دهلي نو - ايرنا - هند و ژاپن يكي از بزرگترين توافقنامه هاي دو جانبه مبادله اي را به ارزش 75 ميليارد دلار امضا كردند كه به ثبات بيشتر در بازارهاي ارز خارجي و سرمايه اي در كشور كمك مي كند.

به گزارش روز سه شنبۀ ايرنا، روزنامۀ پرتيراژ ' اكونوميك تايمز' اعلام كرد اين توافقنامه عمق و تنوع همكاري هاي اقتصادي دو كشور را تقويت و گسترش مي دهد.
اين قرارداد در جريان سفر نارندرا مودي نخست وزير هند به ژاپن با شينزو آبه نخست وزير اين كشور امضا شد.
بيانيۀ مشترك دوكشور اعلام كرد: 'با توجه به تقويت همكاري هاي مالي و اقتصادي، دولت ژاپن و هند از توافق نامه اي براي صدور موافقت نامه مبادله دو جانبه به ارزش 75 ميليارد دلار استقبال كردند.'
اين بيانيه پس از نشست سالانه مودي و آبه در توكيو، منتشر شد. در اين بيانيه آمده است: 'قرارداد مبادله دو جانبه با ژاپن به ارزش 75 ميليارد دلار، يكي از بزرگترين توافق هاي مبادله اي در جهان است.
بيانيه مذكور تاكيد كرد كه هند با پذيرش درخواست ژاپن، مبني بر محدود كردن هزينۀ اجباريِ زيربنايي بانك هاي اروپايي حداقل به مدت پنج سال يا بيشتر و يا تا توسعۀ كامل اين توافق، موافقت كرد.
وزارت دارايي هند اعلام كرد توافق نامه مبادله ارز بايد به ثبات بيشتر در بازار ارز و سرمايه در هند كمك كند. اين تسهيلات، ميزان سرمايه مورد توافق را براي هند در صورت نياز و زماني كه نياز است، فراهم خواهد كرد. اين فرصت همچنين در كاهش هزينه هاي سرمايه براي اشخاص هندي در هنگام دسترسي به بازار سرمايه خارجي كمك خواهد كرد.
در ادامۀ اين گزارش آمده است با توجه به پتانسيل بي نظير توسعه روابط بين دو كشور، مودي و آبه از نقاط قوت قابل توجهي كه طي چهار سال گذشته به دست آمده است را مورد بررسي قرار دادند و چشم انداز مشتركي را براي آينده روابط هند و ژاپن ترسيم كردند. دو رهبر همچنان متعهد به ايجاد سود سهام جمعيتي هند و سرمايه و تكنولوژي ژاپن هستند تا بتوانند پتانسيل واقعي مشاركت اقتصادي هند و ژاپن را براي آينده اي موفق به دست بياورند. در ادامۀ بيانيۀ مشترك دو كشور آمده است 'در اين راستا، هند از حمايت قوي ژاپن از ابتكارات تحول كليدي مانند جنبشهاي ' در هند بساز'، 'مهارتِ هند' و'عمليات هندِ پاك' از طريق به اشتراك گذاري منابع و فن آوري هاي پيشرفته و بسيج فعال سرمايه گذاري هاي عمومي و خصوصي ژاپن، استقبال كرد.
اين روزنامۀ پرتيراژِ چاپِ هند نوشت دو رهبر با بازبينيِ پيشرفت هاي حاصل شده در پروژه هاي مشتركِ دوكشور از جمله امضاي تبادل ارز براي وام ين در پروژه قطار سريع السير بمبئي- احمدآباد، كه نماد مهم همكاري هند و ژاپن است، ابراز رضايت كردند. آنها همچنين از ادامه همكاري در پروژه هاي مترو كه به توسعۀ دقيق شهرهاي هند كمك مي كند، استقبال كردند. هند همچنين از نقش ژاپن در ترويج اتصال از طريق پروژه هاي زيربنايي كيفيتي مانند كريدور حمل و نقل اختصاصي غربي و كريدور صنعتي دهلي-بمبئي قدرداني كرد. مودي و آبه از گسترش سرمايه گذاري مستقيم خارجي ژاپن در هند تحت عنوان 'مشاركت ترويج سرمايه گذاري هند و ژاپن'، پيشرفت هايي كه در شهركهاي صنعتي ژاپن و ساير طرح هاي موجود در نقشه راه توسعه سرمايه گذاري ژاپن- هند صورت گرفته است، استقبال كردند.
' اكونوميك تايمز' افزود: هر دو رهبر از راه اندازي همكاريِ ديجيتالِ جامع هند و ژاپن با چشم اندازي براي توسعه اينترنت اشيا و هوش مصنوعي براي استفاده از مزاياي اجتماعي آن استقبال كردند. همكاري نزديك درموضوع مالكيت معنوي در دو كشور نيزمورد موافقت دو رهبر قرار گرفت. وزارت دارايي گفت كه در قرارداد مبادله ارز، انتظار مي رود كه اين موافقتنامه به جبران حساب هاي جاري و نوسانات روپيه كمك كند.
هند تنها كشوري است كه با ژاپن نشست دوجانبه دارد و مودي اين نشست را 'تركيبي برنده' خواند و از ژاپن به عنوان مورد اعتمادترين شريك هند در ارتقاي اقتصاد و تكنولوژي نام برد. هند هم غير از ژاپن تنها با روسيه ديدار دوجانبه درسطح سران دارد.
