تهران- ايرنا- نايب رييس انجمن علمي كاردرماني ايران با اشاره به اينكه كاردرماني در بيمارستان هاي تحت پوشش نظام سلامت بايد فعال شود، گفت: در حال حاضر كمتر از 10 درصد بيمارستان هاي عمومي بخش هاي توانبخشي دارند .

دكتر محمدرضا اسدي روز دوشنبه در نشست خبري به مناسبت روز جهاني كاردرماني در پنجم آبان، افزود: از اين درصد در كشور، اغلب آن خدمت فيزيوتراتي بوده و شايد يك يا 2 درصد مربوط به كاردرماني باشد.
در حوزه توانبخشي، شش خدمت ارايه مي شود كه شامل فيزيوتراپي، شنوايي شنايي، بينايي سنجي، گفتاردرماني، ارتوپدي فني و كاردرماني است.
اسدي به فعاليت دانشكده كاردرماني در 9 استان كشور هم اشاره كرد و گفت: در اين استان ها خدمات كاردرماني در دانشكده ها انجام مي گيرد و در بيمارستان هاي اين استان ها هم الزامي به اين كار نيست.
وي ادامه داد: علاوه بر بيمارستان هاي عمومي و حتي در بيمارستان هاي تخصصي كه ارتباط با توانبخشي هم دارند، هنوز رديف استخدامي به نام كاردرماني وجود ندارد.
وي با اشاره به اينكه كاردرماني از نظر اقتصاد سلامت بسيار مقرون به صرفه است و جلوي عوارض بيشتر را مي گيرد، بيان داشت: وزارت بهداشت كاملا پزشك سالار است و اهميت لازم را به خدمات توانبخشي نمي دهد.

** حدود 10 ميليون معلول داريم
به گفته اسدي، در هر جامعه 13 تا 15 درصد افراد دچار نوعي معلوليت مي شوند كه پيش بيني مي شود در ايران حدود 10 ميليون نفر داراي معلوليت در طيف هاي مختلف از خفيف تا خيلي شديد داشته باشيم.
وي اظهار داشت: از مجموع معلولان كشور، حدود 10 درصد از سوي سازمان بهزيستي خدمات دريافت مي كنند اما بقيه اين افراد در دريافت خدمات درماني مستمر مورد نياز دچار مشكلاتي هستند.
اسدي با اشاره به اينكه كاردرماني، رشته توانبخشي است كه مي تواند در نظام سلامت به اقتصاد سلامت كمك اساسي كند، تاكيد كرد: يايد يك نظام ارجاع خيلي متقن براي معلولان داشته باشيم تا خدمات مورد نياز به همه اين افراد به صورت مستمر ارايه شود.
نايب رييس انجمن علمي كاردرماني ايران گفت: در حال حاضر حدود 13 دانشكده كاردرماني در 8 يا 9 استان اقدام به تربيت نيروهاي متخصص مي كند.

** كاردرماني در نظام سلامت بايد جايگاه واقعي خود را پيدا كند
رييس انجمن علمي كاردرماني ايران نيز در اين نشست با اشاره به اينكه كاردرماني در نظام سلامت هم جايگاه اش را پيدا نكرده است، گفت: سيستم نظام سلامت و بهداشت و درمان ما، بايد اهميت بيشتري به كاردرماني دهد.
مهدي عليزاده زارعي اظهار داشت: نظام ارجاع در سيستم سلامت؛ كاردرماني را به اندازه كافي نمي شناسد و به اندازه اي كه بايد، اعتقاد به كارايي و سودمندي آن ندارد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران با اشاره به اينكه تعداد كاردرمانگران در ايران به اندازه استاندارد نيست، گفت: در كشورهايي حتي متوسط به ازاي هر يك ميليون نفر بين 60 تا 100 نفر كاردرمانگر دارند.
وي با اشاره به اينكه در كشور ما بين 6 هزار تا 8 هزار كاردرمانگر بايد داشته باشيم كه بتواند نياز سيستم سلامت به خدمات كاردرماني برطرف كنند، گفت: الان حدود 4 هزار كاردرمانگر داريم كه حدود 3 هزار نفر آن فعال هستند. تقريبا 50 درصد نياز به درمانگر داريم، البته اين موضوع به اين معني نيست كه بي رويه تعداد اين افراد در كشور افزايش يابد.

** دانش كاردرمانگران ما خيلي نزديك به استانداردهاي دنيا است
وي اظهار داشت: سواد باليني، اطلاعات و دانش كاردرمانگران ما خيلي نزديك به استانداردهاي جهان است ولي آنچه سبب مي شود كاردرماني جايگاه واقعي خود را هنوز در ايران پيدا نكرده باشد، شايد به دليل است كه اين بخش در سيستم بهداشت و درمان ما هنوز خوب جا نيفتاده است.
عليزاده افزود: از نظر سواد كاردرمانگران در بالين، اختلاف بسيار كمي با ساير كشورهاي دنيا داريم. حيطه باليني و حتي متون و رفرنس هاي اين حوزه براساس استانداردهاي همه جاي دنيا از جمله كشورهاي پيشرفته انجام مي شود.
وي گفت: كاردرماني يك هدف كلي دارد و آن هم به حداكثر رساندن استقلال افرادي است كه به هر دليل دچار ناتواني در كارها و اعمال روزمره شان شده اند. هر اختلالي به نحوي در عملكرد فرد يك محدوديت ايجاد مي كند كه با مشاركت درمانگران در تلاش هستند تا كارهايي را كه به عهده اش است، طبق رول انجام دهند.
عليزاده افزود: شعار كاردرماني بهبود و ارتقاي كيفيت زندگي ، عليرغم وجود هر ناتواني در هر سني است. در اين بخش از ظرفيت هاي موجود بهره گرفته مي شود تا آنجايي كه امكان دارد، فرد به زندگي قبلي برگردد.
دبير انجمن علمي كاردرماني ايران نيز در اين نشست اظهار داشت: يكي از مهمترين چالش هايي كه در حوزه كاردرماني با آن مواجه هستيم عدم پوشش بيمه خدمات كاردرماني است.
عماد ملازاده افزود: معمولا در دنيا خدمتي كه افراد نياز بيشتري به ان داشته باشند يا فرايند آن طولاني تر يا زمان بر است، بيمه مي شود، اما در كشور ما گرايش به اين سمت نيست.
علمي ** 1201 **2017