قم - ایرنا - راهپیمایی بزرگ اربعین، همایشی عظیم و وحدت آفرین و نمایشی حماسی از قدرت اسلام، به ویژه شیعیان است كه این اجتماع عظیم مناسبات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد.

به گزارش ایرنا، زیارت اربعین از دیرباز به عنوان یكی از اعمال مهم در میان شیعیان جهان مرسوم بوده است و همه قشرها به ویژه علمای شیعه نسبت به این امر اهتمام ویژه ای دارند.
آحاد مردم با تاسی به علما و بزرگان دین و با توجه به ثوابی كه در روایات برای زیارت اربعین ذكر شده، قدم در این راه می گذارند و عاشقانه به زیارت حرم های امامین عسكریین(ع) و حضرت علی(ع) می شتابند و پس از آن به كربلای معلی مشرف می شوند.
در حال حاضر كه شرایط منطقه از نظر تحولات سیاسی حساس است، مردم علاوه بر این كه با نیت ثواب در این آیین شركت می كنند، حضور میلیونی آن ها پاسخ قاطعی به اختلاف افكنان بین برادران و خواهران مسلمان است و بی تردید همین حركت مهم ترین عامل وحدت میان ملت ایران و عراق پس از هشت سال جنگ است.
اجتماع چند میلیونی زائران اربعین در یك زمان و مكان خاص جزو الطاف الهی است كه موجب انسجام بین شیعیان، تحكیم جایگاه مسلمانان در جهان و تقویت محور مقاومت در منطقه می شود.
از سوی دیگر اربعین فرصتی برای صدور تفكر دینی شیعیان است تا اهداف قیام عاشورا برای مخاطبان تبیین و ترویج شود و در واقع آزمونی بزرگ برای رشد، ارتقا و تقویت بنیه دینی شركت كنندگان می باشد.
حضور زائرانی از كشورهای مختلف با زبان های متفاوت گویای یكدلی و یكرنگی مردمی است كه سختی این مسیر را به جان خریده اند و عاشقانه رهسپار این سفر معنوی شده اند.
وقتی پیروان ادیان دیگر از جمله مسیحیان و كلیمیان را بین انبوه زائران اربعین مشاهده می كنیم، بار دیگر بر ما اثبات می شود كه حسین(ع) مختص شیعه و مسلمانان نیست، حسین(ع) امام تمام اعصار و قرون و انسان های آزاده جهان است.
بر اساس این گزارش، در روایات بسیاری از امامان معصوم(ع) خواندن زیارت مخصوص روز اربعین، زیارت وداع اربعین و زیارت قبور شهدا در روز اربعین حسینی مورد تاكید قرار گرفته است.

** پیام اربعین اتحاد حول حضرت اباعبدالله الحسین (ع) است
استاد برجسته حوزه علمیه قم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، پیاده روی عظیم اربعین را نمایش قدرت اسلام و شیعه دانست و گفت: اربعین حسینی، رنگ باختن همه جناح بندی های سیاسی و اتحاد قشرهای مختلف مردم حول عشق امام حسین(ع) است.
آیت الله محسن غرویان افزود: درس مهم این اجتماع عظیم این است كه جامعه در پرتو ارزش های معنوی و اخلاقی می تواند به سطح بسیار بالایی از وحدت و اتحاد دست یابد، به همین دلیل مسئولان باید با كنار گذاشتن منازعه های سیاسی و تمسك به ارزش های معنوی در كشور موجب شوند تا وحدت و اتحاد ملی رنگ حقیقی پیدا كند.
وی با بیان این كه عبارت «كل یوم عاشورا و كل ارض كربلا» در راهپیمایی اربعین به روشنی تفسیر می شود گفت: این پیاده روی عظیم ثابت كرد كه هنور كربلا و پیام عاشورا زنده است و می تواند در معادلات سیاسی، نظامی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی كشورهای اسلامی موثر باشد و باید این سرمایه عظیم را با قوت حفظ كرد.
وی تاكید كرد: در معادلات جهانی این اجتماع عظیم از عزاداران حسینی بسیار قابل توجه بوده و پیام های مهمی در سطح بین المللی دارد چراكه تحلیلگران سیاسی دنیا می فهمند كه وقتی عشق اباعبدالله(ع) می تواند چنین جمعیتی را جمع كند، اگر اتفاقی بیفتد بار دیگر همین جمعیت در صحنه حضور یافته و معادلات مادی را به هم می زنند.
غرویان با اشاره به برخی تحركات برای اختلاف افكنی میان مردم ایران و عراق، گفت: راهپیمایی و پیاده روی اربعین یكی از نشانه های عمق وحدت بین 2 كشور است.
استاد برجسته حوزه علمیه قم اظهار داشت: حضور میلیون ها تن از ایران در عراق و میزبانی خالصانه مردم این كشور از زائران حسینی نشانه پیوند دوستی عاشقانه بین 2 ملت ایران و عراق است و طبیعی است كه دشمنان از این اتحاد بسیار ناراحت باشند.
وی پیوند میان ملت ایران و عراق را پیوند اعتقادی و دینی دانست و گفت: پیوند ناگسستنی میان این 2 ملت ثمره بسیار ارزشمند عشق به امام حسین(ع) است و تا این پیوند و عشق مستحكم به اباعبدالله(ع) وجود دارد، چنین پیوندی از هم گسستنی نیست و تمام نقشه ها و ترفندهای دشمنان را خنثی می كند.

