به گزارش ايرنا با وجود اين آمار از گروههاي تروريستي اما هنوز نهادي آمار دقيقي از برآورد نيروهاي دشمن، تحليلي از اهداف حملات و مناطق آسيب پذير ارايه نكرده است.
افغانستان طي 18 سال حضور آمريكا و همپيمانانش در قالب نيروهاي حمايت قاطع به بهانه مبارزه با تروريسم در آن، با چالش هاي روز افزوني مواجه است كه شايد نبود نقشه راهبردي در جنگ و نداشتن آمار و اطلاعات دقيق از تروريست ها به عنوان دشمن، موفقيت در مبارزه را ناكام بگذارد.
در بيش از 10 سال گذشته حملات تروريستي با روش ها و ابزارهاي مختلف عليه اهداف متفاوت به شكل هاي پيچيده و ساده در افغانستان رخ داده است كه فقدان اطلاعات دقيق از تروريست ها و آشفتگي در آمارو ارقام و حتي تكرار اشتباهات قبلي و نداشتن تعريف روشن اين روند مبارزه بر سختي اين حملات افزوده است.
در هر جنگي داشتن اطلاعات درست و دقيق از دشمن چه از منظر نيروي انساني و چه از نظر تجهيزات و ادوات و شناخت ظرفيت ها و تنوع راهكارهاي احتمالي آنها براي امكان پيروزي يك ضرورت اجتناب ناپذير است.
در افغانستان اگر نگوئيم كه هيچ آمار دستي از تروريست ها به عنوان دشمن، خاستگاه فرهنگي ، فكري و اجتماعي آنها، نقاط تمركز آنها و روش هاي كارشان وجود ندارد، حداقل مي توان گفت كه تصوير روشني از اين اطلاعات پايه موجود نيست و اگر هم هست در دسترس نيروهاي ميداني كه بايد از آن براي مقابله استفاده كنند نيست و در خوشبينانه ترين حالت اين اطلاعات در دسترس رسانه ها قرار ندارد.
آن چه بر اساس 18 سال جنگ افغانستان جاري عليه تروريسم با حضور غربي ها به رهبري آمريكا در اين كشور آشكار شده، اين است كه گروه هاي تروريستي مراكز امنيتي و نظامي، مساجد، تكايا، اماكن مقدس، مراكز آموزشي، ورزشگاه ها، تجمعات مردم اعم از اعتراضي به دولت يا هر اعتراض ديگر ، ستادهاي انتخاباتي، نشست هاي محافظت شده و حتي در داخل خود نظاميان خارجي را در برنامه اهداف حملات خود دارند.
در اين حملات از انواع شيوه هاي تهاجمي مانند حمله انتحاري، پرتاب راكت و خمپاره ، چسباندن بمب هاي مغناطيسي ؛ بمب گذاري و كار گذاشتن مين در جاده ها و منفجر كردن ابنيه ها و زير ساخت ها استفاده مي كنند.
اما با اين همه شمار جنگجويان گروههاي تروريستي فعال در افغانستان ، روشن نيست و مقامات هر كدام در هر زمان تعداد متفاوتي را اعلام مي كنند كه در واقع اين كه كدام يك درست يا نادرست است؛ براي مخاطب روشن نيست.
«هلال الدين هلال» معاون وزارت دفاع افغانستان به عنوان آخرين مقامي كه بتازگي در اين مورد سخن گفته آمار 50 هزار تروريست رادر قالب 21 گروه تروريستي در اين كشور اعلام كرده است.
وي افزوده است كه افغانستان مبدل به ميدان جنگ مركزي براي نمايندگان سازمان هاي مختلف تروريستي براي نفوذ در اين منطقه شده است.
هلال گفته كه در حال حاضر 21 سازمان تروريستي در افغانستان فعال هستند كه شمار اين تروريست ها به بيش از 50 هزارتن مي رسد و از اين جمله بيش از هشت هزار تن از گروههاي تروريستي بين المللي هستند.
معاون وزارت دفاع افغانستان شمار جنگجويان طالبان را 38 هزار تن خوانده است اما در باره باقي تروريست ها كه وي تمام آنها را بيش از 50 هزار تن اعلام كرده است، گزارشي نداده است.
«زميركابلوف» نماينده ويژه رئيس جمهوري روسيه براي افغانستان امسال در خبري مدعي شده بود كه شمار جنگجويان داعش در افغانستان به بيش از 10 هزار تن مي رسد.
اما «محمد رادمنش» معاون سخنگوي وزارت دفاع افغانستان اين برآورد را اشتباه خواند و در ششم تير ماه امسال گفت كه دو هزار جنگجوي داعش در بخشهاي محدودي افغانستان فعاليت دارند كه يك هزار و 500 تن آنها از ساير گروههايي مانند شبكه حقاني به داعش پيوسته اند.
