به گزارش روز دوشنبه ایرنا ازآتن، طی دو هفته گذشته تركیه با هشدار به یونان و قبرس درمورد احتمال وجود منابع نفتی درمنطقه دریای مدیترانه و نزدیك مرزهای دریایی یونان و قبرس اعلام كرد كه به علت عدم تمایل یونان و قبرس برای حل اختلافات درباره قبرس و تقسیم و بهره داری مناسب از منابع نفت و گاز احتمالی درنزدیك سواحل مشترك، مجبور است كه خود برای انجام اكتشافات نفت و گاز اقدام نماید.
پس از اعلام این مطلب آنكارا كشتی اكتشافی'باربارا ' را به منطقه اعزام و در دریای مدیترانه مشغول آزمایشات لازم برای اكتشاف نفت و گاز گردید.
كشتی جنگی یونان' فوكاس' كه در منطقه مستقر بود برای بیرون راندن وممانعت از اقدامات كشتی اكتشافی تركیه وارد عمل گردید كه با هشدار شدید كشتی های جنگی تركیه مستقر در محل مواجه و مانع هرگونه اقدام كشتی جنگی یونانی شدند.
یونان در همین حال یك زیر دریایی برای یاری رساندن به كشتی جنگی خود به منطقه اعزام كرد كه با عكس العمل شدید نیروی دریایی تركیه مواجه گردید.
پس از مدت كوتاهی تركیه منطقه نزدیك به عملیات كشتی اكتشافی خود را منطقه نظامی و ممنوعه اعلام كرده و یادآور شد: حركت و حضور هر نوع كشتی و پرواز هواپیما در نزدیكی این منطقه در دریای مدیترانه ممنوع و بشدت با آن برخورد خواهد شد.
وزارت خارجه یونان پس از این حادثه اعلام كرد: براساس قوانین بین المللی حدود سواحل دریایی هر كشوری 12 مایل است و یونان از این قانون بهره خواهد جست و مرز دریایی خود را به 12 مایلی دریا گسترش خواهد داد.
این اظهارات یونان كه چند روز پیش صورت گرفت با عكس العمل شدید تركیه مواجه و آنكارا اعلام كرد: چنانچه آتن اقدام به اجرای چنین قانونی در مورد مرزهای دریایی خود نماید، بدون شك دلیل آغاز جنگ نظامی خواهد بود.
یونان سه روز پیش دراین رابطه اعلام كرد: با توجه به شرایط حساس در منطقه و بالكان فعلاً این قانون بین المللی در مورد مرزهای دریایی ، را اجرا نخواهد كرد.
روز گذشته رسانه های خبری یونان با انتقاد از این تصمیم دولت، آن را پذیرش یك شكست درمقابل زباده خواهی آنكارا قلمداد كردند.تارنمای خبری' پرونیوز'یونان با اشاره به روند رو به افزایش تنش بین آنكارا و آتن نوشت: به علت افزایش زیاد احتمال درگیری نظامی بین تركیه و یونان در دریای مدیترانه، نیروی هوایی آمریكا به بهانه رزمایش آموزشی تعداد زیادی ازبالگرد های جنگی خود از نوع' اپاچی' را به منطقه شمال یونان واقع درپایگاه نظامی شهر 'لاریسا' آورده است.
این رسانه افزود: تعدادی از هوپیماهای جنگی آمریكا و نظامیان نیروی دریایی این كشور نیز به بهانه تمرینات وآموزش های مشترك وارد یونان خواهند شد و این امر قبلاً مورد مذاكر بین مسئولان دو كشور قرار و به توافق رسیده بودند.
این رسانه خبری، دلیل واقعی حضور نظامیان آمریكا در سطح گسترده در پایگاه های نظامی این كشور را ارایه نكرده و نگفته است كه چنانچه درگیری نظامی بین تركیه و یونان در دریای مدیترانه اتفاق بیافتد، نقش نیروهای آمریكایی دراین رابطه چه خواهد بود.