پذيرايي ژاپن از مودي در جريان اين ديدار منحصر بفرد بوده است به طوريكه آبه از مودي در اقامتگاه شخصي خود در تعطيلاتش در شهر ياماناشي استقبال و او را به شامي خصوصي دعوت كرد. مودي تنها رهبر جهان است كه در اين سطح در ژاپن مورد پذيرايي قرار گرفته است . بعد از آن هر دو رهبر با قطار به توكيو رفتند و گفتگوهايي را در مورد افزايش روابط دوكشور انجام دادند. شهر ياماناشي در 110 كيلومتريه توكيو قرار دارد و با كوه معروف فوجي كه 3776 متر ارتفاع دارد محصور شده است. دو رهبر از يك كارخانۀ توليد ربات صنعتي نيز بازديد كردند.
مودي در اين سفر با جامعۀ هندي ها ژاپن در توكيو ديدار و صحبت و همچنين در چند نشست اقتصادي شركت كرد. بدليل اينكه آكي هيتو امپراتور ژاپن در طي سفر مودي در توكيو حضور ندارد، برنامه اي براي ديدار وي با مودي تدارك ديده نشده است. مودي پس از ضيافتِ شام آبه به دهلي باز خواهد گشت.
آبه در سفر سال گذشته خود به هند بواقع قدمي ديگر براي اجرايي كردن بخش ديگري از توافقات اقتصادي قبلي بين دو كشور در زمينه همكاري براي استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي ، ساخت خط ريلي جديد در هند با استفاده از قطار تندرو، گسترش همكاري هاي سايبري و همكاري هاي هسته اي غير نظامي غير برداشت.
ژاپن پيشتر با استناد به خودداري هند از تصويب معاهده بين المللي منع اشاعه هسته اي از همكاري هاي هسته اي با دهلي نو خودداري مي كرد ولي تحليلگران مي گويند كه مواضع توكيو دراين زمينه تاحدودي تعديل شده است. حال قرار است ژاپن به چين در زمينه انرژي هسته اي غيرنظامي كمك كند كه البته اين امر مخالفت و نگراني جدي چين و پاكستان را برانگيخته است كه اولي رقيب ژاپن در شرق آسيا و دومي هم دشمن هند در جنوب آسيا است.
اجراي طرح ژاپن براي احداث خط آهن تندرو بين شهرهاي بمبئي و احمدآباد به طول 580 كيلومتر كه در جريان سفر سال گذشتۀ وي كليد خورد و در واقع انقلابي در مناسبات سياسي و اقتصادي منطقه ايجاد خواهد كرد.
مناسبات هند و ژاپن از زمان به قدرت رسيدن نارندرا مودي در دهلي نو و تلاش وي براي مقابله با نفوذ فزاينده چين در منطقه توسعه يافته است.
در حال حاضر ژاپن ميليونها دلار را به صورت طرح هاي سرمايه گذاري و عمراني زير ساختي به هند سرازير كرده است تا با كمك به بهبود هر چه بيشتر زير ساخت هاي اقتصادي اين كشور به قدرت سياسي آن نيز در منطقه بيافزايد.
آژانس همكاري هاي بين المللي ژاپن كه در 150 كشور دنيا فعاليت دارد هند را بزرگترين همكار خود مي داند. اين شركت ميلياردها روپيه به هند وام داده است.
نكته قابل توجه در مورد سفر سال گذشتۀ آبه به هند آن است كه او به جاي سفر به دهلي نو مستقيما به شهر حيدرآباد در ايالت گجرات رفت تا بر عزم دومين اقتصاد قدرتمند آسيا براي گسترش همكاري هاي اقتصادي با سومين قدرت اقتصادي اين قاره به منظور مقابله بر برتري چين به عنوان اولين قدرت اقتصادي و سياسي جنوب شرق آسيا تاكيد كند.
هدف ديدار دو روزه آبه در سال 2017 از هند افزايش سرمايه گذاري كشورش در طرح هاي عمراني جاده سازي و همچنين ساخت زيرساخت برق در ايالت هاي شمال شرقي هند اعلام شد. اهميت انتخاب اين محل زماني روشن مي شود كه توجه شود كه برخي از ايالت هاي مذكور كه در همسايگي چين قرار دارند مورد ادعاي چين ارضي پكن هستند بطوريكه دولت چين ايالت آرانوچال پرادش را 'تبت جنوبي' مي نامد. البته چين در برخي ديگر از ايالت هاي شمال شرقي هند هم ادعاي مشابهي دارد مانند آنچه اخيرا در دوكلم كه سالهاي متمادي مورد مناقشه ارضي دو كشور بوده است اتفاق افتاد.
ناظران سياسي ژئوپليتيك منطقه، تقويت روابط دوستانه، توسعه تجاري و امنيتي به موازات روابط چين-پاكستان، استراتژي اعلامي خروج آمريكا به عنوان متعهد كليدي دو كشور از شرق آسيا، تنش تجاري امريكا و چين را از موضوعات قطعي مكالمات دو رهبر مي دانند اما كنجكاوند بدانند آيا گفتگويي در خصوص ايران و نيازمندي دو كشور 'از منظر واردات نفت ايران' به نفت اين كشور در چارچوب يك رويكرد مشترك و با توجه به تحريم هاي نفتي جديد نيز در مذاكرات وجود داشته است.
آساق*267*1424