نيويوررك- ايرنا- قتل جمال خاشقچي روزنامه نگار منتقد آل سعود در كنسولگري عربستان در استانبول علاوه بر خبرنگاران وتحليلگران مسايل سياسي توجه كاريكاتوريست هاي آمريكايي را هم به خود جلب كرده است به گونه اي كه خشونت و دوگانگي را در رفتارهاي بن سلمان و ترامپ به تصوير كشيده اند.

به گزارش خبرنگار ايرنا، نيويورك تايمز در هشتم اكتبر كاريكاتوري از «ريان گارسيا» براي يادداشتي استفاده كرده است و دستاني را نشان مي دهد كه از دو طرف به سوي هم دراز شده و در حال مصافحه هستند. يكي از اينها آستين كتي مشكي دارد كه گوياي شخصيت ترامپ و ديگري آستيني با لباس سعودي كه گوياي محمد بن سلمان وليعهد سعودي است.
بر بالاي دست ترامپ افرادي نشان داده مي شوند كه با چراغ قوه و ديگر ابزار به دنبال جست وجويند و در داخل آستين سعودي افرادي به تصوير كشيده شده اند كه در حال مخفي شدن هستند.
اين روزنامه همچنين در شانزدهم اكتبر در گزارشي با عنوان 'چيزهايي كه از ناپديد شدن خاشقچي مي دانيم و نمي دانيم'، كاريكاتوري را از «پاتريك چاپات» به چاپ رسانده است كه سه نفر در يكي از مكان هاي رسمي سعودي در پشت ميزي نشسته اند و از خواسته هاي خود مي گويند.
يكي از آنها خانمي است كه مي گويد مي خواهم رانندگي كنم، ديگري پسر جواني است كه آرزوي خود را ديدن فيلم هاي آمريكايي و داشتن سينما مي داند؛ نفر سوم كه در گودالي در حال سقوط است، فرياد مي زند مي خواهم روزنامه نگار باشم.
در پشت اين افراد تخته سبز رنگي با نماد شمشير و كلمه عربستان سعودي نقش بسته و بالاي آن تصويري از محمد بن سلمان ديده مي شود.
روبروي اين افراد كه مصاحبه گر است، شخصي با لباس سعودي قرار دارد و به اين ترتيب اين كاريكاتور مي گويد كه بن سلمان با روزنامه نگاران چگونه برخورد مي كند.
از ديگر رسانه هايي كه به موضوع قتل خاشقچي توسط سعودي ها پرداخته و به دليل همكاري اين روزنامه نگار مقتول با آن مورد توجه بوده، واشنگتن پست است.
اين روزنامه در هفدهم اكتبر نگاه كاريكاتوريست ها به قتل خاشقچي را به تصوير كشيده كه در يكي از آنها، «جف كوتربا» به همراه دو نفر ديگر شمايلي از محمد بن سلمان را ترسيم كرده اند كه خطوط روسري وي، شبيه سيم خارداري است كه حقوق بشر در قالب تصويري از انسان گير كرده است.
همچنين اين روزنامه كاريكاتوري از «كوين سيرز» را نمايش داده است كه چهره بن سلمان از شخصيتي اصلاح طلب به شخصيتي قاتل تبديل شده است. اين كاريكاتور كوشيده است به ترامپ يادآور شود چهره واقعي بن سلمان چيست. به گونه اي كه در دستان اين شخصيت به تصوير درآمده، كاغذي قرار دارد كه بر روي آن نوشته شده است «داستان پوششي سعودي در ناپديد شدن روزنامه نگار».
«جك اوهمن» ديگر كاريكاتوريستي است كه واشنگتن پست از طراحي او در موضوع قتل خاشقچي استفاده كرده است. او در اين كاريكاتور به سفر 'مايك پمپئو' وزير خارجه آمريكا به رياض براي بررسي قتل اين روزنامه نگار عربستاني پرداخته است.
ديدار پمپئو با بن سلمان و لبخندهاي وي در زمان مذاكره با وليعهد سعودي مورد انتقاد فعالان سياسي در آمريكا بود. اين كاريكاتوريست مي گويد وقتي پمپئو به رياض سفر كرد مانند اين بود كه او به سرزمين ديزني (والت ديزيني) پا گذاشته است.
در اين تصوير پمپئو در مقابل شخصي با لباس رسمي مقامات سعودي قرار گرفته كه ميان آنها نواري است كه معمولا در اطراف مكان وقوع جرم كشيده مي شود، بر روي اين نوار نوشته شده است «عبور نكنيد، منطقه وقوع جرم».