** از فرصت اربعین برای كسب معنویت حداكثر استفاده شود
وی خطاب به زائران اربعین توصیه كرد: پیاده روی اربعین، مسیر كسب معنویت، اخلاق، از خود گذشتگی، ایثار و بازگشت به سمت خداست و باید زائران كربلای معلا در این راهپیمایی با كنار گذاشتن مجادلات سیاسی كه جز كدورت چیزی به همراه ندارد، اجتناب كرده و از این فرصت و توفیق الهی، نهایت بهره معنوی را ببرند.
غرویان، حراست از دستاوردهای معنوی پیاده روی اربعین را برای تمام افراد حاضر در این اجتماع عظیم ضروری دانست و گفت: حضور در راهپیمایی عظیم اربعین توفیقی بزرگ است ولی مهمتر از آن تلاش برای حفظ معنویت و صفای باطن ایجاد شده در این ایام می باشد.

** اربعین از گذشته تاكنون محور انسجام مسلمانان بوده است
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد قم نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان كرد: شركت در آیین مذهبی اربعین از گذشته تاكنون محور انسجام و همدلی مسلمانان به ویژه شیعیان جهان بوده است كه با توجه به تحولات منطقه، هر سال از اهمیت بیشتری برخوردار می شود.
محمدحسن الهی منش افزود: تاریخ راهپیمایی اربعین به گستره آموزه های شیعی، مكتب شیعیان و راه امام حسین(ع) است و به تعبیری آغاز این حركت به زیارت قبور شهدای كربلا توسط جابرابن عبدالله انصاری برمی گردد.
وی با بیان این كه این حركت از 2 جهت اهمیت دارد، اضافه كرد: شركت در آیین اربعین در حقیقت حكم امر به معروف و نهی از منكر را دارد، به نحوی كه با این حركت از حكومت های مستبد و ظالم اعلام برائت می نماییم.
وی ادامه داد: از سوی دیگر این حركت باعث نوعی وحدت و انسجام اجتماعی میان مسلمانان می شود كه هر ساله از كمیت و كیفیت بیشتری برخوردار است.
الهی منش با تاكید بر این كه شركت در راهپیمایی اربعین نوعی حركت عبادی، مذهبی و عرفانی است، بیان كرد: این هدف مقدس كه سمبل انسجام اجتماعی و اتحاد میان مسلمان است، باید به عنوان هدف، الگو و راه معرفت شناسانه تعمیق پیدا كند و در اذهان شیعیان و مسلمانان تبیین شود.
وی ابراز امیدواری كرد: راه اباعبدالله(ع) كه نماد سرمایه اجتماعی شیعیان است، موجبات اتحاد میان آحاد جامعه اسلامی را فراهم نماید و در همه حوزه های مختلف علمی، عمرانی، اقتصادی و مسائل دیگر چنین شرایطی استمرار یابد و نتایج مطلوب حاصل شود.

** راهپیمایی اربعین موجب تقویت عنصر مقاومت در منطقه می شود
همچنین عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی قم به خبرنگار ایرنا گفت: حضور میلیونی زائران در راهپیمایی اربعین موجب تقویت عنصر مقاومت در منطقه می شود و تقویت عنصر مقاومت میان شیعیان و مسلمانان، در پیشبرد اهداف و راهبردهای سیاست خارجی ایران موثر خواهد بود.
علی شیرخانی افزود: اربعین از مفاهیمی است كه در آموزه های دینی بسیار مورد توجه قرار گرفته و جزو اعدادی است كه مقدس محسوب می شود.
وی اضافه كرد: حضور حضرت موسی(ع) در طور سینا به مدت 40 روز، مبعوث شدن پیامبر(ص) به پیامبری در 40 سالگی و همچنین طبق روایت ها كسی كه به 40 سال برسد به بلوغ فكری و اندیشه ای می رسد، نمونه هایی است كه بیانگر اهمیت داشتن عدد 40 است.
وی با اشاره به این كه اربعین از باورهایی است كه در اندیشه شیعیان جایگاه مهمی دارد، خاطرنشان كرد: اربعین در امام حسین(ع) تجلی و ظهور بسیار فراوان داشته، در روایت های بسیاری تاكید شده كه شیعیان به زیارت اربعین بروند و پیاده روی داشته باشند، زیرا ثواب زیادی دارد.
شیرخانی ادامه داد: در زمان حاضر اربعین به عنوان نماد و مفهوم اصیل دینی و مذهبی شیعی به جهانیان عرضه شده است و حكومت های شیعی سعی می كنند این نماد را میان مردم جهان رواج دهند و همین مساله باعث شده پیروان سایر ادیان كه اطلاعی از این موضوع ندارند، با دیدن چنین اجتماعی به آیین اربعین علاقه مند شوند و در آن شركت نمایند.
وی تصریح كرد: اربعین از لحاظ سیاسی، اجتماعی و مذهبی فرصت مناسبی برای شیعیان است كه اهل بیت(ع)، امام حسین(ع) و آموزه های شعیان را به جهانیان معرفی كنند و در این چند سال نیز موفق عمل كرده اند.
وی به نقش رسانه ها در ترویج فرهنگ اربعینی اشاره و تاكید كرد: رسانه ها به ویژه صدا و سیما باید فیلم مستند و اخبار گوناگون به زبان های زنده دنیا با موضوع اربعین منتشر نمایند تا معارف اهل بیت(ع) از این طریق به جهانیان منتقل شود.
/2085/ 1175