبر دزفولي، تشكيل جلسات ديني توسط وي براي جوانان، منبرهاي وعظ و خطابه او قبل از پيروزي انقلاب اسلامي و انتظامبخشي به مراكز نظامي، اصلاح امور مناطق شمال خوزستان، راهاندازي سازمان تبليغات اسلامي، انتشار نشريههاي انقلابي و توجه به فريضه نماز جمله بعد از پيروزي انقلاب اسلامي از جمله مهمترين مباحث طرح شده در فصلهاي 4 و 5 اين كتاب است.
فصل ششم به واكاوي فعاليتها و مجاهدتهاي مرحوم مخبر دزفولي در دوران دفاع مقدس اختصاص دارد. موضوع فصل هفتم ذوق ادبي و طبع شعر و نمونههايي از اشعار علامه مخبر است و در فصل هشتم، خصوصيات اخلاقي و رفتار اجتماعي علامه مخبر به صورت مشروح مورد بررسي قرار گرفته است.
در فصل نهم و پاياني اين مجموعه هم به دوران بيماري و ارتحال علامه مخبر پرداخته شده است. در اين فصل همچنين به انعكاس مراسم تشييع و خاكسپاري ايشان و حضور گسترده مردم در اين مراسم اشاره شده است.
«تاريخشفاهي زندگي و مبارزات علامه شيخ عباس مخبر دزفولي» تاليف دكتر غلامرضا دركتانيان، از سوي موسسه فرهنگي هنري مركز اسناد انقلاب اسلامي منتشر شده است.
علامه فقيد حاج شيخ عباس مخبر دزفولي در سال1347 هجري قمري در خانواده اي روحاني و در منطقه اي كه اغلب ساكنانش اهل علم بودند به دنيا آمد. پدرش مرحوم ملاغلامعلي مخبر دزفولي، از ذاكران مخلص حضرت ابا عبدالله الحسين (ع) بود.
وي علاوه بر اين كه در دزفول از واعظان خوب زمان خودش، محسوب مي شد، در سرودن مراثي اهل بيت (ع) نيز يد طولائي داشت و تاليفات زيادي از ايشان برجاي مانده است.
حاج شيخ عباس مخبر دزفولي در صبح جمعه هشتم فروردين ماه 1365 هجري شمسي مصادف با 18 ماه رجب 1408هجري قمري ديده از جهان فروبست.
فراهنگ**3009**1418
تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۰
تهران-ايرنا- جديدترين اثر موسسه فرهنگي هنري مركز اسناد انقلاب اسلامي با عنوان «تاريخشفاهي زندگي و مبارزات علامه شيخ عباس مخبر دزفولي» روانه بازار نشر شد.