كاريكاتور ديگري كه واشنگتن پست از آن استفاده كرده مربوط به «نيك اندرسون» است. در اين تصوير، اندرسون نمايي از كنسولگري عربستان را به تصوير كشيده كه به روي درب ورود آن، يكي از شمشيرهاي نماد رسمي سعودي ها به اره اي درشت تغيير يافته است.
اين كاريكاتوريست سعي كرده است مساله احتمال قطعه قطعه شدن جسد خاشقچي را به تصوير بكشد و مي گويد نمي توانم تصور كنم شنيدن چيزي كه روي داده براي خديجه چنگيز نامزد خاشقچي چقدر دردناك بوده است.
بلومبرگ هم در 26 اكتبر براي يكي از مطالب خود از كاريكاتوري استفاده كرده است كه سعودي ها را در كرسي شوراي حقوق بشر نشان مي دهد.
در اين كاريكاتور، شخصي با لباس سعودي ها در پشت ميز شوراي حقوق بشر نشسته و شمشيري در دست دارد كه به خون آغشته است. اين شخص مي پرسد«پرسش ديگري هم هست؟».
تارنماي جنبش كاريكاتوري هم آثار كاريكاتوريست هاي مختلف از جهان را جمع آوري كرده است كه در تصوير ارسالي از «دب ميلبراس» كاريكاتوريست آمريكايي به شعار انتخاباتي دونالد ترامپ اشاره شده كه گفته است «دوباره آمريكا را به عظمت مي رسانيم».
در اين كاريكاتور نمايي از بن سلمان ديده مي شودكه دستان و لباس وي به خون آغشته است و كلاه قرمز كه معرف ستاد انتخاباتي ترامپ است بر سر دارد كه روي آن همان جمله «دوباره آمريكا را به عظمت مي رسانيم» نوشته شده است.
اما در كنار بن سلمان، اين جمله به شكل ديگري آمده است كه «دوباره ترور را عظمت مي بخشيم».
تارنماي تخصصي كاريكاتورهاي سياسي «پوليتيكال كارتون» هم در اين باره كاريكاتورهاي زيادي را جمع آوري كرده است. در يكي از اين كاريكاتورها كه طراح آن «ديمين گلز» است، كاريكاتوري از بن سلمان به چشم مي خورد كه در فضاي مجازي لبخند زنان و پر از علامت هاي لايك اما از زير لباس او بدن تكه تكه شده اي بيرون زده است كه بر روي روزنامه قرار دارد و در كنار آن هم اره و سلاح ديده مي شود.
«پت باگلي» كاريكاتوريست آمريكايي هم واكنش ترامپ به قتل خاشقچي را به تصوير كشيده است. در اين كاريكاتور، گوينده در حال خواندن خبر «انتقاد شديد ترامپ به قتل وحشيانه يك روزنامه نگار» است و در كنار آن ترامپ در صحنه ايستاده كه تمام اطرافش خون و قطعاتي از بدن اين روزنامه نگار ديده مي شود.
ترامپ در اين صحنه مي گويد نه! نه! شما همه را اشتباه انجام داده ايد.
«بيل دي» كاريكاتوريست فلوريدا با «جنگ شمشير و قلم» به قتل اين روزنامه نگار پرداخته است. در اين تصوير شمشير آغشته به خون به خودنويسي كه خروجي جوهر آن نيز شبيه شمشير است، اصابت كرده اما قلمي كه روي آن نوشته شده «مطبوعات آزاد» همچنان سالم است.
كاريكاتوريست در زير اين تصاوير نوشته «قلم، قدرتمندتر از شمشير است».
'جمال خاشقچي' روزنامه‌نگار منتقد آل سعود، دوم اكتبر (10 مهر) براي مراحل ثبت ازدواج خود وارد ساختمان كنسولگري عربستان شد و ديگر بازنگشت.
حكومت آل سعود طي 18 روز بعد از اين واقعه، منكر قتل خاشقچي شد، اما در نهايت ناچار به اعتراف شد و در بيانيه‌اي، ادعا كرد كه وي در پي يك مشاجره كشته شده است.
مدارك و شواهد منتشر شده از سوي رسانه‌ها اما نشان‌ دهنده آن است كه 15 نفر از عوامل اطلاعاتي سعودي كه از طرف وليعهد اين كشور به استانبول اعزام‌ شده بودند، عامل قتل خاشقچي بوده‌اند.با اين حال هنوز عاملان آن معرفي نشده و جسد اين مقتول هم به دست نيامده است.
اروپام*1429**2040