«دولت وزيري» سخنگوي وزارت دفاع افغانستان هم در شش دي ماه سال گذشته گفته بود كه شمار جنگجويان داعش در افغانستان در سال هاي گذشته بين شش تا هفت هزار تن بود اما با كشته ، بازداشت و زخمي شدن اعضا اكنون به صدها تن مي رسند.
پيش از اين دولت افغانستان شمار جنگجويان را متغير برشمرده و گفته بود كه شمار آنها در تابستان و زمستان متفاوت است زيرا شمار زيادي از آنها در فصل سرماي زمستان به پاكستان مي روند.
دولت وزيري سخنگوي سابق وزارت دفاع افغانستان گفته بود كه تعداد افراد طالبان در نهايت تا 45 هزار تن مي رسند كه در تابستان و زمستان شمار آنها متفاوت است.
در آخرين رويدادهاي امنيتي در 26 مهر ماه امسال در استان «قندهار» افغانستان در يك نشست امنيتي درباره تأمين امنيت انتخابات مجلس اين كشور كه «اسكات ميلر» فرمانده عمومي نظاميان خارجي مستقر در افغانستان هم حضور داشت، حمله تروريستي توسط محافظ استاندار رخ داد كه در آن فرمانده پليس «قندهار» و رئيس امنيت ملي كشته شدند و استاندار، فرمانده ارتش و رئيس بخش جنوب غرب زخمي شدند.
پس از چند روز رئيس عمومي امنيت ملي افغانستان اعلام كرد كه مهاجم با شناسنامه جعلي و ضمانت شخصي به صف محافظان استاندار پيوسته بود و پنچ دقيقه پيش از حمله، با پاكستان تماس تلفني برقرار كرده است كه اين بيانگر آن است كه از پاكستان دستور گرفته بود.
هفته گذشته همچنين يك سرباز نيروي ويژه ارتش افغانستان در فرودگاه «شيندند» در استان «هرات» به نظاميان خارجي شليك كرد كه در آن يك سرباز آمريكايي كشته و دو تن ديگر زخمي شدند و مهاجم بازداشت و در اختيار نظاميان آمريكايي قرار داده شد.
اين رويدادها نشان مي دهد كه دولت افغانستان در استخدام نيروهاي خود و همچنين شناسايي عاملان نفوذي، اهداف ، راهبرد و طرح هاي تروريست ها اطلاعات لازم را در اختيار ندارد و بخش زيادي از اطلاعات آنها دقيق نيست.
«جاويد كوهستاني» آگاه نظامي و از بازنشستگان ارتش افغانستان براين باور است كه اطلاعات دستگاه امنيتي افغانستان بيشتر متكي به اطلاعات نظاميان خارجي است و خود آنها اطلاعات درست و كاملي در اختيار ندارند.
وي گفت كه فساد، نبود دلسوزي صادقانه افراد و اشراف نداشتن كامل اطلاعاتي باعث شده است كه از حملات تروريستي و اهداف و تعداد تروريست ها با خبر نباشند.
كوهستاني شمار جنگجويان طالبان را 70 هزار نفر عنوان كرد و گفت كه تنها در استان هلمند بين شش تا هشت هزار نيرو دارند و همچنين در استان هاي «بدخشان»، «قندوز»، «فراه»، «فارياب»، «سرپل» در هر كدام بيشتر از سه هزار نيرو دارند.
به گفته كوهستاني طالبان كه در حال حاضر 50 درصد خاك افغانستان را در اختيار دارند، قادر به جذب نيروي بيشتر نيز هستند اما دولت تدابير و توان كافي براي جلوگيري از را ندارد.
اين آگاه نظامي افغان باور دارد كه طالبان حملات پيچيده تروريستي مانند حمله قندهار را تحت نظر افراد با تجربه و كارآزموده انجام مي دهند و دولت قادر به كشف و جلوگيري از آن نشده است.
اين نوع حملات طي 14 سال گذشته در افغانستان بيشتر شده و شمار زيادي از مقامات دولتي و غير دولتي در حملات افراد نفوذي، مسلح هدف قرار گرفته و كشته شده اند كه تاكنون اين روند ادامه دارد و شايد براي غلبه بر تروريست ها اول بايد اطلاعاتمان را از آنها درست كنيم.
آساق*291*1104*
تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۵
كابل - ايرنا - دولت و نهادهاي امنيتي افغانستان همواره اعلام كرده اند كه حدود 20 گروه تروريست به اشكال گوناگون در زير عناوين مختلفي از جمله طالبان و داعش در اين كشور فعاليت مي كنند كه يك بخش از آنها تروريست هاي غير افغان هستند.