ناتو و آمریكا در یونان دارای پایگاه های نظامی هستند ولی طی یكسال و نیم گذشته همكاری های نظامی بین دو طرف بسیار افزایش یافته است و رسانه های گروهی در این رابطه نیز گزارش دادند كه آمریكا درصدد افزایش پایگاه های نظامی خود در یونان است كه تاكنون هیچ مقامی این گزارش ها را تكذیب نكرده است.
براساس گزارش چند روز پیش خبرگزاری رسمی یونان(آنا)، نیروی دریایی تركیه دو كشتی جنگی و یك زیر دریایی به محلی در نزدیكی سواحل قبرس كه كشتی فرانسوی برای قبرس اكتشاف نفت و گاز در شرق مدیترانه را انجام می داد، اعزام و اقدامات این كشتی را متوقف كرد.
جنگ تبلیغاتی و اتهام زنی بین نیكوزیا و آتن از یكسو و آنكارا از سوی دیگر توسط شخصیت های سیاسی و رسانه ای هر روز شدت بیشتر می شود و هركدام دیگری را به كارشكنی و زیاده خواهی در مذاكرات وحدت قبرس متهم می كنند.
'پروكوپیس پولوپلس'رییس جمهور یونان نیز روز گذشته طی سخنانی به تركیه هشدار داد كه یونان با تمام توان ازتمامیت ارضی خود، منافع یونان و یونانیان قبرس دفاع و حمایت می كند و هرگونه تحریكی را با قدرت پاسخ خواهد داد.
وی همچنین گفت:ما خواهان توسعه روند روابط تركیه و پیوستن این كشور به اتحادیه اروپا هستیم ولی همه این ها منوط به رعایت كامل حقوق یونان و قبرس، احترام به قوانین بین المللی وعمل به حسن همجواری همسایه شرقی ما، می باشند.
تركیه در گذشته هم بارها مدعی شده بود كه قبرس جنوبی (یونانی نشین) حق ندارد تا قبل از حل كامل مساله قبرس و وحدت دو بخش این كشور به عملیات اكتشاف نفت و گاز دست بزند، زیرا بخش شمالی (ترك نشین) نیز در منابع احتمالی انرژی سهیم است.
آنكارا اعلام كرده بود كه تحت هیچ شرایطی اجازه آغاز عملیات اكتشافی نفت و گاز در نزدیك سواحل قبرس و مناطق اقتصادی مشترك خود با قبرس جنوبی و مرزهای دریایی مشترك با یونان را نخواهد داد واین تهدیدات باعث گردید كه اقدامات و عملیات اكتشافی كه سال پیش چند شركت خارجی برای قبرس شروع كرده بودند، متوقف گردد.
اختلافات تركیه، یونان و قبرس در واقع در سال 1974میلادی كه نیروهای ارتش تركیه پس از كودتا علیه 'اسقف ماریوس' رئیس جمهور وقت قبرس، وارد این كشور شدند، تشدید شد.
روابط آتن و نیكوزیا از یكسو و آنكارا از سوی دیگر به علت ادامه حضور نیروهای نظامی تركیه در بخش شمالی قبرس به رغم تلاش های دو طرف برای بهبود روابط، اغلب در تیره گی بسر می برد.
تركیه و یونان بر سر مرزهای دریایی خود و تعدادی از جزایر سنگی در دریای مدیترانه دارای اختلافات طولانی نیز هستند و تلاش ها برای حل این اختلافات تاكنون نتیجه ای نداشته است. زیرا یونان با رد وجود این اختلافات بارهای اعلام كرده است: مرزهای دو كشور براساس قوانین بین المللی و توافقات جهانی بعد از خاتمه حاكمیت عثمانی بر یونان مشخص شده است و تركیه هیچگونه ادعایی در مورد مرزهای یونان نباید داشته باشد و یونان تحت هیچ شرایطی تمامیت ارضی خود را با هیچ كشوری مورد مذاكره قرار نخواهد داد.
اروپام**462**1590
تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۲
آتن – ایرنا - تنش بین تركیه و یونان به علت حضور كشتی های جنگی تركیه در منطقه دریای مدیترانه بشدت افزایش یافته است.